Dat de meeste bijzondere eetervaringen vaak komen op plekken waar je ze niet verwacht, weten wij als geen ander. Toch zijn we al vaak langs Krishna Vilas gefietst zonder erbij stil te staan. Op de Oudenoord, niet bepaald de meest uitnodigende plek om eens lekker te gaan eten, is het eerder een met TL verlicht hok dan een plek waar je er even goed voor gaat zitten. Maar schijn bedriegt, want hier proef je de authentieke smaak van India.
De geuren komen ons tegemoet

Vanuit onze reizen over de hele wereld weten we dat het meest lekker eten, geserveerd wordt in de minst mooie restaurants. Om nou te zeggen dat Krishna Vilas niet mooi is gaat een beetje ver, maar het woord ‘bijzonder’ dekt de lading. Vanaf buiten kijk je door de grote raampartijen en zie je simpele tafels met felgekleurde leren stoelen. In de hoek staat een verdwaalde parasol en her en der een eenzame plant. Wat wel opvalt, is dat het er druk is. Dat is een goed teken. Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen. Niet alleen door de Engels sprekende dame, maar ook door de vitrine vol met zoetigheden gemaakt van linzen, pistache en soms wat bladzilver. Over het dessert hoeven we dus niet lang na te denken. En de geuren die ons tegemoet komen beloven dat het een kruidige avond zal worden.
Van noord naar zuid

De menukaart van Krishna Vilas biedt een reis door India. Met gerechten van het bekendere noorden tot de wat minder vertrouwde smaken uit het zuiden. Vanuit de religieuze kijk op eten en omdat Krishna Vilas moeder aarde een warm hart toedraagt, is de kaart volledig vegetarisch. “Wij koken niet alleen voor de Indiase gemeenschap in Nederland, maar ook voor Nederlanders die kennis willen maken met authentiek Indiaas eten”, vertelt de dame achter de bar. “Dat is de reden dat we de wat bekendere gerechten terug laten komen op onze kaart, maar wel in een vegetarische variant.” Inderdaad zien we gerechten als butter masala terug op de kaart, maar dan wel met paneer in plaats van kip.
De dosa’s stellen niet teleur

We vragen haar wat we zeker moeten bestellen. “Absoluut dosa’s.” Deze dunne en krokant gebakken pannenkoeken gevuld met aardappel, gebakken uien en geurige masalakruiden stellen inderdaad niet teleur. Ze worden geserveerd met verschillende chutney’s om mee te dippen. Knapperig en zacht tegelijk met een goede balans tussen zoet, pittig en kruidig. Absoluut een goede suggestie. We moeten even wachten op onze bestelling. Dit doen we op de kleurrijke stoelen die keurig in een rijtje zijn gezet. Gelukkig doen de geuren ons herinneren dat we in een restaurant zijn en niet bij de tandarts. Tijdens het wachten valt ons oog op het grote raam naar de keuken. Direct achter dit raam bevindt zich de dosa-bakplaat. De chefs maken vakkundig van een lepel beslag dunne dosa’s, nadat ze de plaat eerst met een rieten bezem hebben ingeboterd. Fascinerend om een kijkje in de keuken, die er overigens brandschoon uitziet, te kunnen nemen tijdens het wachten.
Thali, een beetje van alles

Naast de dosa kiezen we ervoor om een zuid-Indiase thali te bestellen, een menu met rijst als basis met daarbij verschillende chutney’s, stoofjes, brood in de vorm van poori en chappati en een zoet dessert. In India zou je dit geserveerd krijgen in een metalen tray met verschillende vakjes, wij krijgen het mee naar huis in een zelfde bak maar dan van plastic. De geuren zijn intens en kruidig. De smaken eveneens intens en voeren ons van pittig naar vol en romig. Van zoet naar zuur en van kruidig naar mild. Wauw, wat een smaakbeleving! Wat we precies eten? Geen idee met al die namen die we niet kunnen uitspreken, maar het is zo ontzettend goed. We genieten van iedere vakje uit ons plastic bakje. Alleen het dessert, dat bestaat uit fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil, is niet helemaal onze smaak. Gelukkig hebben we onszelf ook verwend met de lekkere zoetigheden uit de vitrine die ons verwelkomde.
Voortaan gebruiken wij de Oudenoord niet enkel meer als verbinding tussen Zuilen en het centrum, maar als tussenstop voor heerlijk, authentiek Indiaas eten. Krishna Vilas is meer dan een steriele ruimte, het is dé plek die je meeneemt naar de geheimen van de Indiase eetcultuur.