Van Mexico tot het zuidelijkste puntje van Chili; bij cocktailbar Sonora zijn alle cocktails geïnspireerd op smaken en verhalen van Latijns-Amerika. Gevestigd op de 24e verdieping in een schitterende rooftopbar van het nhow bij Amsterdam-RAI. Wij laten ons meenemen naar oeroude culturen in Mexico, de Andes en Brazilië.
Cocktails op de 24e verdieping

In het centrum van de stad struikel je over de goede cocktailbars, maar zodra je de A10 bereikt wordt het aanbod karig. Gelukkig zijn daar de hotels die goede sier willen maken, zoals hotel nhow Amsterdam RAI. En sier kan het wel gebruiken. Ondanks het indrukwekkende design van het hotel stralen de entree en receptie weinig gezelligheid uit. Laat je daardoor niet tegenhouden, want het maakt de verrassing op de 24e verdieping alleen maar groter.
Rooftop van jungle en goud

Sonora is geen megalomaan drukke hotelbar. De bloemige meubels en tropische planten zijn ruim opgezet en maken de zaak intiem. Het uitzicht richting de Johan Cruijff Arena is fenomenaal en in de verte zien we de Utrechtse Domtoren.
De bar is van goud met aan het plafond een aantal gouden golven, zonder enige vorm van foute glamour. “Het goud is geïnspireerd op El Dorado, de mythische stad van goud die nooit is gevonden door de Spaanse conquistadores. De golven representeren de zandduinen van de Sonora woestijn in Mexico”, licht barmanager Rudi Merkin toe.
Rudi is een van de topbartenders die is aangetrokken om de cocktails van Sonora naar een hoog niveau te tillen. De backbar staat vol met Zuid-Amerikaans verwante dranken, zoals rum, tequila, mezcal, maar ook unieke pisco, sotol en raicilla. Rudi verrast ons met drie cocktails: “Onze cocktailkaart is ingedeeld op oude culturen: Olmec, Andean en Marajoara. Uit elk thema maak ik een cocktail die je geproefd moet hebben.”
Frisse lucht van de Andes
Volgens Rudi is onze eerste cocktail, een highball, geschikt om elke borrel mee te beginnen: “Ik was recent in Singapore en daar drinken ze alleen maar highballs.” Dit is een combinatie van een sterke drank met iets bubbelends erbij, vaak gepresenteerd in een longdrink (of highball) glas.
Het beste voorbeeld is de whisky en soda; simpel en op elke straathoek in Japan te vinden, maar in Nederland veel te weinig. ”Met deze highball willen we de frisse lucht van de Andes namaken. Daarom heet hij de Andean Hi-ball.” De cocktail is buitengewoon minimalistisch gepresenteerd: kleurloos en transparant en het zuivere blok ijs is niet te zien.
Daarentegen is de smaak weelderig en verfrissend. De basis is een mooie gin, maar de magie komt van de soda. “De soda hebben we zelf gemaakt met koolzuur en hebben o.a. citroengras, korianderzaad en kaffir limoen toegevoegd." Als topping ligt er een blaadje vene cress met kaviaar van een vingerlimoen op de cocktail.
Avocadopitten & Mexico

Van de Andes reizen we naar de Olmeken in Mexico. Rudi: “Zijn jullie bekend met de cocktail Mai Tai? Dat is onze inspiratie voor de volgende cocktail, Mi Corbata.”
De cocktail bestaat uit een blend van Spaanse stijl rums (gerijpt en lichtzoet) en een droge sherry met nootachtige smaken. De cordial is zelfgemaakt van vooral limoen.”
Bovenal het ingrediënt avocadopit trekt onze aandacht. “De pitten komen uit onze keuken en zijn gekookt en gedroogd en hebben een nootachtige smaak.” Een takje munt ter garnering en Rudi sprayt een nevel van sinaasappel en een sterk aromatische rum over de cocktail. Gepresenteerd in een Mexicaanse vaas is de Mi Corbata een must voor elke liefhebber van tiki cocktails.
Bitters & Brazilië

We reizen van Mexico naar de Marajoara in Brazilië. “Deze laatste cocktail is mijn persoonlijke favoriet,” lacht Rudi. “Opgedragen aan de Braziliaanse bartender Derivan Ferreira de Souza. Hij overleed vorig jaar en was een befaamde ambassadeur van de Braziliaanse cocktail Rabo de Galo. Onze twist daarop heet Galo - Galo.”
Het origineel bestaat uit cachaça, vermouth en Cynar. De twist van Sonora is een combinatie van diverse vermouths, waarvan deels zelfgemaakt van rosé wijn en kruiden. Daarnaast is er Empirical Ayuuk toegevoegd, een distillaat met peper die aards en rokerig is, maar niet pittig. Interessant is de bitter Cynar, gemaakt van artisjokken. De cachaça maakt het floraal en aromatisch, maar deze cocktail is bovenal intens, bitter en kruidig. Negroni fans zul je hier weg moeten slepen.