Yam Thai in Hillegersberg is status buurtrestaurant ontgroeid

Bij het kleine Yam Thai is reserveren een handig idee. Maar even wachten is ook geen straf, want de beloning is een hele fijne Thaise hap.

8 Feb 2017 Gerdien Barnard

blogger Gerdien Barnard heeft als reisjournalist al op veel bijzondere plekken gegeten. Ze werkt nu als freelance tekstschrijver en journalist. Haar tip: bestel altijd iets dat je niet kent.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Yam Thai

Straatweg 65, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Thais Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Yam Thai in Hillegersberg is status buurtrestaurant ontgroeid

Een kleine inschattingsfout: denken dat je zonder reservering zomaar kunt aanschuiven bij Yam Thai. Een gewone donderdagavond, niet in het centrum, maar aan de Straatweg in Hillegersberg; moet lukken toch? Nou, nee. Bij binnenkomst zijn alle negen tafels bezet en is de keuze: wachten of huiswaarts keren. Wij weten echter dat wachten zal worden beloond met een heerlijk Thais vakantiegevoel, dus op een koude januari-avond blijven wij mooi hier.


Yam Thai is zo’n fijn buurtrestaurant dat iedereen wel om de hoek wil hebben. Simpel houten, kleurrijk meubilair, wat Thaise portretten aan de muur, verder niet te veel Aziatische opsmuk. Yam Thai kiest voor Rotterdamse ‘no nonsense’. Je kunt er zowel afhalen als plaatsnemen in het knusse restaurant en door de twee verdiepingen hebben beide soorten gasten geen last van elkaar. Wij worden even ‘in de wacht’ gezet. In de zomer is er overigens meer plek, wanneer het terras aan de zijkant van het pand open is. Misschien niet de meest idyllische plek van Rotterdam, maar als je je zinnen hebt gezet op goed Thais eten, zit je hier maar wat graag. 

Thaise bittergarnituur


Reserveren is natuurlijk altijd het slimst, maar even wachten loont vaak ook, want Yam Thai is geen restaurant waar je uren tafelt. Zo kunnen wij al na tien minuten naar het restaurantgedeelte. De voorgerechten bestaan uit soepen, salades en diverse kleinere hapjes. Er staat op de kaart duidelijk aangegeven wat pittige, zeer pittige en vegetarische gerechten zijn, dat maakt het makkelijk. Wij kiezen voor de Yam Thai mix voor twee personen. Deze schotel verschijnt ook bij enkele tafels om ons heen, dus blijkbaar een populaire keuze. De viskoekjes, loempia’s, kipgehakt in loempiablad en gefrituurde gehaktballetjes gaan er inderdaad prima in. Een soort Thaise bittergarnituur, dat zo lekker samengaat met een Chang of Singha biertje. 

Smaakverschillen Hollanders en Thai


In 2012 openden Arjen van der Vegt en Chan Roemkitjkran het gezellige Yam Thai (‘Thaise salade’), waarbij Chan als Thaise de chef-kok is. Een experiment, zeker in Hillegersberg, maar het pakt direct goed uit. “We hebben eigenlijk altijd vol gezeten. Natuurlijk is het maar een klein pand, maar in het weekend moeten we echt werken met twee shifts, anders moeten we té vaak ‘nee’ verkopen.” En altijd een goed teken: er komen zowel Nederlandse als Thaise gasten. “Leuk om het verschil te zien in gerechtkeuze. Waar de Hollanders dol zijn op med mamuang (wokgerecht met groenten en cashewnoten), gaan de Thai vaker voor een pittige phad krapauw (wokgerecht met verse chilipeper en Thaise basilicum). Smaken verschillen natuurlijk.”

Terug naar Thaise witte stranden


De hoofdgerechten bestaan uit curries (geel, groen, rood), wokgerechten (beide €14,50), zeebaarsgerechten (€19) en eenpansgerechten (€11,50), waarbij je meestal kunt kiezen uit kip, garnalen, varken, rund of tahoe. Ik ga voor de phad sie-ieuw; gebakken noedels met ei, groenten en garnalen. En dat is smullen. Even ben ik terug op het witte strand van Koh Samui. Zo smaakt Thailand! Tafelgenoot kiest voor kaeng phanaeng; een romige curry met varkensvlees. De currygeur voert je al helemáál naar verre oorden. De smaak overigens ook. Ook de rijst is zoals in Thailand; een beetje plakkerig, tikkeltje jasmijn, gewoon perfect. En gelukkig is men niet karig met de rijst, want de curry kreeg een half pepertje op de kaart en dat is terecht. 

Gebakken ijs?


Voor het dessert zijn er drie opties: gebakken banaan, kleefrijst of gebakken ijs. Pardon? Gebakken ijs, ja. Een bolletje vanille-ijs ingepakt in een soort brooddeeg en dat heel kort gebakken in olie. Dat eten we niet dagelijks, dus kom maar door. We proeven warm en koud tegelijk, erg verrassend! Een beetje zomers fruit kan in de koude winterdagen ook geen kwaad, dus er komt naast het gebakken ijs ook kleefrijst met verse mango op tafel. De kokosmelk door de rijst maakt de combi helemaal af en geeft samen met de mango de ideale Thaise smaak. 

Yam Thai mag dan ogen als een buurtrestaurant, eigenlijk is het deze kwalificatie inmiddels ontgroeid. Niet in de grootte – uitbreiden zou wat betreft de vraag makkelijk kunnen – maar in kwaliteit. Daarbij zijn de prijzen aangenaam, dus wij adviseren: minimaal één keer per maand. En waar je grote kinderen altijd blij mee maakt: geen pepermunt, maar snoep bij de rekening (€68). Extra pluspunt!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.