Zijn ouders exploiteerden een kwart eeuw lang Café Egelantier. Bjorn Stukje volgt in hun voetsporen met Hero, op dezelfde plek aan het spoor van Den Dolder: tegenwoordig een bistro met een heerlijke kroegvibe.
Zijn ouders exploiteerden een kwart eeuw lang Café Egelantier. Bjorn Stukje volgt in hun voetsporen met Hero, op dezelfde plek aan het spoor van Den Dolder: tegenwoordig een bistro met een heerlijke kroegvibe.
De naam is een hommage aan zijn vader. ‘Hero’ heeft Bjorn Stukje de bistro gedoopt die hij runt met Sjoerd Kleijn, die hij heeft leren kennen in hun tijd bij restaurant HFSLG in het villarijke Bosch en Duin.
In Den Dolder hebben de twee koks in korte tijd een geliefde ontmoetingsplek weten te creëren waar je zowel kunt borrelen als op niveau kunt eten. Niet meer de geijkte kroeggerechten als hamburger en saté, maar bijvoorbeeld ook barhapjes als blini met zelfgerookte zalm en verse dille.
De zon schijnt. Het terras aan de Dolderseweg is goed gevuld en biedt uitzicht op het winkelcentrum met buiten een van de betere viskramen van de regio - waar de haring pas bij je bestelling à la minute wordt gesneden.
Wij gaan naar binnen bij de nieuwe helden. We willen alles ervaren, inclusief het interieur dat hetzelfde is als in de tijd dat Bjorns ouders de zaak hadden. Na het afscheid van pa en ma Stukje was er tijdelijk een eigenaar die duidelijk een andere voorkeur had voor kleuren, maar Bjorn heeft Hero in oude luister hersteld.
Als je binnenstapt zie je een mix van glas in lood, houten lambriseringen, een oude piano met XL-flessen kwaliteitswijn en lege flessen als kaarsenstandaard, oude reclameborden, een houten ton en art deco-lampen. Op de houten vloer ligt, zoals je kunt verwachten, Perzisch tapijt. Daarbij past een bepaald type keuken. Groot is dan ook onze verrassing dat hier op niveau wordt gekookt. Elk gerecht is een plaatje: mooi opgemaakt en goed op smaak.
We trappen af met steak tartaar met, in plaats van het gebruikelijke eitje, een gele toef piccalilly ijs ‘on top’ en een mini-brioche boterhammetje ‘on the side’. Het is een heerlijk smaakbommetje op een bord waarop in sierlijke letters ‘Hero’ staat. Vroeger was een servies met je eigen naam of het logo van de zaak erop typerend voor klassiekers onder de restaurants. Tegenwoordig begint het een vast gebruik te worden in de nieuwe lichting bistro’s.
Modern-bistro is ook de tonijn, kort gegaard, met een krokantje van sesam. Rauwe tonijn heeft niet veel smaak maar chef van dienst Sjoerd heeft de vis een kick gegeven met kimchi en een zalige curry. Het glas rosé smaakt prima bij het kleurrijke gerecht, met dank aan pickles van rode ui en biet.
Ouderwets lekker is dan weer de bijna bord vullende ravioli, borstcrawlend in een rijke bisque met stukjes rivierkreeft en takjes zeekraal. Niet lang geleden proefden we in het centrum van Utrecht eenzelfde combinatie maar die haalt het niet bij deze uitvoering.
Een leuk gerecht is een bergje aardappelmousseline met daarop een viertal slow escargots en een crumble met dragon. De slakken zijn afkomstig van Lennard ter Hall, een kweker uit Gelderland die zijn Gros Gris en Petit Gris de tijd geeft om te knabbelen van verse bladgroenten en kruiden. Die verstop je niet in een huisje dat is dicht geplamuurd met kruidenboter; die wil je echt proeven.
Aan een andere tafel zien we hoe een vrouw van een zekere leeftijd het heeft aangedurfd een dubbeldikke tournedos te bestellen met - in een apart schaaltje – een mergpijp. Nadat ze de inhoud minitieus heeft leeg gelepeld, verdeelt ze het merg over de tournedos en eet alles met smaak op.
Wij proeven bij het aangeraden glas tempranillo entrecote met een perfecte cuisson, een groene asperge en pompoencrème. Hetzelfde garni wordt geserveerd bij Veluwse eendenborst. De magret is mooi rosé gebakken. De boutjes zijn slow bereid en verwerkt in een loempia met hoisinsaus.
Op de andere tafels blijkt affogato een hit bij de desserts. Over het bolletje vanille-ijs wordt aan tafel hete espresso geschonken wat de beleving vergroot. Wij genieten van gemarineerde blokjes ananas met kokosijs, amandelschaafsel en pandanschuim. Een perfecte afsluiter.
Hero is een top tent. De oude Egelantier is een eetcafé waar je op niveau kunt eten: een gouden combinatie, en dat op nog geen steenworp afstand van het spoor, op zo’n tien minuten treinen van Utrecht. Het horeca-aanbod in de regio blijft maar groeien.
De Horecakrant van De Buik van Utrecht: 115 tips van horecahelden en liefhebbers. Gratis te vinden in cafés, restaurants en online.
Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.
Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.
Geniet van de volgende voordelen: