Zino: toegankelijk Frans tafelen in Noord

De Buik ging langs bij bistro Zino om aan te schuiven bij de Franse table d'hôte.

15 Feb 2024 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistro Zino

Zwaanshals 265, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Zino: toegankelijk Frans tafelen in Noord

Ondernemersduo John van der Wilk en Chris Lacour vieren dit jaar hun Zino-lustrum. Het restaurant wisselde in 2019 van eigenaar en is inmiddels al 15 jaar een begrip in het Zwaanshalskwartier. Ook al zijn de Franse invloeden gebleven, de heren hebben beslist hun eigen draai gegeven aan het charmante hoekpandje. Ons laatste bezoek aan Zino was kort na de (her)opening en dus stonden we te popelen om opnieuw aan te schuiven bij de Franse table d’hôte.

​De keus is aan de chef


Bij Zino eet je wat de pot schaft. Daar waar van oorsprong bij een table d’hôte de gastheer of -vrouw een vorkje van de zelfgemaakte gerechten meeprikt, genieten bij de ‘moderne’ versie van deze traditie enkel de gasten van de kookkunsten van de chef.

Het belangrijkste element is hetzelfde gebleven; als gast geef je de keuken vrij spel. Bij binnenkomst maak je de keuze voor 3, 4 of 5-gangen en de rest van de avond wordt verzorgd. Uiteraard is het mogelijk om dieetwensen door te geven en wordt hier rekening mee gehouden.

​Bruisend van start


Het is op Nederlandse tijden nog wat rustig in het restaurant en we hebben vrije keuze om te zitten. We kiezen het enige ronde tafeltje bij de deur en kijken uit op de glazen barkast, die ons het gevoel geeft even terug in de tijd te reizen.

Ons staat een vijf-gangen-diner te wachten en we vangen ons ‘menu du chef’ aan, vergezeld van een Crémant de Bourgogne. De stevige bubbel heeft een verkwikkend effect.

Vol enthousiasme kijken we uit naar onze eerste gang: ingelegde kabeljauw met biet. De koud geserveerde vis is aangekleed met interessante smaken – waaronder duindoorn – en zorgt voor een ervaring waarbij alle vijf basale smaken op de tong worden geprikkeld. Ook aan verschillende soorten mondgevoel is gedacht.

​Bijpassende wijnen


Bij het tweede gerecht is gekozen voor gamba als hoofdrolspeler. Deze komt zowel in pure vorm als verwerkt in de zelfgemaakte ravioli terug. Het bord is kleurrijk versierd met sojaboontjes en een erwtenscheut en de pasta ‘zwemt’ in een smaakvolle bouillon van langoustine.

We vinden beiden dat het er op deze manier aantrekkelijk uitziet, maar dat het gerecht ook zeker zonder de garnering al de moeite waard zou zijn. John schenkt hierbij een fruitige, ronde blend van Roussanne en Vermentino die goed op het gerecht is afgestemd.

Voor een wijn-spijs avond ben je bij Zino aan het juiste adres. John is naast gastheer ook vinoloog en geeft wijn de aandacht die ze verdient. Het duo heeft hiervoor zelfs een aparte wijnkamer en private dining locatie aan de overkant van de straat ingericht. Alle wijnen – en meer – die worden geschonken in de bistro kunnen hier worden gekocht.

​Allesbehalve traditioneel


De opvolgende gerechten laten duidelijk de Franse voorkeur van het duo doorschemeren. Toch is ook in deze gangen ruimte voor een ongewone invulling. Het klassieke uientaartje is vol van smaak. Knapperig rondom, met een zeer zachte en zoete rode ui in het hart. Het geheel is verstopt onder een dekentje van gedroogde ham en balsamico.

Ook bij het hoofdgerecht wordt gespeeld met een contrasterend mondgevoel, waar de met pesto gevulde parelhoen is omwikkeld met knapperige savooiekool. De schorseneer en jus van shiitake versterken het gerecht met aardse aroma’s.

De bijpassende Morgon Chateau Gaillard is een elegante rode wijn, zonder al te veel tannine, die mooi aansluit op het gevogelte en zelfs liefhebbers van wit over de streep trekt.

​Zorgeloze avond uit


Al klinkt table d’hote voor sommigen misschien wat ‘spannend’, risicovol dineren is het bij Zino zeker niet. Onze indruk na vanavond is dat je zonder zorgen aan kunt schuiven voor zowel een date night als met een groep vrienden. De gerechten zijn zowel origineel als toegankelijk en worden geserveerd in zeer redelijke porties.

Met nog één gang in het vooruitzicht, zijn we eigenlijk al voldaan. We besluiten ons dessert te delen. Door de combinatie met bosvruchtensorbet, frambozen en yoghurt is het witte chocolade toetje minder machtig dan het op het eerste oog doet vermoeden. Een frisse uitsmijter van een avond vol verrassende smaakcombinaties.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.