Als je op zoek bent naar verse en duurzame vis met een verhaal, dan is Henry van Diermen je man. Je vindt Vis van Henry op de markten van het Haarlemmerplein, het Minervaplein en natuurlijk de ZuiderMRKT. En in de zomer ook nog met een foodtruck op menig festival.
Het roer om

Hij werkte eerst in de financiële wereld, maar Henry staat alweer een aantal jaar garant voor heerlijke vis en een gezellig praatje op de markt. Acht jaar geleden besloot hij het roer om te gooien en, na een flink aantal poffertjes gebakken te hebben, maakte hij de keuze voor vis. Ondanks zijn eerdere beroepskeuze, zit het vissen hem in het bloed en dus belandde hij als haringfileerder in een winkel in Amsterdam-Zuid. Als zoon van een vistransporteur, kleinzoon van een visser en neef van een visroker heeft hij in zijn jonge jaren genoeg ervaring opgedaan, die nu goed van pas komt. De viswinkel breidde al snel uit naar de toen kersverse ZuiderMRKT, waar hij na verloop van tijd de kraam overnam. Zo ontstond Vis van Henry.
Zijn kennis werd aangeboord en zijn passie aangewakkerd toen hij op de markt eenmaal echt veel werk begon te krijgen. Al snel stond hij namelijk ook op de markt in Weesp (die nu naar het Minervaplein is verplaatst) en op het Haarlemmerplein. Reken daar nog een klein winkeltje bij op de Spaarndammerstraat en je hebt een volwaardige vishandelaar. Maar Henry wilde verder gaan dan dat, dus koos ervoor om enkel met duurzaam gevangen vis te werken, waarvan hij weet hoe en waar het is gevangen. Dat betekent dat hij soms wel heel weinig uit Nederland heeft, maar hij zorgt wel altijd voor een breed assortiment van waar dat fatsoenlijk te krijgen is. “Zolang er maar niet van die vieze Aziatische kweekvis tussen hoeft.”
Omrijden voor de visboer

Zijn winkel sloot hij alweer een jaar geleden. “Niet omdat het niet goed liep, maar ik verveel me snel ergens en dus is de dynamiek van de markt leuker, elke dag is anders.” Nu is zijn vaste stek een productielokaal in Westpoort, waar hij een aantal van zijn favoriete producten maakt. Op de markt zijn er naast verse vis namelijk ook altijd eigen gemaakte producten te krijgen; viskoekjes (om de afsnijdsels te gebruiken), gambaburgers (van afgekeurde garnalen), vissalades en binnenkort ook de lekkerste kibbeling van Amsterdam. Althans, dat is zijn doel. “Wie doet dat nog écht?” Ze zijn momenteel in ontwikkeling, want hij heeft ruimte in zijn gloednieuwe kar. En dan hopen dat mensen ervoor omrijden, zoals hij dat zelf doet voor een broodje bij Van Dobben. “Dat gaat dan niet eens alleen om de kwaliteit, maar vooral om het gevoel. De sfeer is ook echt heel belangrijk en dat wil ik ook graag in mijn kraam.” Henry is zeker iemand die, als je wilt, altijd een verhaal heeft. Maar ook voor vaste klanten die gewoon al weten wat ze willen, staat hij altijd klaar.
Vlag voor de schar

Voor haring alleen hoef je trouwens niet per se langs te komen. Of in ieder geval, neem dan ook wat anders mee! Want ondanks zijn begin in de viswereld, heeft hij het niet zo op die vette vis. “Waarom is daar nou elk jaar weer een hele campagne voor? Het is best een lekker visje hoor, maar de schar verdient ook vlaggen, vind ik. Of de zeebaars! Laten we zorgen dat mensen die een bepaalde periode volop vieren. En dat ze naar de visboer gaan omdat die zo goed alle vissen kan fileren en niet alleen maar die eindeloze haring.” Hij stuurt mensen wel met liefde door naar de haringkar, waar ze daar echt in gespecialiseerd zijn. Want dat ambacht heeft hij heus wel hoog zitten. Maar de visboer, die doet in álle vis. Komende wintermaanden is die zeebaars zijn eigen favoriet. En ook de makrelen en platvissen zijn nog hartstikke mooi.