Zo’n tien jaar geleden startte ik een zoektocht naar de beste Chinees van Rotterdam. Het antwoord welke dat dan is weet ik eigenlijk nog steeds niet, want het tweede restaurant op de lijst was Tai Wu. Na daar gegeten te hebben besloot ik niet verder te zoeken. Het ex- en interieur zijn zo Chinees dat het werkelijkwaar aan alle cliche’s voldoet: veel rood, hout en goud(vissen). Het publiek was in die tijd uitsluitend Chinees, evenals de bediening. Dit eerste bezoek heeft echter wel indruk gemaakt, zowel op mij als op de bediening. Dat eerste kwam door het geweldige eten, het tweede doordat mijn tafelgenoot Chinees sprak en de ober erop wees dat wij niet als boeren behandeld wilden worden toen hij een boekje en een pen op tafel smeet. Hij maakte een buiging, sommeerde collega’s ons te voorzien van thee en het bestek werd direct vervangen door chopsticks. Wij kregen ook een Chinese kaart, wat lastig was want Chinees lezen had hij nog niet geleerd.
Geweldige gerechten

De zaak zelf heeft de afgelopen tien jaar behoorlijk wat transformaties ondergaan. Het interieur is aangepakt, eigenaren zijn gekomen en gegaan en het publiek is diverser geworden. Eén ding is alleen nooit veranderd: de geweldige keuken. Pien pai ap, beter bekend als eend met pannenkoekjes, is iets dat ik minstens elke maand een keer moet eten om de lieve vrede te bewaren. Het krokante vel, het zachte vlees en het restje vet dat daar tussen zit is simpelweg een pakketje perfectie opgerold in een flinterdun pannenkoekje met lente ui, komkommer en hoisinsaus. Daarnaast is de dimsum-kaart een werkelijk genot. Je hebt simpelweg geen goeie Harkou (gestoomde bamboe garnaal pastei) in Rotterdam gegeten als je die niet hebt geproefd bij Tai Wu. En uitproberen kun je, want in prijs variëren ze tussen vier en zes euro per portie. Ze worden allemaal handgemaakt, dat is vrij uniek, maar voor die prijs werkelijkwaar een unicum.
Een gewaardeerde keuken
Avontuurlijk ben ik niet echt, sterker nog, ik was als de dood voor de traditionele Chinese keuken. Pens en uierboord gestoomd in een mandje zijn zo’n beetje mijn ergste nachtmerrie. De kaart staat vol met gerechten die ik nooit zou proberen, varkens en runder ingewanden, kwal of gestoomde karper zijn vast heerlijk, maar niet voor mij. Toch is Tai Wu een feest. Dat blijkt alleen al uit het feit dat er (bijna) iedereen enthousiast de deur uitloopt na hier gegeten te hebben. Van Amerikanen tot Italianen, iedereen waardeert de mysterieuze, onzichtbare keuken van Tai Wu.
Probeer het uit

Ons advies is simpel: loop eens binnen, neem thee, die is gratis, en laat je verrassen. Bestel veilige dimsum uit de frituur, of doe avontuurlijk met iets gestoomds, vraag gerust de bediening naar wat er lekker is en sta versteld van de kwaliteit van je eten. En o ja, vergeet je niet te verbazen aan hoe laag het totaalbedrag op de rekening is na afloop van je eten.