Tai Wu is bourgondisch genieten in Chinees tempo

Bij Tai Wu kan het bijna niet misgaan. Ook als je niet weet wat je bestelt is het goed tafelen bij dit traditioneel Chinese restaurant.

29 Mrt 2015 Zappa Spruit

blogger Zappa houdt zich bezig met alles wat de zintuigen prikkelt. Hij maakt en luistert muziek, kookt en eet, werkt in de horeca en drinkt graag een glas wijn.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Tai Wu

Mauritsweg 24, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: AziatischChinees Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Tai Wu is bourgondisch genieten in Chinees tempo

Mijn oom uit Napels komt op bezoek, hem mee uit eten nemen is geen makkelijke kwestie, zeker niet als de eigen Italiaanse keuken geen optie is. Hij wil graag naar de Chinees. Genoeg mogelijkheden, maar een beetje indruk maken zou ook wel fijn zijn. Ik kies voor een oude vertrouwde: op naar Tai Wu.

Vanaf het Centraal Station, waar ik mijn oom Leen ophaal van de trein, is het niet ver lopen naar Tai Wu op de Mauritsweg. De kleine felrode façade van het restaurant valt direct op. Binnen bevind je je onmiddellijk in een andere wereld. Het eerste wat mijn oom opvalt is de immens grote ruimte, in ieder geval genoeg plek dus. We lopen op de Chinese brigade af die ons met een grote glimlach verwelkomt.

Rap weten wat je eten wilt

We worden begeleid naar onze tafel en voordat we zitten wordt er al gevraagd of wat we willen drinken. Een kop groene thee en een Tsing Tao, heerlijk Chinees gebrouwen bier. Als je graag bier drinkt is dit een aanrader: het is een fris, zacht, opgewekt biertje dat je zo uit je winterdipje helpt. We krijgen dit binnen no time geserveerd, tegelijk met de menukaart. Heel snel staat er weer iemand aan onze tafel. 'Keuze gemaakt meneer?' Als je het aan de bediening overlaat heb je binnen een half uur gegeten en gedronken, wat verder niet erg is maar we hebben wat catching up to do. Het blijkt echter tevergeefs, we raken constant afgeleid door de flanerende bedieners met al dat heerlijke eten en hebben ondertussen zelf ook wel goeie trek gekregen. Tijd om te bestellen.

We hanteren de Italiaanse aanpak: eerst wat ‘Chinese antipasti’ en daarna kijken we hoeveel plek er nog over is. We nemen het ervan tijdens de eerste ronde. Een halve eend met flensjes, saté, een bord kroepoek, dim sum (in dit geval de pikante inktvis) en voor beiden een oester. Om mee te beginnen. Alles staat uitermate snel op tafel en we voelen ons koningen die aan het feestmaal mogen beginnen.

De geheimen van de magie

De inktvis is perfect op smaak, mooi mals en licht pikant. Beiden hebben we een plus-size oester, wat een redelijke understatement is. De saté en kroepoek vormen samen ook een mooi één-tweetje en als klap op de vuurpijl is daar dan de eend met flensjes. Dit laatste gerecht valt op. Het glanzende eendenvlees ligt op een bedje van kroepoek, daarbij horen een bord Chinese sla en komkommer en de in een stoommandje geserveerde flensjes. Naast dit alles wordt er een klein schaaltje met sojasaus op tafel gezet. Dit is geen normale sojasaus, dit blijkt het component te zijn dat alles bij elkaar brengt. Ik vis bij de bedienster naar het recept van het sausje, die kijkt me vriendelijk aan, houdt wijselijk haar mond en loopt terug naar de bar. Geheim, dat kon ook niet anders. Goed, terug naar het eten. Dat heerlijk zachte flensje gecombineerd met het hartige van de eend, de frisheid van de groenten en de lichte zoetheid van deze zwarte, stroperige sojasaus: het is een lange tijd geleden dat we van zóiets lekkers hebben genoten.

We hebben na deze eerste ronde eigenlijk al genoeg gegeten, maar het is allemaal zo lekker dat we toch nog iets bestellen. Bob Marley zei het al: ‘Them belly full but we hungry’. We gaan nog voor de Chia Sieuw en de ossenhaas. Beide ook heerlijk, waarbij ik kan aanraden om de Chia Sieuw zonder saus te nemen. Wat in dit geval geldt: less is more.

We drinken onze drankjes op en rekenen af. Als we naar buiten lopen zegt mijn oom: ‘Man, wat heb ik genoten’. Een tevreden Italiaan terug naar huis sturen, ik slaap vanavond ook weer goed.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

MmmmmChinees 29 Mrt 2015, 9:58

Leuk stukje, maar sate en kroepoek eten in een Chinees restaurant is eigenlijk not done, want dat is Indonesisch eten

Lekkerbekkie 29 Mrt 2015, 10:35

Stroperige sojasaus is gewoon Hoisin saus dat je kant en klaar bij elke Chinese toko kan kopen. Niks geheimzinnigs aan.

Arjen 29 Mrt 2015, 11:06

Inderdaad wel vreemd dat iemand die voor een culinaire site schrijft geen idee heeft dat de saus die bij eend wordt geserveerd hoi sin saus is. Tai Wu is inderdaad wel een topper!!

Henk Berkhof 29 Mrt 2015, 12:16

Inderdaad, een te simpele recensie om er waarde aan te hechten. Krijg steeds meer het gevoel dat de geschreven stukjes in De Buik Van alleen maar eenvoudige reclamebrabbels zijn.

Debbie 29 Mrt 2015, 14:53

Alsof een zaak als Tai Wu reklame nodig heeft! Ik kan alleen maar trots zijn dat ze genoten hebben en krijg zelf ook meteen ook trek! Fijn geschreven hoor! Een keer schrijven over het genot en de ervaring, zonder alle technische analyses is ook best fijn!

authentieke chinees 29 Mrt 2015, 15:40

Chia Sieuw met saus??? Kroepoek onder de eend, nasi met saté, geheime sausjes....... Ga eens eten samen met een Chinees die kan je dan uitleggen dat op de Char Siew geen saus hoort, de kroepoek bedoeld is om het vet van de eend te laten uitlekken, de geheime receptuur hoisin is en dat Chinezen nooit nasi met saté eten.

Amys 30 Mrt 2015, 11:23

Ik heb het gevoel dat het niveau van de recencies van de de buikvan daalt, erg jammer. Leuk stukje, maar wat te simpel.

Pais 30 Mrt 2015, 17:19

Ok dan. Tai Wu is inderdaad een prima tent, maar deze recensie is wel van een vrij gemiddeld niveau. Niet bekend zijn met hoisin saus, en char siu met saus? En uiteraard eet je saté gewoon bij een indo en niet een chinees. Ik snap best dat je niet thuis hoeft te zijn in alle keukens maar voor een culinaire site heb je toch echt wel wat basiskennis nodig.

Shirley 6 Apr 2015, 9:19

Jeetje wat een deceptie is dit stuk. Genoeg enthousiaste schrijvers voor Debuikvan denk ik......

Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.