Voor visliefhebber en chef-kok Shi-qian Yi is een droom uitgekomen: zijn eigen visrestaurant. Langoest, aan de Boompjes met uitzicht op de Erasmusbrug, opende afgelopen woensdag officieel haar deuren. Shi werkte hiervoor drie jaar lang bij restaurant Fjord, maar verkocht zijn aandelen om op wereldreis te gaan met zijn vrouw. Bij terugkomst besloot hij zijn droom na te jagen.

Het ontwerpersduo Horeca Sfeermakers is verantwoordelijk voor het interieur. De zaak is in twee delen opgedeeld. Aan de ene kant een mooie bar en een verhoging waar je aan de tafels naar buiten over de Maas kunt kijken. Aan de andere kant een lichter deel met comfortabele banken met zicht op de open keuken. Wat het meest opvalt, zijn toch wel de mintgroene tegels aan de wanden in de vorm van visschubben. Deze zijn met de hand gebakken in Portugal. Achter de bar vind je een mooi rek waar diverse gins uitgestald staan voor de vele soorten gin-tonic die Langoest serveert.
Goede combinaties

De kleine, maar gevarieerde kaart is simpel, maar doeltreffend. Denk aan verse tonijnsteak van de grill, bouillabaisse en fruit de mer. Voor de niet-visliefhebber staan er ook een aantal steaks op de kaart. Shi wil alleen de gerechten serveren die hij zelf geweldig vindt. ‘’Het moet echt draaien om de smaak van de verse vis (van Schmidt Zeevis, red.) en de goede combinaties en niet te veel om hoe het eruit ziet.’’ Daarom worden de borden niet overdreven opgemaakt. Nogmaals: simpel, maar doeltreffend.
Zonder poespas

We beginnen – onder begeleiding van live pianomuziek – met een bordje verse sashimi, dat onze magen doet vragen om meer. Al snel volgt een bouillabaisse van kreeft, die de filosofie van Shi volledig uitdraagt: goede smaak en niet te veel poespas. Wij zijn vooral tevreden over de verhouding kreef/soep.
Er volgt een gegrilde coquille met een puree van pastinaak in een kreeftensaus, gepresenteerd in een schelp. En ook de steak mogen we nog even proeven. Het vlees is heerlijk mals en rosé, zoals een goede steak betaamt. De octopus, gestoofd in rode wijnsaus met aardappel, is naar ons idee iets te zacht gegaard. Goed van smaak, maar we missen de bite. We sluiten af met een crème brûlée van tonkaboon. Een verrassende smaak die een beetje doet denken aan speculaas. Een smakelijk alternatief voor de klassieker.