Het op Gault & Millau genoteerde restaurant Koenraad heeft een cocktailbar! Waar dan? Verstopt op de eerste verdieping achter die prachtige kruisvensters. Waar het restaurant op de begane grond fine dining creëert, doet bartender Jordy dit een etage hoger met cocktails. Als cocktailliefhebber mag je het knusse Koenraads Bar niet gemist hebben.
Mooiste pand van de Voorstraat

Koenraad’s Bar is gevestigd in het mooiste pand aan de Voorstraat. Waarschijnlijk ben je hier talloze keren voorbij gefietst, net als wij, zonder er aandacht aan te schenken. Eenmaal voor de deur zijn we er even stil van. Daterend uit 1619 is dit gebouw absoluut een van de meer indrukwekkende panden van Utrecht. We lopen naar binnen en vragen naar de cocktailbar. We worden weer naar buiten gestuurd om naast de ingang een trap naar boven te nemen. We komen in een stijlvolle bovenkamer, Koenraads Cocktailbar. De bar oogt chic-industrieel met een elegant interieur en voelt als een warme huiskamer.
Mezcal & Amaretto

Bartender Jordy Bakhuizen is een jonge, maar ervaren createur van cocktails. Hij bezoekt graag cocktailzaken in Amsterdam, Parijs en Berlijn om inspiratie op te doen voor zijn eigen wisselende cocktailkaart. Hij rust niet voordat alle details kloppen. Zo duurt het soms maanden voordat hij tevreden is met zijn nieuwe kaart: "Ik wil cocktails aanbieden die je thuis niet kunt maken." Op de menukaart staan drie categorieën: Seasonal, Reinvented en Core. Wij laten ons leiden door de tips van Jordy en starten met de cocktail Infante (Seasonal). Een combinatie die je niet vaak ziet: mezcal en amaretto samengebracht met limoen en orgeatsiroop (amandel). De Infante lijkt een beetje op de bekende cocktail margarita, maar Jordy heeft er een klein beetje aan gesleuteld. Zo gebruikt hij rokerige mezcal in plaats van tequila. Het resultaat is verrassend verfrissend. Jordy: "De mezcal die ik heb gebruikt is ideaal voor cocktails. Subtiel en niet te dominant." De aardse rook van de mezcal is mooi in balans met de limoen en amandelen.
Whisky & port

De tweede cocktail is de 19th Century (Core). Deze cocktail is vernoemd naar de eeuw dat Schotse whisky en port, de twee basisingrediënten van de cocktail, bekendheid kregen. Daarnaast is er zwarte bes en vanille aan toegevoegd voor diepere tonen. Het is vooral de Tawny port die de boventoon voert, de bessen geven fruitigheid en de whisky ligt delicaat op de achtergrond. "Deze cocktail is zelfs toegankelijk voor niet-whiskyliefhebbers", aldus Jordy. Een ideaal drankje om ‘s avonds na een mooi diner te drinken.
Japanse infused wodka
De laatste cocktail tijdens het bezoek is de Umami (Core). En umami is wat we proeven. In deze cocktail is wodka gebruikt waar 24 uur nori in heeft gelegen, gedroogd zeewier dat daarna geroosterd is. Daarnaast gebruikt hij limoen, gember en jalapeño. De ziltigheid en kruidigheid is licht aanwezig. Jordy: "Ik zie dit als een twist op klassiekers met limoen, zoals de daiquiri en mule." De limoen geeft inderdaad de frisse fruitigheid die deze cocktail ideaal maakt op een zomerse middag.
Zin gekregen in een cocktail bij Koenraad? De cocktailbar is geopend van woensdag tot en met zaterdag vanaf 17.30 uur. De bar heeft ook enkele non-alcoholische cocktails op de kaart staat en je kunt er bar bites en grotere gerechten bestellen.