Portugese bakkerij Avós: “Hier wil ik anderen gelukkig maken”

Avós Bakery Rotterdam: proef authentieke Portugese smaken en traditie. Een eerbetoon aan grootouders met vers gebak en hartige lekkernijen.

1 Nov 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Portugese bakkerij Avós: “Hier wil ik anderen gelukkig maken”

Maria Gomes, bekend van Kip Gallery, doet een stap uit haar comfortzone en opent een bakkerij aan de Pretorialaan. Avós, zoals de zaak gaat heten, betekent grootouders. "Het is een eerbetoon aan de cultuur en aan alle grootouders”, vertelt ze. “Ik zou graag jongeren laten zien hoe belangrijk het is om tradities in ere te houden."

In Rotterdam wordt gefluisterd dat dit misschien wel een van de beste bakkerijen van de stad gaat worden. Maria moet er verlegen om lachen. Dan zegt ze licht geëmotioneerd: “Ja, dat vind ik mooi. Als ik iets doe, dan moet het in het diepste van mijn hart goed voelen.”

Menselijkheid in het klein


Met Avós wil Maria de échte smaak van Portugal naar Nederland brengen, zoals ze dat met Kip Gallery ook al deed. Bij binnenkomst in de charmante, strakke bakkerij vallen drie vitrines op. Eén daarvan is gereserveerd voor traditioneel Portugees gebak, zoals Pastel de Nata, Bola de Berlim en Mil Folhas [de Portugese versie van de Berliner bol en van de tompoes, red]. Ook zijn er hartige hapjes zoals Pastel de Bacalhau en Bacalhau com Natas. 

In de andere twee vitrines is ruimte voor creatieve en soms onverwachte baksels. “De bedoeling is dat mensen elke keer iets nieuws ontdekken als ze hier komen”, zegt Maria. Ze noemt wat voorbeelden van wat gasten zouden kunnen verwachten: “Bijvoorbeeld: Pão de Batata en Folhado de Atum ou Frango [aardappelbrood en bladerdeeg'broodjes' gevuld met tonijn of kip, red.], maar het is elke dag anders”, zegt ze.

“Als ik eten maak, heb ik het doel om mensen gelukkig te maken, en ik denk dat dat nu aardig lukt”, zegt ze trots. “De zaak heeft voor mij een andere ziel dan alleen commercie”, voegt ze toe. Aan het eind van de dag, omdat onze producten vers zijn, doneren we ze aan mensen die het nodig hebben of het Leger des Heils.” Dat is waar de zaak voor staat: mensheid in het klein.

‘Iedereen is anders’


Voor de zaak haalde ze veel inspiratie uit de gesprekken met haar ouders, maar daar wil ze niet al te veel op ingaan: "Ik wil niet dat mijn persoonlijke verhaal centraal staat," legt ze uit. "Want dit zit in ons allemaal. Iedereen heeft een opa of oma en kent het gevoel van: we gaan bij ze langs.” Ze glimlacht: “Veel mensen komen hier met hun opa en oma, of zeggen dat ze zich door de gerechten thuis voelen." De prijzen zijn toegankelijk, vult ze aan, omdat ze wil dat het een zaak is waar iedereen moet kunnen komen. 

Het interieur van Avós is geïnspireerd op haar vader, die meubelmaker is. "Zijn vakmanschap zit in deze zaak.” Aardse tonen en structuren overheersen en steken af tegen de glanzende stalen bankjes. “Sommige gasten vroegen of het nog niet af is”, lacht ze. Maria vindt het prima: “Dat is de stijl.

​Dromen


Maria gelooft sterk in het helpen van anderen. Ze droomt van een stichting die onder de naam Avós voedsel uitdeelt aan mensen in nood. "Het is nog een droom, maar eentje die werkelijkheid kan worden”, zegt ze vastberaden. “Het is niet moeilijk om te realiseren, maar hoe we het precies gaan doen, daar ben ik nog over aan het nadenken."

Maar ook nu al heeft Avós een stukje van de Portugese erfgoed aan Rotterdam toegevoegd. Een plek waar familie, traditie en culinaire vernieuwing samenkomen, en waar iedereen zich thuis kan voelen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.