Het nieuwe menu van FRIT’ZZA

Tussen boetiekjes, bakkers en cafés zit FRIT’ZZA. Als eerste friggitoria in Nederland specialiseert deze streetfoodbar zich in gefrituurde snacks uit de Napolitaanse keuken.
Van risottoballetjes (arancini) met een krokant laagje en pastakroketjes (frittatine) tot gefrituurde pizza’s (pizza fritta). Aanvankelijk was de kaart volledig vegetarisch, maar daar is verandering in gekomen.
Naast de bekende favorieten, kun je nu ook genieten van een pizza fritta gevuld met onder meer ansjovis en Napolitaanse salami.
Pizza for the people

Pizza fritta is een van de specialiteiten van de Italiaanse FRIT’ZZA-chefs Baptiste en Rafael. Het verschil met de traditionele Napolitaanse pizza? “Vrijwel niets”, zeggen ze. Voor beide gerechten blijken precies dezelfde ingrediënten te worden gebruikt. Het verschil zit ‘m in de bereiding.
Het pizzadeeg wordt volledig platgerold - zonder opstaande rand – en gevuld met verschillende ingrediënten, daarna dichtgevouwen en vervolgens in olie gefrituurd.
Goed om te weten: het broertje van de Napolitaanse houtovenpizza is meer dan een vette hap. Baptiste: “Deze gefrituurde variant ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog door een gebrek aan geld, ingrediënten en houtovens.’’
Het was, legt hij uit, de enige manier om pizza te blijven maken én als gemeenschap voor elkaar te zorgen. De pizza for the people groeide uit tot een geliefde lokale lekkernij en is niet meer weg te denken uit het Napolitaanse straatbeeld.
Vers uit Italië

Net als de Napolitaanse houtoven pizza staat de pizza fritta door Unesco op de lijst van cultureel erfgoed van UNESCO. De chefs van FRIT’ZZA voldoen aan de zeer specifieke richtlijnen van deze organisatie: zo komen de ingrediënten waarmee ze werken speciaal uit Italië.
De bloem voor het deeg en de tomaten worden geïmporteerd uit Napels. De mozzarella, parmigiano reggiano en gorgonzola komen uit verschillende Italiaanse regio’s.
Een groot verschil tussen een Nederlandse snackbar en deze Utrechtse friggitoria is niet alleen het gebruik van verse (Italiaanse) ingrediënten. Ook met de bereidingswijze onderscheidt FRIT’ZZA zich van een doorsnee cafetaria. De snacks worden niet simpelweg vanuit de vriezer in de frituur gekieperd, maar met zorg en liefde bereid.
Frituren, kneden en proeven

Terwijl Baptiste vertelt over de specialiteiten van het menu, is Rafael in de keuken druk aan het kneden, vullen en frituren. Wij krijgen de ‘opdracht’ om van alles te proberen: eerder was al verzocht om met een lege maag te komen. Van het menu worden enkele ‘croquettes’ warm aanbevolen en tegelijkertijd krijgen we instructies voor het eten van hun trots: de pizza fritta.
Het allerbelangrijkste is om niet direct een hap te nemen, waarschuwt Baptiste. De pizza fritta wordt direct uit het kokendhete vet geserveerd. Wie te gulzig is, kan een brandende wolk stoom in het gezicht verwachten. Even geduld dus, of het eerste puntje alvast afbreken.
Vervolgens blijf je de pizza fritta kneden tijdens het eten, zodat elke hap even smaakvol blijft en niet alle ingrediënten naar beneden glijden.
Napolitaanse croquettes

Net als in Napels nuttigen we de gefrituurde snacks op straat. Niet ver van FRIT’ZZA vinden we een heerlijk zonnig plekje aan de Utrechtse gracht: dé perfecte plek om al het lekkers te proeven. We beginnen met de croquettes: gekookte bucatini(pasta) en risotto, omhuld door een krokant jasje.
De vegan arancino is gevuld met een smaakvolle tomatenrisotto, plantaardige mozzarella en erwtjes: een kruidige en tegelijkertijd luchtige combinatie.
De Frittatine di Pasta valt wat zwaarder. Gevuld met bucatini in bechamelsaus en afgetopt met zowel parmigiano reggiano als pecorino romano is deze snack met name weggelegd voor de echte room- en kaasliefhebber.
Krokant, luchtig en smaakvol

Na ons ‘voorgerecht’ is de pizza fritta inmiddels voldoende afgekoeld om er zonder stoomwolk gevaar een hap van te nemen. Van de nieuwe kaart proeven we de frit’zza piccante met salami en de frit’zza friarielli. Bij deze snack verwacht je al snel een pizza die is volgezogen met vet, maar niets is minder waar. De buitenkant is knapperig, terwijl de binnenkant fluffy en luchtig blijft.
Met de zon op ons gezicht, kneden we tijdens het eten voortdurend de frit’zza. Bij elke hap ontdekken we nieuwe ingrediënten die schuilgaan in de krokante korst. De frit’zza diavola is gevuld met Napolitaanse salami, San Marzano tomatensaus, rode ui en jalapeño’s voor extra pit.
Voor de liefhebber van pasta puttanesca is de frit’zza friarielli een echte aanrader. Met ansjovis, kappertjes en kalamata olijven is deze frit’zza vrij zout en intens van smaak, maar o zo lekker. Bovendien vind je in elke frit’zza ook een toefje groen voor de balans. Het geheim van de chef is friarielli, beter bekend als Napolitaanse broccoli.
Een zoete afsluiter

Mocht je na al dit lekkers nog trek hebben, dan ben je bij FRIT’ZZA ook aan het goede adres voor huisgemaakte zoetigheden. Naast de frit’zza met nutella is er keuze uit verschillende smaken mousse, lavacake en tiramisu. Op aanraden van Baptiste kiezen we voor pistacchio mousse en tiramisu, van horen zeggen de beste in heel Utrecht.
Net als de hartige snacks zijn ook de desserts vers bereid, en dat proef je. De mousse is onwijs luchtig en zacht, de geroosterde pistachenoten bovenop zorgen voor een krokante bite.
En de tiramisu? Onder de topping van cacaopoeder en chocoladekruimels ontdekken we dikke lagen mascarpone en in espresso gedrenkte savoiardi - de enige echte 'lange vingers' voor de traditionele Italiaanse tiramisu. Heerlijk, romig en zoet, om ook je eigen vingers bij af te likken. Genietend van de laatste zonnestralen lepelen we het bakje tot de laatste kruimel leeg. Laat het voorjaar maar beginnen!