Republiek Bloemendaal: het strandpaviljoen waar jij het hele jaar rond kan genieten

Republiek Bloemendaal is een groot strandpaviljoen aan het strand van Noord-Holland. Het heeft een groot terras en je kan er het hele jaar rond terecht.

20 Mei 2021 Sophie Blokland

blogger Sophie is student journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is dol op eten; zelf gekookt, maar klaagt ook zeker niet wanneer iemand haar wat lekkers voorschotelt. Haar verslaving? Chocola.

Republiek Bloemendaal: het strandpaviljoen waar jij het hele jaar rond kan genieten

Het strand van Noord-Holland heeft er een strandtent bij die compleet vernieuwd is; Republiek Bloemendaal. Met plek voor meer dan 600 gasten is die gerust heel groot te noemen. Warm je binnen op met een kop koffie na een strandwandeling of baad je in de zon op het grote terras. Wij praten met Marius Haverkamp, een van de eigenaren van republiek.

Stijlvol interieur


Anne Claus heeft het interieur van Republiek Bloemendaal voor haar rekening genomen. Zij doet dit voor alle horecazaken van Marius en zijn partner. De ruimte straalt rust uit door de lichte aardetinten die zijn gebruikt. De grote lampen vullen de ruimte en voegen met hun warme licht sfeer en stijl toe. “We hebben het concept samen bedacht”, vertelt Marius. “Maar Anne is degene die de hele look en feel eraan heeft gegeven. Door haar straalt het internationale allure en rust uit. Binnen en buiten lopen in elkaar over door de grote ramen. De keuze van materialen in combinatie met de kleuren en het zand en de zee buiten, zorgt ervoor dat alles samenkomt en rust ademt.” 

Robuuste keuken


Ook in de meest barre wintermaanden kan je terecht bij de strandtent. Ze zijn namelijk het hele jaar rond open en je kan er nog de hele dag terecht: van ontbijt tot diner. Zoals te doen gebruikelijk bij de betere horeca zijn de producten vers, lokaal en wisselen met het seizoen. Hun chef Gerrit Marcus bereidt al het eten op hout. “We branden blokken hout tot het kooltjes worden en koken daar het eten op. We maken gebruik van houtovens en vuurplaatsen. De normale pit komt bij ons bijna niet aan te pas. En door het op hout te koken, krijg je ook wat extra smaak die ons eten anders maakt. Het is een robuuste keuken. Het gerecht dat zeker de moeite waard is, is de dry-aged Simmental cote de boeuf, oftewel: de hele zeebaars om samen te eten. Daarbij krijg je gegrilde ijsbergsla met feta en chili of geroosterde spitskool met kimchi boter.”

Een moeilijke start


Republiek Bloemendaal heropende in februari 2020 vol goede moed. “We hadden met de verbouwing wat vertraging opgelopen”, vertelt eigenaar Marius Haverkamp. “Eigenlijk hadden we het liefst in 2019 nog een seizoen willen draaien, maar doordat het erg druk was in de bouwwereld ging dat helaas niet. Ik had hoge verwachtingen voor Republiek, het is een prachtig paviljoen. Maar toen kwam corona en dat was dramatisch.” Republiek Bloemendaal moest erg snel na de opening weer dicht. “Het was heel pijnlijk. We hadden er heel veel geld in geïnvesteerd en toen we dat terug konden gaan verdienen, werd de motor eruit getrokken.”

Vertrouwen in de toekomst


Ondanks de moeilijke start, heeft Marius veel vertrouwen in de toekomst. “Ik heb hoge verwachtingen. Hier eten is echt een belevenis en het terras is ontzettend groot en mooi. Daarnaast kan je hier ook evenementen organiseren en wij zijn daar een perfecte locatie voor. Bijvoorbeeld een mooie bruiloft of een speciaal bedrijfsevenement. Zelfs als het koud is, is het strand een prachtige plek. We moeten alleen nog even geduld hebben tot alles opengaat.” Staat bij jou binnenkort een dagje strand op de planning, twijfel dan zeker niet om bij Republiek Bloemendaal op het terras neer te dalen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

De Kop van Oost, genieten met zicht op de molen

Geniet bij De Kop van Oost van spicy bites, verfijnde gerechten en verrassende desserts met zicht op een echte molen en het water van Oostenburgergracht.