Een vakantie in eigen land zit er dik in dit jaar, maar dat is helemaal niet zo erg als het lijkt. Met een ‘verborgen’ parel als de Viskantine aan de Cool van De Machinist waan je je zo aan de Spaanse Costa in een fijn visrestaurantje aan het water. Met dagverse vis, een vino blanco en de wind door de haren hebben we helemaal geen buitenland meer nodig. Onlangs hebben chefs August de Bruijn en Jean-Luc Boudine een aantal veranderingen doorgevoerd die ze maar al te graag met ons delen.
Ruimere openingstijden en een méga terras
De Machinist is een pand met historie, zo is het uit 1952 stammende pand eerst gebruikt als machinistenschool. Sinds 2010 functioneert het gebouw onder andere als café-restaurant.
De belangrijkste veranderingen zijn dat de Viskantine al vanaf 11:00 uur geopend is én dat er plek is voor wel 100 gasten tegelijk, natuurlijk wel veilig op anderhalve meter afstand.
Verder is het aanbod van de desserts uitgebreid met wisselende gerechten als crème brûlée, huisgemaakte churros en rood fruit met sabayon. Yummie!
Omdat de Viskantine buiten is, zijn ze alleen geopend met mooi weer. Maar niet getreurd, mocht de Viskantine gesloten zijn, dan is het restaurantgedeelte van De Machinist wel gewoon geopend. Hier kun je dan terecht voor een verwennerij van het bekende tafeltje vol, voor een aantrekkelijke prijs. En dan kom je natuurlijk de volgende keer gewoon terug als de zon wél schijnt. Bovendien is het buiten ook meer dan prima vertoeven als het weer ietsje minder is, zo zijn er heaters en partytenten aangeschaft. Ook is het bestaande gedeelte geheel overdekt, zo zit je er dus eigenlijk altijd warmpjes bij.
Zalm op een plankje, spiering en nog meer heerlijkheden
Het is een prachtige dag en we scooteren met een rammelende maag richting het Lloydkwartier. We moeten even in de rij wachten, want reserveren is niet mogelijk. Wachten is bij Viskantine aan de Cool onderdeel van de voorpret, want er staan op de dijk vlakbij de ingang een aantal heerlijke strandstoelen waar je vast van een drankje en een hapje kunt genieten. Wachten was nog nooit zo leuk, en dan moet de avond nog beginnen.
We krijgen een prachtig tafeltje aan het water toegewezen. De geur van gebarbecuede vis en het gezellige geroezemoes van tevreden gasten op de achtergrond stemt ons goed. Laat die visjes maar komen!
Als we de menukaart, een beschreven krijtbord dat ‘binnen’ hangt, bekijken, krijgen we direct keuzestress. Alles lijkt ons lekker, maar er staan ook een aantal onbekende gerechten op die ons interessant lijken. Toch weten we een keuze te maken en geven met ons wijntje in de hand en gezicht in de zon de gerechten door die ons het meest aanspreken. Na een paar minuten blijkt dit niet nodig te zijn geweest, de chef laat eigenhandig onze tafel volzetten met datgene dat we móeten proeven.
Zo beginnen we met de sardines, haring, spiering en ‘zalm op een plankje’. Het haringseizoen is net begonnen en dat is te proeven. Een romig stukje vis, simpel met enkel een uitje. Zo is ‘ie toch echt het allerlekkerst.
Over de spiering hadden we eerder nog een discussie, wat is dit voor visje? Zullen we het proberen? De keuze werd voor ons gemaakt, want voordat we besloten hadden stond het gerecht al op tafel. En gelukkig maar, want: lekker. Spiering, ook wel komkommervisje genoemd, is een klein visje dat doet denken aan ansjovis maar dan minder zout. De visjes komen gefrituurd in een gezellig kartonnen bakje en met wat citroensap erover is het een heerlijk bijgerecht.
Hetgeen dat ons misschien wel het meest verrast, is de ‘zalm op een plankje’. De zalm ligt gedrapeerd over het plankje en zo gaat het in één geheel de houtskooloven in. Dat geeft de zalm een wat rokerige en bijzondere smaak. Wij zijn fan.
Over veel van de visgerechten zit een groene, frisse kruidenolie heen. We kunnen niet helemaal achterhalen wat de ingrediënten zijn, dus we doen even navraag bij de chef. Het ‘geheime’ ingrediënt dat we niet helemaal thuis kunnen brengen blijkt citroengras te zijn. Dat was dus de frisse smaak die de kruidenolie net anders maakt dan een standaard salsa verde.
Geen visliefhebber? Geen probleem, op de kaart staan ook gerechten voor de carnivoren onder ons zoals piepkuiken, rib-eye en buikspek.
Artisjok? Artisjok!
De artisjok is niet echt een groente die op een reguliere menukaart als bijgerecht staat. De meeste mensen zullen artisjok ook associëren met artisjokharten die vaak op je pizza te vinden zijn. Dat is hier wel even anders. Bij Viskantine aan de Cool krijgt deze groene, geschubde groente een waar podium. De artisjok komt licht geblakerd met een groene, frisse basilicum-mayonaise. De blaadjes pluk je één voor één van de groente en gedipt in de mayonaise is dit bijgerecht een echte winnaar voor ons. Deze bestellen we een volgende keer zeker weer.
Paella aan de Cool
Enthousiast geworden? Dan mag je het evenement “Paella aan de Cool!” op 10-07 zeker niet missen. Een avond met verse paella, huisgemaakte sangria en DJ Perry die voor de tunes zorgt. Om nog even terug te komen op de vakantie in eigen land; dat is met een plek als deze geen straf meer!