Bij Tim Kloeg wordt de vis niet duur betaald. Dat, maar dat niet alleen, maakt van Vis op de Dijk een all-time favourite. "Vis op de Dijk is slechts een klein, compact zaakje." Maar als iemand niet hoeft te bagatelliseren is hij het, merkt De Buik op tijdens een zwoele avond op het terras.
Nooit alleen bij Vis op de Dijk

Als er één restaurant in Rotterdam is waar je alleen heen kunt gaan zonder er alleen te zijn, is het Vis op de Dijk. De kans dat je er géén bekende tegenkomt, is bijna net zo klein als je winkans bij de lotto. Vis op de Dijk is niet per se hip, eerder tijdloos, Vis op de Dijk is vooral happening. Zowat tout Rotterdam verzamelt zich in dat knusse wit-blauwe hoekpandje op de Oudedijk, daar waar de lavendel welig tiert.
Vis op de Dijk: Een Zuid-Europese sfeer in Rotterdam

Vis op de Dijk zou niet misplaatst zijn in een Frans, Portugees of Grieks vissersdorpje waar verweerde vissersboten afgemeerd liggen op het strand en de zeemeeuwen vrij spel hebben. Zo’n plek waar je met je voeten in het zand spartelverse vis eet of oesters slurpt terwijl de zon in de zee verdwijnt.
Het is dat de zilte lucht ontbreekt, je hebt geen fantasie nodig om je bij Vis op de Dijk in Zuid-Europa te wanen. Zonder zeemeeuwen geen kapers op de kust, dus eet je er zelfs rustiger dan in dat lieflijke vissersdorpje. Vis op de Dijk heeft de hele dag, als die niet in een verlegen bui is, zon op het terras.
Het succes van Vis op de Dijk zit ‘m in meerdere factoren. Eigenaar Tim Kloeg, zoon van de oprichters Hans en Linda, is van het prettige no-nonsense soort. Hij praat veelal in verkleinwoordjes: "Vis op de Dijk is slechts een klein, compact zaakje." Klein is -in dit geval- fijn, denken wij. Als iemand geen reden heeft te bagatelliseren is hij het maar het past niet bij hem om groots te doen.
Een Rotterdamse werksfeer van gelijkheid en waardering
Je hoeft je bij hem niet af te vragen waar hij is geboren. Tim is een ras-Rotterdammer. Zoekt hij een dame voor in de bediening, wat niet heel vaak het geval is want er is weinig verloop, plaatst hij een vacature voor viswijf. In zijn brigade is iedereen gelijk: Vis op de Dijk opereert zonder rangen en standen.
Enthousiasme op de werkvloer

Dat er geen bazen rondlopen, dat verhoogt ongetwijfeld het werkplezier. De lol spat er op de werkvloer vanaf. De chardonnay réserve van Dumanet uit de Languedoc, geleverd door onze columnist Ian van Eck, is al een heel plezierige wijn, romig en vol rijp geel fruit, hij wordt nog lekkerder door het oprechte enthousiasme waarmee die wordt toegelicht en ingeschonken.
Versheid in elk gerecht

De grootste kracht van Vis op de Dijk schuilt in de constante kwaliteit. Of je nu gaat voor sliptong in roomboter gebakken, voor de kokkels in een romige saus van pastis en dragon, afgeblust met witte wijn, voor de paling op toast met zalmeitjes of voor de langzaam gegaarde pulpo a la Gallega, alles is opperst vers en alles is goed.
De gefrituurde pijlinktvis (calamares) met aioli krijg je er zoals je die in Andalusië op het bord krijgt: met tentakels, niet in rubberige ringen.
Huisgemaakte gerechten en lokale favorieten

Op het Franse stokbrood en de friet na maken ze er alles zelf. Begin je over brood dan weet je wat volgt: de beroemde makreelmousse van Vis op de Dijk, aangemaakt met roomkaas en knoflook. Die mousse is gevaarlijk. Je gaat er geheid te veel brood door eten.
De dikke frieten zijn afkomstig van Barki Patat uit Rotterdam, het friszure ‘mayootje’ is bereid volgens eigen recept. De fish & chips in bierbeslag is meestal van kabeljauw, soms van schelvis.
Kwaliteit en kwantiteit op het menu

Vlees staat er zelden op het menu: ‘soms een surf & turfje, met ossenhaas en een halve Oosterscheldekreeft’. De salade bestaat vandaag uit gegrilde wortel, rode ui, cranberry, amandel en peterseliedressing en morgen uit iets heel anders. Officieel is de salade een bijgerecht maar een niet al te grote eter heeft aan het gulle groen een hele maaltijd.
Tim Kloeg doet geen concessies aan kwaliteit maar aan kwantiteit evenmin. Met een flesje wijn erbij eet je bij hem voor 60, 70 euro per persoon je ‘buikje’ vol.
Een local hero

Gemoedelijke sfeer, geen poespas op het bord en een eerlijke prijs-kwaliteitsverhouding, tel dat bij elkaar op en je begrijpt waarom Vis op de Dijk al bijna een decennium lang een local hero is.