Ongetemde evergreens bij cocktailbar Rosalia's Menagerie

Rosalia’s Menagerie is een knusse speakeasy op de Kloveniersburgwal waar klassieke cocktails als een Martinez of Negroni een eigen draai krijgen.

8 Feb 2024 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Rosalia's Menagerie

Kloveniersburgwal 20, Amsterdam Maaltijd: Borrelen Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Ongetemde evergreens bij cocktailbar Rosalia's Menagerie

Aan de Kloverniersburgwal, vlak bij de Nieuwmarkt, zit een klein hotel met zes kamers. Zonder lobby, maar mét cocktailbar: Rosalia’s Menagerie. Een knusse zaak waar de klassieke cocktails op een voetstuk worden gezet. En zoals een goede speakeasy betaamt is het aanbellen bij de voordeur en duimen op een plekje. Gelukkig was er nog één tafeltje vrij toen De Buik een kijkje ging nemen.

​Ongetemde evergreens


Eenmaal binnen betreed je een donkere bar aangekleed met exotische dieren. Een menagerie was een soort voorloper van de dierentuin, waarbij wilde dieren leefden in gevangenschap. Het betreft in dit geval uiteraard geen levende (of opgezette) dieren, maar het zorgt in het schemerlicht wel voor een kleurrijke settingEn de nodige inspiratie bij het mixen. Er is natuurlijk een reden dat klassiekers de tand des tijds hebben doorstaan, maar ongetemd blijven ze spannend.

​Manhattan voor de winter


We starten met een variant op de Daiquiri en de Manhatten. De eerste is een sour, in dit geval van pineapple rum met limoensap, en eigengemaakte tropische siropen. Een friszuur begin. 

De Manhattan is steviger, niet voor niets een spirit-forward zoals ze dat noemen. Traditioneel gemaakt van rode vermouth en Amerikaanse rogge whiskey afgetopt met bitters en een gekonfijt kersje. De laatste drie ingrediënten hebben echter allemaal houtlagering gehad waardoor het drankje een winters dekentje krijgt en wij ons wat dieper in bankje nestelen.

​Negroni vs. Red Light District


Het is nog relatief vroeg in de avond dus we bestellen er nog twee. De Rose+Tonka is opnieuw een sour. Gin, Lillet (vermouth achtig aperitief uit de Bordeaux) en limoen wordt geshaket met huisgemaakte likeur van rozen en tonkabonen. Lekker fris, kruidig en bloemig tegelijk. 

Waar een sour vaak geshaket wordt, wordt een Negroni, is ons tweede drankje, ‘gestirred’. Het smeltwater zorgt er dan voor dat het niet te bitter wordt. Bij de variant van Rosalia’s is de gin vervangen door oude jenever en zijn de Campari en rode vermouth vatgerijpt. 

Het geheel wordt geserveerd in een flinterdun tumbler glas met een perfect block helder ijs. Echt een plaatje. Hoewel een Negroni met jenever ook wel een Red Light District wordt genoemd, stuurt deze aperitief als vanzelf aan op stijlvoller vervolg van de avond.

​Een vleugje menagerie


Verwacht geen tiki taferelen of andere extremen. Rosalia’s Menagerie is speakeasy waar klassieke cocktails als een Martinez of Negroni een zwier krijgen. Kundig bereid en geserveerd in goed glaswerk. Nothing beats a classic, maar een vleugje Menagerie zorgt voor een lekker rauw randje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is niks rustigs aan bij Vita Lente

De Buik bracht een bezoek aan Vita Lente van Simon Witmaar in West, waar de wijnkaart groot is en de gerechten van hoge kwaliteit.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.

De ultieme Kerstlijst van 2025

We hebben bij de Buik van Amsterdam een lijstje gemaakt met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.