Proeflokaal Arendsnest: maak kennis met bier van Nederlandse Bodem

Aan de Herengracht kan je al ruim 19 jaar Proeflokaal Arendsnest vinden. Het assortiment bestaat uit Nederlands bier, Nederlands bier, en nog eens Nederlands bier. Aandacht voor het product staat voorop.

21 Feb 2019 Iris van Woerkom

blogger Volgens Iris is het belangrijkste moment van de dag elk moment waarop je iets (lekkers) eet. Haar missie in het leven is zo veel mogelijk verschillende smaken schepijs proeven.

Proeflokaal Arendsnest: maak kennis met bier van Nederlandse Bodem

Je bent er waarschijnlijk wel eens langsgelopen: Proeflokaal Arendsnest, te vinden aan de Herengracht. Als je er tot nu toe nog niet naar binnen bent gestapt, laten wij je even vertellen waarom dat wél de moeite waard is. Als je meer kennis wil maken met de Nederlandse biercultuur ben je hier aan het juiste adres.

De plek waar alles is begonnen

Oprichter Peter van der Arend – inderdaad, daar komt de naam vandaan – begon met Proeflokaal Arendsnest in 2000. Met het proeflokaal wilde hij het Nederlandse speciaalbier meer op de kaart zetten, in plaats van het Belgische bier wat destijds de overhand had. 

Jasper Ronner, manager sinds 2017, vertelt: “Iedereen verklaarde Peter voor gek. Hij begon met acht tapjes. We hebben er inmiddels 52. En de zaak zit elke avond helemaal vol.” Naast die 52 biersoorten op tap, hebben ze ook minstens honderd uit de fles. Niet alleen het Arendsnest is uitgegroeid tot een succes. Inmiddels heeft Peter naast het Arendsnest nog drie zaken verspreid door Amsterdam: BeerTemple, ‘cause Beer loves Food, en Craft&Draft.

Maar het Arendsnest is de plek waar alles is begonnen. “We hebben veel aandacht voor het product,” Aldus Jasper, “Je kan het denk ik ook zien aan het personeel. Ze lopen altijd netjes in een kasteleinsoutfit: jasje, dasje, wit overhemd. Beetje traditioneel en conservatief misschien.” Oog voor detail, dus. Het interieur voegt toe aan de sfeer, veel houtwerk, warm licht en ouderwets gezellig. Je voelt je hier snel welkom, zelfs als je niet zo thuis bent in de bierwereld. Het personeel staat altijd klaar om al je vragen te beantwoorden.

Hapjes van lokale bodem


De producten die ze aanbieden zijn bijna allemaal Nederlands, alleen de wijnen - ja, het Arendsnest schenkt ook wijnen - zijn een uitzondering op de regel. “Die komen uit Frankrijk, maar dan wel van een Nederlandse wijnboer.” 

Het Arendsnest heeft geen warme keuken, maar de ingrediënten van hapjes, kaas- en worstenplankjes die ze serveren komen ook van lokale bodem. “We werken veel samen met kleinere bedrijven. En we letten erop hoe ze omgaan met het milieu, dat vinden we ook belangrijk.”

Het Arendsnest brouwt nu ook zelf

Het Nederlandse speciaalbier was lange tijd veel minder populair dan het bier van onze Zuider- en Oosterburen. Maar het lijkt erop dat enige achterstand die onze biermarkt had op de buren inmiddels wel is ingehaald. Er zijn al bijna 600 brouwerijen door heel Nederland verspreid. Jasper: “Toen het Arendsnest net bestond waren er zo’n 60 brouwerijen en konden we ook zeggen dat we van iedere brouwerij minstens één biertje hadden. Dat is tegenwoordig niet meer te doen.”

“Als je Nederlands bier vergelijkt met België en Duitsland, dan zitten zij nog heel erg vastgeroest in hun traditionele bierstijlen. In Nederland wordt er veel geëxperimenteerd en dat is interessant,” vertelt Jasper.

Inmiddels brouwt het Arendsnest ook zelf, een mooie aanvulling op hun ruime assortiment. Het overgrote deel komt nog steeds van andere brouwerijen en wordt op smaak geselecteerd “Het is een kwestie van proeven. Maar er zijn ook genoeg brouwerijen die ik zo vertrouw dat ik het niet eens hoef te proeven.”

En van al die ruim 150 biertjes, welke raadt Jasper dan aan? IPA’s hebben zijn persoonlijke voorkeur, maar het varieert per moment. En variatie hebben ze bij Proeflokaal het Arendsnest genoeg. Even langsgaan om te proeven dus.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

SALUT: de hele dag Mediterraan genieten met Franse elegantie

Wij gingen proeven bij SALUT in De Pijp: Frans-Mediterraan genieten van ontbijt tot late night op een kleurrijk terras met elegante, zuidelijke sfeer.