In het voormalige badhuis van de Tuinwijk vind je het gelijknamige restaurant Badhuis. Aan het Willem van Noortplein kun je terecht voor een ‘natje’, maar ook een ‘droogje’. De Buik liet de zwembroek thuis en schoof aan in een interieur in Amsterdamse Schoolstijl.
Van bad- naar borreltijd

Het pand van restaurant Badhuis was vroeger het ‘buurt-badhuis’ voor huishoudens zonder stromend water. Van de badjuffrouw kreeg je vijf minuten om je te wassen. Die buurtfunctie heeft het restaurant naar eigen zeggen nog steeds, maar inmiddels is het een plek waar je niet al na een paar minuten wordt weggebonjourd.
Bij restaurant Badhuis neem je rustig de tijd om te tafelen. De kaart is geïnspireerd op de Franse en Italiaanse keuken en biedt verfijnde, maar toegankelijke gerechten. Ook voor een lunch, cocktail, oester of gewoon een bitterbal zit je hier goed.
Van zoete cocktails tot zilte oesters

Voordat we het interieur bewonderen, starten we buiten met een cocktail. De Clover Club met Tanqueray, framboos, citroen en eiwit heeft een frisse frambozensmaak en een stevige schuimlaag. De Siesta Fiesta met Don Julio Blanco, Aperol, passievrucht en citroen is een stuk zoeter.
Binnen valt het karakteristieke interieur meteen op. De originele Amsterdamse Schoolstijl is met mooie lijnen, warme kleuren en originele details goed behouden. In de voormalige wachtkamers van het badhuis zien we kleine gezelschappen tafelen.
Eenmaal aan tafel kiezen we gerechten van het à la carte- én het chef’s menu. We beginnen met oesters, geserveerd met komkommer in yuzu, frambozenazijn en sjalot. De oesters zijn goed vers en de combinaties smaken fris, zilt, zuur en knapperig tegelijk.
De viognier die erbij wordt geschonken is bloemig en droog; precies zoals viognier hoort te smaken. Wat ook opvalt: de bediening let scherp op, is vriendelijk en is bovendien goed op de hoogte van de kaart.
Prachtig opgemaakt en goede combinaties

Vervolgens komen onze voorgerechten. De kabeljauw, gerold in furikake (mix van sesamzaadjes, gedroogde kruiden en zeewier), met gepofte boekweit en romige saffraanmayonaise ziet er prachtig uit. De bediening is er terecht trots op.
Ook genieten we van de gerookte burrata met salmorejo (koude Spaanse tomatensoep), vegetarische chorizo en wat frisse kervel. Rokerig, fris, koud, knapperig: alle smaken en structuren zitten erin en het bord is wederom prachtig opgemaakt.
Als hoofdgerecht kiezen we open ravioli met seizoensgroenten, pistache-pesto en gezouten citroen. De pesto is duidelijk aanwezig, de groenten zijn knapperig en de saus romig. De gekonfijte citroen geeft het gerecht net wat extra. De maiskip, sous-vide gegaard en kort gebakken, is smaakvol. Het zijn prima hoofdgerechten, maar van de voorgerechten zijn we meer onder de indruk.
Toetje met een twist

Als nagerecht kiezen we voor iets dat doet denken aan een voorgerecht: caprese met mozzarella, maar dan met zoete pesto en aceto roomijs. Een bijzondere, maar ook lekkere combinatie. Het amandel taartje met aardbei is smeuïg en vol van smaak. De sabayon heeft een nadrukkelijke alcoholsmaak waar je van moet houden.
Badhuis weet oud en nieuw goed te combineren: het restaurant is gevestigd in een historische locatie en heeft een moderne kaart. De bediening is op niveau, de sfeer ontspannen en je betaalt een prima prijs voor de geboden kwaliteit.
Of je nu komt voor een cocktail en borrel op het terras of een uitgebreid diner: dit is een fijne plek waar je zonder moeite een paar uur blijft hangen. Dat ging er in de tijd van de badjuffrouwen een stuk anders aan toe!