Al jaren kun je bij Urban Espresso Bar terecht voor ontbijt of lunch met een goede kop koffie, maar sinds kort gaan de deuren iedere derde donderdag van de maand ook ’s avonds open.
Zo kun je hier aan de Nieuwe Binnenweg genieten van een telkens wisselend driegangenmenu met in de hoofdrol verse en seizoensgebonden groenten. Wat wel hetzelfde blijft, is dat de gerechten tot op het laatste moment een verrassing zijn.
Het verrassingsmenu

Het voelt ongewoon om naar Urban Espresso Bar te lopen wanneer het al avond is. We gluren door het raam naar binnen, waar het interieur lijkt op dat van een Franse bistro: de houten tafels zijn gedekt met witte linnen, waar kaarsjes op staan te branden en wijnglazen klaarstaan om gevuld te worden.
We pakken de menukaart erbij om te zien wat we geserveerd zullen krijgen. Ook nu nog blijft dit een verrassing, want alleen de dranken en de hoeveelheid gangen staan hierop vermeld. We kijken reikhalzend uit naar wat de avond gaat brengen.
Goede start

Lang wordt onze nieuwsgierigheid gelukkig niet op de proef gesteld. Na een aperitief met daarbij vers brood en een oreganoboter, wordt de eerste gang van het 3-gangenmenu geserveerd. De populaire risottoballetjes arancini worden op tafel gezet.
Vanaf de buitenkant zien ze er mooi goudbruin en knapperig uit en als we een hap nemen komt de smeuïge tomatenrisotto met veel Parmezaanse kaas tevoorschijn. Door de frisse salsa verde van verse peterselie, olijfolie en citroen wordt het gerecht niet zwaar, waardoor er genoeg trek overblijft voor de volgende gerechten.
Vegetarisch feest

Het hoofdgerecht is een vegetarisch feestmaal, waar de pure smaken van verschillende groenten de show stelen. Het bord is gevuld met een bonenstoof, zachtgegaard in een kruidige groentebouillon, die rijkelijk over het gerecht heen is gesprenkeld. De bouillon is zo lekker, dat we bijna overwegen om een extra kommetje ervan te vragen.
De stoof krijgt nog een extra dimensie door de knallende smaak van de prei die er doorheen zit samen met de knapperige bleekselderij. Al deze verschillende groenten, texturen en smaken zorgen ervoor dat we het vlees absoluut niet missen. Eigenlijk hebben we alles wat we kunnen wensen.
De bijgerechten

Toch krijgen we nog twee bijgerechten geserveerd. De één is een verzameling van gegrilde groenten, zoals courgette, puntpaprika en venkel. Alleen op smaak gebracht met wat peper en zout, proef je goed de natuurlijke smaken terug zoals de zoetheid van de paprika of de anijssmaak van de venkel. Maar tussen deze groenten liggen nog kleine zoute verrassingen verstopt, namelijk gegrilde kappertjes die het gerecht een bijzondere twist geven zonder te overheersen.
De goed gebalanceerde witlofsalade zorgt voor de frisse smaken, met groenten die we niet vaak gecombineerd zien worden. De licht bittere smaak van de knapperige witlof wordt aangevuld met de zoetzure ingelegde koolrabi, frisse munt en afgemaakt door de crunchy pistachenoten. Samen complimenteren zij het hoofdgerecht en halen ze het beste in elkaar naar boven.
Luisterclub
Na een afsluiter van zelfgebakken wafeltjes met een flinke bol vanille-ijs en aalbessen, kijken we terug op een heerlijke avond bij de van oorsprong espressobar in Rotterdam-West.
Je hoeft niet te wachten tot de eerstvolgende derde donderdag van de maand om ’s avonds van Urban Espresso Bar te kunnen genieten. Elke eerste donderdag van de maand wordt de Luisterclub georganiseerd, waar je naar muziek van verschillende artiesten kunt luisteren onder het genot van een hapje en een drankje.