Jeugdig plezier bij Fort de Gagel

De Buik ging langs bij Fort de Gagel om het historische, authentieke en sfeervolle restaurant zelf te ontdekken.

23 Mei 2023 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 23 Mei 2023

Jeugdig plezier bij Fort de Gagel

Fort de Gagel is een prachtige plek met veel historie en een eigen restaurant, waar de deur wijd openstaat voor de jeugdige klanten. Op een zonnige doordeweekse dag strijkt de Buik neer op het terras en geniet van de sandwiches.

​Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie


​Langs de randen van Utrecht vind je een flink aantal forten. Het zijn plaatsen boordevol historie die aangelegd zijn om aanvallen van buitenaf op de stad tegen te gaan.

Ze maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waterlinie is in gebruik geweest vanaf 1870 tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Binnen de waterlinie, een complex van sluizen, forten en andere werken, werd het land in korte tijd gecontroleerd onder water gezet. Daarmee werd de vijand verrast en kon de aanval worden vertraagd. Een laagje water was een onneembare hindernis die niemand aan zag komen. Zo ging dat in die tijd.

​Utrechtse forten populair bij de horeca


Fort De Klop, Fort Blauwkapel, Fort Vechten en Fort De Gagel maakten deel uit van linie. Zo zijn er nog meer. De forten zijn opvallend populair bij de horecaondernemers. Vaak zijn het mooie plekken voor pop-up horeca, maar bij Fort De Klop en Fort de Gagel vind je permanente restaurants.

Het is voor de Buik goed te begrijpen dat de forten gewilde locaties zijn voor horeca. Het zijn historische plekken, ze liggen mooi in het groen en, niet onbelangrijk, de forten bevinden zich op fietsafstand van het centrum van Utrecht. Op een zonnige doordeweekse dag strijken we neer bij Fort de Gagel.

​Oog voor detail en respect voor historie


Ambitie kan de mensen achter Fort de Gagel niet ontzegd worden. Dit is echt een enorm grote zaak. Het restaurant is verdeeld in verschillende gedeelten en dan zijn er ook nog ruimtes die af te huren zijn voor zakelijke evenementen, huwelijken en zo verder. Het geheel is met veel zorg, oog voor detail en respect voor de historie ingericht.

Indrukwekkend is de muurschildering van de vossen van de hand van Janisdeman, een kunstenaar die in Utrecht heel wat muren onder handen heeft genomen.
Wij nemen plaats op het prachtige terras.

​Kindvriendelijk als verdienmodel

Kindvriendelijk zijn is in de horeca natuurlijk ook simpelweg een verdienmodel. De steeds maar verder uitdijende keten van Buurten (een serie restaurants die allemaal Buurten in de naam heeft, zoals Buurten in Oost, red.) heeft dat goed in de gaten. Ook Fort de Gagel weet de kinderen te trekken en daarmee ook de ouders.

De kinderen kunnen spelen en ravotten zonder dat de ouders ze uit het oog verliezen. Bovendien biedt het menu een uitgebreide keuze voor de ‘kids’, van pannenkoeken tot kipnuggets. Het kinderloze deel van de gasten zal vast het zo de eigen mening hebben over zo’n kindvriendelijke aanpak en eventueel daarmee de eigen conclusies trekken.

​De onontkomelijke Ottolenghi op het menu


Ook bij Fort de Gagel heeft Ottolenghi zich naar binnen gewerkt op het menu. Nee, deze keer geen shakshuka of geroosterde bloemkool, maar wel een sandwich muhammara. Dit is een dip uit het Midden-Oosten en bevat geroosterde paprika’s, granaatappels, walnoten en uiteraard kruiden.

De sandwich valt ons goed in de smaak. Ook de sandwich met Parmaham bevalt goed. Beide broodjes zijn ruim belegd en worden mooi gepresenteerd. De bediening is vlot en het is heerlijk toeven op het terras van het fort.

Fort de Gagel is een plek waar je met de neus op de historie wordt gedrukt, waar je je ogen uitkijkt én prima wat kan eten of drinken. En tsja, de goede lezer had het al begrepen: het is redelijk kindvriendelijk.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.

Vrijheid-blijheid binnen de poort van Bar Barak

Er staan spannende gerechten van plancha en vuur op het menu bij Bar Barak in Utrecht, met verrassende wijnen, wilde bieren en een gemoedelijke sfeer.