Bij Kasvio in de Metaal Kathedraal wordt de natuur en haar diversiteit gevierd

Kasvio is zo’n horecazaak waar verhalen worden verteld. Niet enkel door de woorden van het personeel maar door de kunst op het bord en op de muren.

19 Mei 2022 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 19 Mei 2022

Bij Kasvio in de Metaal Kathedraal wordt de natuur en haar diversiteit gevierd

Kasvio is zo’n horecazaak waar verhalen worden verteld. Niet enkel door de woorden van het personeel maar door de kunst op het bord en op de muren. In deze zaak, gelegen in Metaal Kathedraal op Leidsche Rijn, wordt de natuur geëerd door de veganistische manier van koken. Wij spraken over de zaak met eigenaresse en chefkok Mari Pitkänen die haar gasten met een bezoekje vooral wil inspireren en wil laten zien wat voor moois we uit de natuur kunnen halen.

Bundelen van culinaire herinneringen bij Kasvio


Herbarium, dat is wat Kasvio in het Fins betekent. Waarschijnlijk ken je het plakboek vol gedroogde bloemen en planten nog van vroeger maar in in Utrecht in Methaal Kathedraal staat Kasvio voor een horecazaak waar allerlei kruiden, bloemen en planten een plekje krijgen op het bord. Het Fins komt van de roots van eigenaresse en chef-kok Mari Pitkänen, die een jaar geleden haar liefde voor de veganistische keuken een plek wilde geven. Met een divers internationaal team brengt ze heel wat manieren van koken, gerechten en producten samen. Pitkänen noemt het het bundelen van culinaire herinneringen. Zo vult ze haar eigen herbarium wat ze serveert aan haar gasten in de vorm van casual fine dining. Bij Kasvio ga je geen standaard gerechten vinden die op een veganistische manier ‘nagemaakt’ zijn maar zijn het ware originele kunstwerkjes.

Metaal Kathedraal bij Leidsche Rijn


Kasvio ligt in Metaal Kathedraal, een plek waar veel historie verscholen ligt. Zo vertelt Pitkänen: “Toen wij begonnen met deze zaak zochten we naar een plek waar je tot rust zou komen en waar een intieme sfeer heerst. We werden door Metaal Kathedraal gevraagd of we hier wilden beginnen en het paste perfect bij het idee dat we hadden. Het is een oude katholieke kerk, daarna werd het een metaalfabriek en nu is het een cultureel centrum waar gewerkt wordt met ecologische thema’s.” Ondanks het feit dat de plek perfect past bij het concept van de zaak, vond Pitkänen het in het begin nog wel spannend of het publiek hen zou vinden. De zaak ligt namelijk niet in het centrum maar bij Leidsche Rijn, zomaar even binnenlopen is qua locatie minder makkelijk, maar een jaar later ziet de onderneemster dat ze juist heel bewust worden opgezocht door het Utrechtse publiek. “Mensen komen hier naar toe voor een vijf-gangen-diner en willen echt verrast worden. Je merkt dat steeds meer mensen benieuwd zijn naar wat plantaardig eten te bieden heeft.”

Pitkänen werkt samen met kunstcurator Staci Bu Shea. In de zaak hangen namelijk overal kunstwerken van verschillende kunstenaars die het verhaal vertellen van Kasvio. Gasten worden geprikkeld om na te denken over hoe ze naar het eten op hun bord kijken. Er wordt bewustzijn gecreëerd en aandacht gegeven aan de zoektocht en creativiteit. Het uit zich, net zoals op de borden, in een wisselwerking van kleuren en texturen.

Op het menu: brandnetel en lievevrouwebedstro


De kaart die geserveerd wordt, beweegt met de seizoenen mee en verandert daarom zo’n vijf keer per jaar. Wat betreft Pitkänen is dit veranderen en verzinnen van een nieuwe kaart het allerleukste onderdeel van haar werk. Op de zomerkaart, die over een aantal weken geserveerd wordt, komt onder andere brandnetel. “Deze groeit nu overal”, vertelt de chef. “Deze gaan we waarschijnlijk verwerken in een pasta.” En een ander gerechtje dat op de kaart komt te staan is een dessert van rabarber en aardbei en het kruid lievevrouwebedstro, dat iets weg heeft van vanille.

De nieuwsgierigheid is bij ons in ieder geval gewekt. Voor wie ook van plan is om een bezoekje te brengen aan Kasvio kan iedere donderdag tot en met vrijdag langs voor diner en iedere zaterdag en zondag voor lunch of diner. Wij reserveren alvast een plekje op hun zonnige terras.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbar met de langste naam van allemaal

Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.

De Apotheek: nieuwe trekpleister bij Utrecht CS

Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.