Je bent er waarschijnlijk wel eens langsgelopen: Proeflokaal Arendsnest, te vinden aan de Herengracht. Als je er tot nu toe nog niet naar binnen bent gestapt, laten wij je even vertellen waarom dat wél de moeite waard is. Als je meer kennis wil maken met de Nederlandse biercultuur ben je hier aan het juiste adres.
De plek waar alles is begonnen
Oprichter Peter van der Arend – inderdaad, daar komt de naam vandaan – begon met Proeflokaal Arendsnest in 2000. Met het proeflokaal wilde hij het Nederlandse speciaalbier meer op de kaart zetten, in plaats van het Belgische bier wat destijds de overhand had.
Jasper Ronner, manager sinds 2017, vertelt: “Iedereen verklaarde Peter voor gek. Hij begon met acht tapjes. We hebben er inmiddels 52. En de zaak zit elke avond helemaal vol.” Naast die 52 biersoorten op tap, hebben ze ook minstens honderd uit de fles. Niet alleen het Arendsnest is uitgegroeid tot een succes. Inmiddels heeft Peter naast het Arendsnest nog drie zaken verspreid door Amsterdam: BeerTemple, ‘cause Beer loves Food, en Craft&Draft.
Maar het Arendsnest is de plek waar alles is begonnen. “We hebben veel aandacht voor het product,” Aldus Jasper, “Je kan het denk ik ook zien aan het personeel. Ze lopen altijd netjes in een kasteleinsoutfit: jasje, dasje, wit overhemd. Beetje traditioneel en conservatief misschien.” Oog voor detail, dus. Het interieur voegt toe aan de sfeer, veel houtwerk, warm licht en ouderwets gezellig. Je voelt je hier snel welkom, zelfs als je niet zo thuis bent in de bierwereld. Het personeel staat altijd klaar om al je vragen te beantwoorden.
Hapjes van lokale bodem

De producten die ze aanbieden zijn bijna allemaal Nederlands, alleen de wijnen - ja, het Arendsnest schenkt ook wijnen - zijn een uitzondering op de regel. “Die komen uit Frankrijk, maar dan wel van een Nederlandse wijnboer.”
Het Arendsnest heeft geen warme keuken, maar de ingrediënten van hapjes, kaas- en worstenplankjes die ze serveren komen ook van lokale bodem. “We werken veel samen met kleinere bedrijven. En we letten erop hoe ze omgaan met het milieu, dat vinden we ook belangrijk.”
Het Arendsnest brouwt nu ook zelf
Het Nederlandse speciaalbier was lange tijd veel minder populair dan het bier van onze Zuider- en Oosterburen. Maar het lijkt erop dat enige achterstand die onze biermarkt had op de buren inmiddels wel is ingehaald. Er zijn al bijna 600 brouwerijen door heel Nederland verspreid. Jasper: “Toen het Arendsnest net bestond waren er zo’n 60 brouwerijen en konden we ook zeggen dat we van iedere brouwerij minstens één biertje hadden. Dat is tegenwoordig niet meer te doen.”
“Als je Nederlands bier vergelijkt met België en Duitsland, dan zitten zij nog heel erg vastgeroest in hun traditionele bierstijlen. In Nederland wordt er veel geëxperimenteerd en dat is interessant,” vertelt Jasper.
Inmiddels brouwt het Arendsnest ook zelf, een mooie aanvulling op hun ruime assortiment. Het overgrote deel komt nog steeds van andere brouwerijen en wordt op smaak geselecteerd “Het is een kwestie van proeven. Maar er zijn ook genoeg brouwerijen die ik zo vertrouw dat ik het niet eens hoef te proeven.”
En van al die ruim 150 biertjes, welke raadt Jasper dan aan? IPA’s hebben zijn persoonlijke voorkeur, maar het varieert per moment. En variatie hebben ze bij Proeflokaal het Arendsnest genoeg. Even langsgaan om te proeven dus.