Wie aan Spaanse wijnen denkt, komt vaak uit op de klassieke rioja of misschien zelfs op een rueda. Inmiddels niet meer weg te denken wanneer je neerstrijkt op een zomers terras. Dat er veel meer moois groeit onder de Spaanse zon bewijst het wijngebied Ribera del Duero. Om dat te delen met de wereld is er de komende week de unieke pop-up wijnbar, Ribera del Duero, geopend in Amsterdam waar juist deze wijnen centraal staan.
Even een spoedcursusje
Ten noorden van Madrid ligt het gerenommeerde wijngebied Ribera del Duero, wat letterlijk ‘aan de oever van de Duero’ betekent. Het is gelegen op een hoogte van rond de 850m. Dat maakt de wijn uniek, omdat het voor Mediterrane landen niet gebruikelijk is om op die hoogte wijn te produceren. Je hebt er dus de hete volle zon overdag maar de nachten zijn juist koel, wat zorgt voor een wat drogere en complexere wijn waarbij de kwaliteit vrij constant blijft. De druif bij uitstek is de tempranillo, die vaak wordt gemengd met traditionele Franse soorten als de merlot, cabernet sauvignon en syrah. Net als de Bordeaux-wijnen zijn de Ribera’s bij uitstek wijnen om lang te bewaren, zeker als ze langer op eikenhout gerijpt zijn.
Bodega in de binnenstad

De Ribera del Duero pop-up wijnbar is opgetuigd als een ware bodega in voormalig provo-honk en vrijplaats Akhnaton, aan de Nieuwezijds Kolk. Er zijn meer dan 40 verschillende wijnen per glas te bestellen. Liefhebbers van wit zullen even geduld moeten hebben, in dit gebied staat de productie van witte wijn nog in de kinderschoenen en is de oplage zo klein dat er in deze selectie alleen maar rood en rosé te drinken valt. Dat is zeker geen straf. Bij binnenkomst drinken we een jonge blush rosé (Arzuaga Navarro, La Planta 2018), die zo licht is dat het in het gedimde barlicht wel op een witte wijn lijkt. Een zachte wijn met een lange droge afdronk. We ruiken wat grapefruit.
40 open wijnen

De tweede wijn die we proeven is een crianza, de aanduiding voor wijn met minstens twee jaar houtrijping. Ook deze is vrij droog, tanninerijk met uitbundige noten van bramen en peperige kruidnagel. Zoals verwacht combineert hij inderdaad goed met de geserveerde blokjes oude Beemster. Het Spaanse feest zou niet compleet zijn zonder smakelijke serranoham, die ter plekke van de enorme varkenspoot af wordt geschaafd. Na de officiële opening met een introductie van technisch directeur Agustín Alonso González gaan er meer flessen open en kunnen we proeven en vergelijken.
“A good grape does it all, it’s our job just not to screw it up”Agustín Alonso González
Wijnwijsheid

Wijnkenners kunnen hun hart ophalen in dit tijdelijke vino tinto paradijs. Zo zijn er namelijk ook zeldzamere wijnen, zoals die van 100% tempranillodruiven, en reserva’s en gran reserva’s (reserva’s hebben drie jaar rijping gehad, waarvan minimaal één jaar op hout en gran reserva’s vijf jaar rijping, waarvan minimaal twee jaar op hout)). Toch is het een toegankelijk geheel en kunnen ook leken er gerust komen proeven. Iedere dag is er een sommelier die uitleg en advies kan geven. Maar of je nou een vinoloog bent of niet, proeven kunnen we allemaal. “Het gaat erom dat je ontdekt wat je lekker vindt en je je zintuigen op scherp zet. Als je een specifieke geur in een wijn herkent die voor jou een associatie oproept en een betekenis heeft, dan is dat prachtig”, vertelt vinoloog en organisator Femke Pruis. “Je moet je niet laten afschrikken door het idee dat wijn proeven moeilijk is of voorbehouden aan mensen die ervoor hebben geleerd.”
Met die wijnwijsheid in pacht nemen wij nog een slokje van de nieuwe Spaanse liefde en nemen we ons voor om een wijnreis van drie weken in te plannen naar Spanje.
De Pop-Up Wijnbar Ribera del Duero is nog geopend van donderdag 14 t/m zondag 17 november, van 16.30u tot 22u.