Een van de belangrijkste restaurantgidsen ter wereld Gault & Millau presenteert vanaf dit jaar de jaarlijkse nieuwe gids in Utrecht (TivoliVredenburg). Dat gebeurt maandag 14 maart. De Buik sprak met de hoofdinspecteur over de presentatie in Utrecht en de culinaire trends.
Over Gault & Millau en Luc Hornaert

Gault & Millau (GM), een gele gids, is ooit in de jaren ‘60 in Frankrijk ontstaan vanuit een tijdschrift met restaurantrecensies gemaakt door de foodjournalisten Henri Gault en Christian Millau. Vanaf 2008 verscheen de gids ook in Nederland en inmiddels wordt de gids in 16 landen op de markt gebracht. Het grote verschil tussen Michelin en Gault & Millau is volgens de experts het meer nauwkeurige puntensysteem (Michelin gebruikt sterren bij GM kun je maximaal 20 punten verdienen als chef) en de grote focus op de keuken en culinaire ontwikkelingen bij de gele gids. In Nederland hebben de Librije en Inter Scaldes 19,5 punten.
Luc Hoornaert is de hoofdinspecteur van Gault & Millau Nederland en vanuit zijn functie verantwoordelijk voor alle bezoeken aan restaurants in ons land. ‘We werken met zo’n 20 ruim ervaren inspecteurs, die anoniem een restaurant bezoeken en daarna een uitgebreid inspectieformulier maken. Op basis van de beoordelingen van de inspecteurs en de reeds bekende inspecties van het restaurant wordt jaarlijks de nieuwe waardering in punten voor de gids bepaald.’
Vanaf dit jaar verruilt Gault & Millau Amsterdam voor de presentatie van haar nieuwe gids in Utrecht. ‘We zijn heel blij met onze ‘verloving’ met Utrecht. De stad maakt momenteel een culinaire groei door en heeft met Sharon Dijksma een burgemeester die houdt van de Horeca en van Utrecht het Gent van Nederland wil maken’ De presentatie van de, overigens digitale, gids met zo’n 900 restaurants is vanwege de nog geldende corona restricties nu voor slechts 500 genodigden.
Restaurarant trends in Utrecht en in Nederland
Hoornaert ziet veel positieve veranderingen in Utrecht maar ook in Nederland. ‘Utrecht zit duidelijk in de lift en ook de gemeente ziet het belang van een kwalitatieve innovatieve horeca in de stad. De afgelopen twee jaar zijn er mooie restaurants in de Domstad bijgekomen zoals Hemel & Aarde, Restaurant 273 en Maeve. Karel V heeft met Leon de Mazairac een ambitieuze chef gekregen maar er is ook meer diversiteit met veel interessante kleine zaken bijgekomen. Dat past in een van de landelijke trends, die naar kleinere restaurants, zowel bij nieuwe zaken als bestaande zaken, die het aantal couverts terugbrengen om ook met het tekort op personeelsgebied nog topkwaliteit te kunnen brengen.’
Luc Hoornaert, Belg van geboorte nu al een aantal jaren wonend in de provincie Utrecht, is erg te spreken over de creativiteit en ondernemingszin van de Nederlandse chefs. ‘Nederlandse chefs hadden bij start van de corona pandemie in korte tijd hun restaurant omgeturnd naar een andere vorm. Van afhalen tot bezorgen van menuboxen of een opeens streetfood gaan maken. Dat was heel anders dan in België, daar was veel meer gezeur en gezever zonder dat er veel gebeurde. Echt chapeau voor de chefs!’
Punten voor Utrecht

Maandag weten we meer over de scores van de Utrechtse restaurant in de Gault & Millaugids. In de oude gids (2020) scoren Karel V (15,5 pnt) en Het Ketelhuis (13,5 pnt) het hoogst. De verwachting van de Buik is dat er meer hogere scores in Utrecht bijkomen.