Natuurwijn staat Centraal in Amsterdam West

Bar Centraal zit in aan de Ten Katemarkt en is gespecialiseerd in natuurwijnen. Neem plaats binnen of op het terras in de zon en geniet van wijn en hapjes.

2 Sep 2018 Anouk van den Berg

blogger Anouk test graag nieuwe restaurants of bezoekt de klassiekers. Ze gaat regelmatig op 'culinaire' reisjes zoals een wijntrip naar Bordeaux, Pastel de nata eten in Portugal of een glaasje Riesling drinken bij onze Duitse buren.Leuk feitje: Anouk werkt naast Event manager ook bij de beste en enige Franse slager van Nederland: Alain Bernard.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bar Centraal

Ten Katestraat 16, Amsterdam Maaltijd: BorrelenDiner Stadsdeel: Amsterdam West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Natuurwijn staat Centraal in Amsterdam West

Stel, je hebt iets te vieren. Maar aangezien je drie hoog achter woont is het uitnodigen van meer dan twee mensen tegelijk uitgesloten. Daar begint de zoektocht naar dat ene terras in de zon, waar je al je vrienden op kwijt kunt. Waar wijn in overvloed moet stromen, het eten niet te zwaar is, maar wel genoeg zodat niet iedereen direct onder tafel ligt. Dat is een uitdaging, maar het is gelukt: Bar Centraal in Amsterdam West is waar je dan moet zijn. 

De wijnen


Bar Centraal zit in aan de Ten Katemarkt en is gespecialiseerd in natuurwijnen. Dat we maar één dag van tevoren bellen om een tafel voor tien man op het terras te reserveren, is geen punt. Eenmaal aan tafel worden we direct voorzien van (iets te taaie) crackers, brood, zachte olijfolie en sappige gedroogde ham. We vragen bij de bediening om te starten met een glas champagne om te toasten op de jarige job. Dat is het moment waarop we Romy ontmoeten, de sommelier van Bar Centraal. Opgelet tenten met ambitie: deze rijzende ster wil je in je team. Ontspannen en enorm kundig staat ze tien man te woord die het allemaal denken te weten. Ze weet ons ervan te overtuigen om een keer iets anders te proberen, chapeau. Romy schroomt niet om je alles uit te leggen, je op andere gedachten te brengen of je te verrassen met iets geks. Voor we het weten zijn we aan onze eerste fles wit begonnen. Romy vergelijkt ‘m met een zure mat. Daar is niet aan gelogen en toch smaakt ‘ie heerlijk. 

Als liefhebber van de drank der goden vinden wij het leuk om meer te leren over natuurwijnen, de specialisatie van Bar Centraal. Voor natuurwijnmakers willen de natuur zo veel mogelijk haar gang laten gaan. Zij willen de gezondste druif kweken zonder pesticiden en grijpen niet in bij het fermentatieproces. Zo ontkleuren natuurwijnmakers de wijn niet, voegen zij geen conserveringsmiddel toe en filteren niet. De natuurwijnmaker werkt met wat de natuur geeft en heeft lak aan wat de consument vraagt. Dit zorgt voor troebele glazen hemels vocht, met soms wat belegen luchtjes, maar fantastische smaken.

De spijzen



Qua eten heeft het altijd onze voorkeur om de keuken een vrijbrief te geven. Achterdochtige mensen zeggen dat je dan de oudste producten krijgt die op moeten, maar wij zien het liever als iemand de ruimte geven om los te gaan en te experimenteren. Soms resulteert die vrijbrief in klassieke gerechten waar vlees de hoofdrol speelt. Hier niet. Bij Bar Centraal is het shared dining op zijn best. 

De hoeveelheden zijn perfect en leuk detail: de keuken serveert zelf uit. Het blijft toch mooi om een chef met trots zijn gerecht te zien presenteren. We starten met een gevulde aubergine en bakjes met mosselen. Niet de klassieke variant met prei, ui en bleekselderij, maar met een verrassende zachtzoete hoisinachtige saus. We drinken er een gewaagde, zurige natuurwijn uit Tsjechië bij. Bij de eerste slok vertrekt ons gezicht een beetje, maar bij de tweede zijn we verkocht.
Hierna verschijnt er een bordje groene asperges gemixt met groenten. Die worden gecombineerd met een verse gebakken inktvis en voor de dorst een fantastische zachtzoete riesling uit de Alsace. Voor de derde ronde krijgen we een mix van shimeji, gebakken paddenstoelen uit Oost-Azië op tafel. Simpel, puur, met een romige saus en barstend van smaak. Dit gerecht wordt gecombineerd met wat bordjes groen om smaakbalans te creëren: een fluweelzachte puree van erwten en knapperige gewokte sla. Wederom een goede combinatie met de romige, volle smaken van de paddenstoelen. Ons glas kleurt voor het eerst rood:, een pinot noir uit Duitsland. Eén van onze favorieten, maar met een licht gekoelde pinot noir schiet je altijd raak. 

Als warme afsluiter komt er een boterzacht stukje melkkoe uit de keuken. Een verantwoord beestje, want wanneer de melkcarrière eindigt, groeien deze koeien rustig verder tot vleeskoe. Dit duurzame stukje vlees arriveert met popcornbolletjes gemaakt van aardappel, wat zorgt voor een lekkere crunch. Na een korte pauze krijgen we tenslotte wat kaas op tafel. Wat hards, romigs en ouds, niet bijzonder, maar altijd lekker.

The verdict


Wat een fijne tent vinden we Bar Centraal in Amsterdam West. De wijnen zijn opvallend en Romy zorgt dat ze perfect pastten bij het eten. Zorg dus dat je haar advies vraagt. Daarnaast komt ook het bedienend personeel op de goede momenten kijken of alles in orde is. Een geoliede club vakmensen en bourgondiërs. De gerechten hebben niet alleen uitgesproken smaakcombinaties, maar ook prettige, contrasterende structuren. 

Als je je verjaardag viert bij Bar Centraal, staan de wijn en het eten wellicht meer centraal dan de jarige job. Je krijgt er wel een zorgeloze dag voor terug op een ruim terras. Je vindt hier liefde voor wijn en spijs en een relaxte sfeer. Het is een toegankelijke, laagdrempelige tent, maar de kwaliteit is hoog. De wijnliefhebber kan hier zijn kennis over natuurwijnen verbreden, maar ook voor de leek valt er genoeg te genieten. 

TIP: Bar Centraal heeft een zusje in de Pijp: Glou Glou. Het terras zit op een mooie hoek vol in de zon, maar je kunt hier alleen hapjes bestellen. Hier werkt een blonde versie van Romy die je ook uitstekend kan adviseren over het ruime assortiment natuurwijnen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.