Na Den Haag, Rotterdam en Eindhoven heeft Utrecht een eigen Atithi aan de Van Sijpesteijnkade. De restaurantketen staat bekend om z’n uitgebreide menu met gerechten uit zo ongeveer alle Indiase regio’s. De Buik ging proeven van een aantal specialiteiten.
Kruidige mock- en cocktails

De Van Sijpesteijnkade is een centrale, zij het niet heel inspirerende, locatie voor een restaurant. Eenmaal binnen zijn we dat snel vergeten. We worden ontvangen door een uiterst vriendelijke bediening die met gepaste trots de cocktailkaart presenteert. Bij het maken van die cocktails worden huisgemaakte siropen en kruidenmengsels gebruikt: lekker.
Maar het is een doordeweekse dag: zelfs wij van de Buik houden ons wel eens in. We bestellen mocktails: de Mango Pineapple Kanji met huisgefermenteerde ananas-kanji en de Citrus Bazaar met chaat masala en korianderblad. Beide drankjes zijn mooi in balans: niet te zoet en door de kruiden krijgen je smaakpapillen bij elke slok een fijne oppepper.
Van streetfood tot luxe thali-combinaties

Onder het genot van de drankjes bestuderen we de flinke, veelzijdige menukaart. Daar vinden we een mix van Indiase klassiekers, soms in een modern jasje. Van streetfood als pani puri en onion bhaji tot fijne curries, tandoori-specialiteiten uit de kleioven, luxe thali’s (bestaande uit verschillende gerechtjes) en desserts als huisgemaakt mango ijs of kesar malai cake (saffraancake met laagjes romige rasmalai). Ook vegetariërs en veganisten zijn hier trouwens aan het juiste adres.
Knapperige pani puri

Bij al die opties duizelt het ons een beetje. Op aanraden van de bediening bestellen we vooraf knapperige pani puri met mild-pittige munt, tamarindewater én de vegetarische variant van de Maharaja Thali. Volgens Atithi de grootste thali van Nederland (misschien wel van Europa) met diverse streetfood-, voor- en hoofgerechten, geurige rijst, papadum, diverse versgebakken broden, desserts en mango lassi.
Een beetje decadent maar wel dé manier om de menukaart goed te verkennen.
Grootste thali van Nederland
Niets is overdreven aan de thali: het is veel, prachtig gepresenteerd (de bloemblaadjes zijn niet aan te slepen) én smaakvol. Met kruidige smaken, een mix van romig en pit, zoet en zout, zacht en knapperig. Wat er voor ons uitspringt: de knapperige onion bhaji, verse en boterige naan met knoflook, romige en kruidige paneer (Indiase kaas) tikka curry, jeera aloo bombaywala (gebakken aardappeltjes met knoflook en kruiden) en de frisse mango lassi.
Ook de rabdi gulab jamun (warme melkbolletjes in siroop in met laagje romi rabri) is een echte tongstreler. Iets minder fan zijn we van de ietwat zure masala chai met melk en kardemom, maar dat ligt misschien aan onze smaak.
Whatever tickles your pickle

Na het hoofdgerecht wil de bediening ons de Watermelon Acharrita met Mango Pickle Brine laten proeven. Dat snappen we: het drankje heeft een verrassende zoet-zure smaak en de mango pickle geeft het pit. Dat belooft veel goeds voor de cocktails. Ga hier dus zeker even langs om ze te proeven.
Ben je net zo’n fan van écht Indiaas eten? In Nederland ligt een teleurstellende ervaring dan al snel op de loer. Maar niet bij Atithi. Keer je rug naar de straat, loop de rode loper over, neem plaats en geniet van een avondje authentiek Indiaas in een modern jasje. De kwaliteit van de gerechten én de vriendelijke bediening doen je de, voor sommigen, niet zo aantrekkelijke omgeving vergeten.