Het voormalig ABN AMRO-pand op de Goudsesingel heeft een nieuwe bewoner: Republic Moto. Bij Republic Moto komen passie voor motorrijden en smaakvol eten samen. Naast goed ontbijten, lunchen, dineren én borrelen tot laat, kan de motorliefhebber items kopen in de winkel. Republic Moto is namelijk horeca en retail in één. De belofte? Alles is topkwaliteit.
Ontmoetingsruimte voor motorliefhebbers

Het brein achter Republic Moto is Egbert Egbers, een bekende in de motorbranche. Egbers is mede-eigenaar van Vai Vai Vespa om de hoek en is vijftien jaar operationeel werkzaam geweest bij REV’it, een bedrijf gespecialiseerd in motorkleding. De vele reizen voor REV’it brachten hem op verschillende ontmoetingsplekken, waar bar en shop gecombineerd werden. Plekken waar verschillende passies gedeeld konden worden. Dankzij Egbers vind je dit concept sinds eind januari in Rotterdam. Ditmaal voor motorsportliefhebbers en avonturiers, al kun je er ook gerust heen met je gezin of geliefde.

Voor het hele interieur geldt: ‘chique meets industrieel’. Voor de deur vind je een verwarmd terras en speciaal gereserveerde parkeerplaatsen voor motoren. Binnen vormt een hek de scheidslijn tussen de winkel en horeca. Zowel in de horeca als in de shop pronken verschillende motorfietsen, elk met een bijzonder verhaal. Verder hangen er welgeteld zes TV’s aan het plafond en is er een leestafel met video-wall waar tijdens ons bezoek motorGP van het scherm af knalt. Omdat Republic Moto zich op maandag en dinsdag beschikbaar stelt voor business to business, is de inrichting tactisch ingedeeld: luchtig, transparant en volledig modulair. Zo kan de leestafel onder de video-wall transformeren tot podium waar partners de nieuwste modellen kunnen showen.
Kwaliteit boven kwantiteit

In de shop worden geen motoren verkocht, wel kleding en merchandise. De kleding is zorgvuldig geselecteerd op uiterlijk en type, maar vooral op functionaliteit. Ook zijn er iconische motorjassen te koop, bijvoorbeeld The One Star Perfecto die Marlon Brando in The Wild One droeg. Het cherry picking kun je wel aan Egbers overlaten: “Ik heb geleerd hoe iets gemaakt wordt, wat een veilige jas bijvoorbeeld onderscheidt van een niet veilige jas. En laat net dat onderscheid van belang zijn om de juiste producten uit de markt te filteren. Iets wat er niet alleen leuk uitziet, maar ook echt werkt.”
Attentie voor detail

Achter de pannen staat Lennard Burggraaf – chef-kok en fervent motorrijder – die samen met Egbers’ wederhelft de gerechten bedenkt. De gerechten zijn internationaal en high-end. Wat we op de menukaart aantreffen? Vooral internationale gerechten, geïnspireerd op Egbers’ vele reizen naar het buitenland. Minestronesoep, gamba salad, vitello tonnato, hamburger en pulled jack gua bao zijn enkele van de smakelijke keuzes. Over de hamburger zijn al veel lovende woorden gesproken; naar verluidt de overtreffende trap van Ter Marsch. “Je kunt Lennard geen groter compliment geven, want hij is dol op Ter Marsch,” glundert Egbers. Er wordt daarnaast uitsluitend gewerkt met verse ingrediënten en aandacht voor detail is vereist.
Stoere klassiekers met een modern tintje

Ons diner begint met een knapperig voorafje en groene olijven met knoflook. De chicken ceasar salad en carpaccio vormen de aanloop naar de kopstukken van de avond: een hertensukade met risotto en lamsrack met Roseval aardappelen. De salade is meer dan prima: het meest veelzijdige stukje vlees is mals, de slablaadjes zijn sappig en uitzonderlijk stevig. Bacon is gebalanceerd uitgebakken, wat resulteert in tedere, maar krokante plakjes. Alleen van de knoflook-ansjovisdressing had ik graag wat meer geproefd. Ook de carpaccio is een bekende, maar daarom niet minder lekker. Je eet hier zelfs één van de betere. Dun, volkruidig met de smaak van truffel in de smaakpapillen gegrift.

Dan de hoofdgang. Niet alleen de lamsrack, maar ook de bijgeleverde Roseval aardappelen zijn noemenswaardig. De Roseval aardappel heeft een dikker, knapperiger jasje dan doorgaans en is stevig en zacht vanbinnen. De cranberries vormen een goede aanvulling op de hertensukade met risotto, truffel en bospaddenstoelen. Lennard kookt stoere gerechten zonder portiegrootte uit het oog te verliezen, waardoor wij met een verzadigd, maar niet overvol gevoel de tiramisu en ‘sweet and tasty’ tegemoet zien. Tijdens de koffie en thee zijn we blij verrast als Lennard ineens naast ons staat om te vragen hoe het smaakt en wat er eventueel beter kan. De betrokkenheid van deze chef is groot: na een paar minuten staat hij ook bij onze buren.
Gasten vanuit de hele wereld

Tijdens ons diner maken onder andere Nieuw-Zeelanders, Grieken, Australiërs en Colombianen hun entree. Deze avond was een toevalstreffer met vooral bekenden uit Egbers’ netwerk. Maar ook toeristen in de stad hebben hun weg naar dit fenomeen gevonden. De menukaart wordt afgewisseld per seizoen, net als de ruime keuze uit bieren. Kornuit en Peroni zullen altijd verkrijgbaar zijn, met vier bieren op de wisselende tap. Verder zijn er meer dan vijfentwintig verschillende bieren op fles. Tijdens themadagen zal Republic Moto passende gerechten serveren. Vullen demomodellen van KTM de ruimte, dan eten gasten schnitzels met Grüner Veltliner en schnapps erbij. BMW roept Duitse bieren op en Triumph brengt je fish and chips.
Egbers prefereert een kleinere, goede bezetting boven groot en massaal. Het personeel verstaat haar vak en is motor-minded. Republic Moto wil Rotterdam en omgeving laten weten dat dit een plek is waar je altijd terecht kan. Als lonely rider, maar ook met vrienden of zonder affiniteit met motors. Republic Moto verbindt.