Een koekje van eigen deeg: maar dan met liefde

De koekjes van de Koekfabriek worden stuk voor stuk met de hand gebakken door bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt,
 wat de koekjes en de ervaring een stuk authentieker en 
persoonlijker maakt.

19 Sep 2021 Luna van Melick

blogger Luna is freelance redacteur en combineert bij de Buik van Utrecht haar liefde voor de stad Utrecht, schrijven en eten. ’s Ochtends het liefst aan de wandel met een koffietje in haar ene, en een kaneelbroodje in haar andere hand. In de avond krijgt een lekkere wijn met een goede borrelplank op tafel de voorkeur.

Een koekje van eigen deeg: maar dan met liefde

Koekjes van de Koekfabriek zijn een begrip in Utrecht. Je zult ze dan ook - als compagnon van je kop thee of koffie - aantreffen op menig schoteltje. Daarnaast zijn ze te koop in winkels, supermarkten en in een van de vestigingen aan de Schoutenstraat.

De koekfabriek: een maatschappelijke werkplaats

Bij 
binnenkomst word je warm begroet. Niet alleen door de geur van 
versgebakken - je raadt het al - koekjes, maar ook door de sfeer en het 
vriendelijke personeel. Op de toonbank staan weckpotten gevuld met 
kleine vierkante koekjes, links staan alle zakjes - met diezelfde kleine
 vierkante koekjes - keurig gesorteerd op smaak en als je doorkijkt naar
 achteren stuit je blik op een mysterieus grote ruimte waarvan niet 
precies duidelijk wordt wat daar gebeurd. Een winkel om even in rond te 
blijven snuffelen dus. ​

De
 fabriek zelf is gevestigd in Wageningen en heeft verkooppunten in 
Rotterdam, Arnhem, Babberich en dus in ons eigen stadsie. De ambachtelijke
 delicatessen worden stuk voor stuk met de hand gebakken door bakkers 
met een verstandelijke beperking die afstand hebben tot de arbeidsmarkt,
 wat zowel de koekjes als de ervaring een stuk authentieker en 
persoonlijker maakt.

​Andere koek

Waarschijnlijk loopt het water bij veel zoetekauwen al in de mond bij het horen van ‘De Koekfabriek’. Boterkoek, cantuccini, kaneelkoek, kurkumakoek, kasteelheertje en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Groot gelijk, maar ook liefhebbers van zout en hartig kunnen aan hun trekken komen. Knapperige kaaskoekjes - met oude kaas of komijn - behoren namelijk ook tot het assortiment. Het is het ruimte maken op de kaasplank waard.

Even testen

In de winkel mag je alle koekjes proeven en aangezien smaken verschillen raden we dat iedereen aan. Ook wij zijn even in de huid gekropen van koekiemonster en hebben een aantal koekjes getest. Komt ‘ie:

Chocolate chip cookie

Dit donkerbruine koekje - wat meteen het chocolade-deel verklapt - is door de kleur makkelijk te onderscheiden van de andere koekjes. Hij is knapperig, heeft een gebrande chocoladesmaak en bevat kleine stukjes chocolade die niet heel overheersend zijn.

Havermout-gember

Een minder knapperig koekje, die door de havervlokken wel een lekkere bite heeft en daardoor gelijk wat voedzamer voelt. De kleine stukjes gember maken hem een klein beetje pittig, maar zeker niet té. Favoriet.

Havermout-citroen

De havermout is in dit koekje minder aanwezig dan in de havermout gember en daardoor ook wat knapperiger. Gemengd met een licht zure smaak van de citroen. Een fris koekje dat gemaakt is voor de zomer.

Amandel-sinaasappel

De citrussmaak is door de gekonfijte sinaasappel goed, maar ook subtiel aanwezig. Niet zoet, niet zuur, wél heel lekker.

Vanillekoek

Een koekje zonder poespas, die desondanks wel veel verschillende smaken bevat. De vanille-herkenning komt vooral op het einde. Oh, en ook deze is heerlijk knapperig.

Kokoskoek

Waar ik had verwacht dat dit koekje iets meer weg zou hebben van een kokosmakroon, was dat niet het geval. Het koekje heeft een subtiel kokosaroma, maar je proeft de structuur van de kokos niet, waardoor hij niet overheersend is. Ook minder grote kokosfans zullen verrukt zijn door dit koekje.

Dondersteentje

Een koekje dat doet denken aan Sinterklaas door de spicy speculaaskruiden. Veel smaak en zó lekker.

Dit is slechts een kleine greep uit het rijke assortiment. Voor een tientje kun je vier verschillende smaken in huis halen. Proeverijtje met de visite? Of solo natuurlijk, wij judgen niet.

Schoutenstraat 7

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.