Laatst nog, bij een wijnproeverij in een mooi hotel in Oost. De ene chef begint zijn eigen zaak, zegt hij. De andere sommelier ook, zegt ze. Ondertussen laat de één een heel glas Montepulciano verdwijnen en nipt en spuugt de ander. En gaat het weer over een volgende nieuwe zaak die open gaat. Of over de wens van weer een ander om voor zichzelf te beginnen.
Plekken
Niemand heeft het ooit over plekken trouwens. Die bescherm je met leven. In een nauwelijks meeverende stad, heeft de alsmaar uitdijende foodcultuur behoefte aan ruimte. Aan onderdak. En als de andere kant – het vastgoed – wel een plek heeft, dan zoeken ze altijd chefs, want goede chefs, goede sommeliers, goede mensen voor de zwarte brigade, goede mensen voor de witte brigade, die zijn schaars.
Maar plekken en mensen komen altijd bij elkaar. Het kan even duren, geduld loont. Zo neemt de keuze aan lekker eten in de stad alleen maar toe. En wordt kiezen alleen maar lastiger.
Bevlogen

Maar het is niet alleen de wijnbar met natuurwijnen die ineens overal terug te vinden is, of de bistro met betere vegetarische opties op de kaart of zelfs de voorzichtige terugkeer van de Franse keuken in zijn algemeen. Het zijn ook “net zulke bevlogen toeleveranciers. Het aantal lokale specialisten in worsten, pâtés, brood, eetbare bloemen, oesterzwammen, kruiden, groenten, andere ingrediënten en culinaire diensten groeit al bijna even hard.”
Buurtjes
De foodcultuur ontvouwt zich in een trage gentrificerende golf. Ver in Oost eet je Fries, in Zuid-Oost vind je de geweldigste streetfood in een oude parkeergarage, in het Westen was de ring ooit heel ver, nu niet meer. Zuid is de Schinkel èn de As overgestoken en Noord, ja Noord met je lijn. Ondertussen siddert alles wat al vol bewoond is door de gegoede Amsterdamse burgers. Waar de fietsen, scooters en steps de laatste horde tegen de toeristen en dagjesmensen vormen. Schrikken de echte Jordanezen elke keer weer als er een internationale keten of overijverige hotello een oude bar of ijzerwarenwinkel opvreet.
De weg wijzen
We zijn allemaal huiverig voor de ongebrijdelde vraat van de stad en we doen er allemaal aan mee. We eten te graag bij het moois dat de Amsterdamse foodcultuur te bieden heeft. Maar er is plek voor keuzes, er is kaf en er is koren. De Buik van Amsterdam wijst de Amsterdammer graag de weg. Met mooie verhalen en een overzichtelijke gids. Met een agenda voor ieder weekend vol met eten en drinken. Na bijna vijf wervelende jaren in Rotterdam, is de tijd rijp voor de stad met de grootste Buik van Nederland.
Vooruit

We zijn jullie graag van dienst. We werken vanuit Amsterdam en met Amsterdammers voor de Amsterdammers en schrijven graag over de Amsterdamse foodcultuur in al haar facetten. Welkom op de Buik. We vinden het geweldig dat je hier bent. Deel ons en onze verhalen, met je vrienden in je favoriete zaak of online via je favoriete app. Zo helpen we samen de Amsterdamse foodcultuur vooruit en genieten we van al het lekkers dat door de Buik gaat.