Met een voorliefde voor de Indonesische keuken en een huisgenoot werkzaam in de toko, wil het aantal bezoekjes aan Toko Toorop nog wel eens uit de hand lopen. Gelukkig had ik afgelopen zondag een nieuwe legitieme reden om mijzelf naar de Abraham Kuyperlaan te verplaatsen. Porkbelly Paradise vond hier namelijk plaats: een feestmaal waar the famous porkbelly, de goddelijke buikspek van de toko, de hoofdrol speelde.
Om voor de verandering niet als de eerste in de toko te zijn, besloot ik na het spitsuur van zes uur precies te komen. Goed idee, de rij hongerige buurtbewoners die hun buikspek thuis wenste op te eten, stond tot aan de deur. Maar een minuut later binnenkomen had ook niet goed uitgepakt, het stel achter werd mij werd teleurgesteld: het buikspek was op. Een extra reden om de gerechten die na een korte tijd op tafel werden gezet, te koesteren.

Een van de lekkerste gerechten vind ik de porchetta, een beeldschoon opgerold stuk varken, van origine Italiaans. Mede-eigenaar van de Toko, Paul Toorop, vertelt waar hij en zijn compagnon Ed hun inspiratie vandaan halen. Het maakt niet uit uit welk land het gerecht komt. Soms is iets 'zo fucking lekker', en moeten we het maken. Zelf geven ze er een Indonesische twist aan, door de juiste kruiden en sauzen toe te voegen.
Ook op tafel de red-braised porkbelly, een goddelijk gerecht uit Shanghai. De blokjes langzaam gegaarde varkensvlees heerlijk zacht en zoetig, mooi in balans met de zoute sojasaus. Alcohol wordt niet geserveerd in de toko, maar de Cola- en Fantablikjes hebben ook wel iets, het versterkt het tokogevoel.
Als bijgerecht krijgen we zoet gebakken tempeh, een Indonesische delicatesse gemaakt van soja, met een lichtpittig eitje. Daarnaast pangsit, gefrituurde pasteitjes gevuld met garnaal en pork en een pittige saus. Nog wat gewokte groentes en heerlijk gekruide bami. Toe heb je nog de keus uit een stuk zelfgemaakte spekkoek.

Eigenaren Ed en Paul, beiden voormalig chef in Ballroom, hadden het drie keer zo druk als normaal. Gelukkig was de hele familie Toorop van de partij om te helpen. Vader in de keuken, moeder achter de kassa en vriendin met de borden door de zaak. Ook vrienden werden opgetrommeld om te helpen in het pork paradise. En met succes: het idee om elke maand een soortgelijk evenement te organiseren is er. Goed plan vonden wij zo. De mannen hebben eerder dit jaar al een RAMEN evenement georganiseerd, waarbij heel Blijdorp kon genieten van een kom ramensoep.

Niet getreurd (misschien een beetje) als je het porkbelly evenement gemist hebt, de porkbelly gerechten staat vanaf nu vast op de kaart. Daarnaast serveert Toko Toorop van donderdag tot en met maandag genoeg andere Indonesische specialiteiten om je vingers bij af te likken. Het menu wisselt elke week. Deze week kun je terecht voor een stuk goed varkensvlees met zwarte bonen, kip gemarineerd in limoenblad, citroengras en rode peper afgemaakt met lichtpittige tomatensaus met gemengde groenten in een tamarinde kokossaus. Selamat makan!

Sinds kort staat er een grote vitrine in de toko, én zijn de menukaarten af.