Dat geen zin hebben in koken als je thuis komt na een lange dag werken, ken je waarschijnlijk wel. Sinds een aantal maanden heb ik daar gelukkig een oplossing op gevonden: de kant-en-klare maaltijd. Geloof me: niet al te lang geleden waren deze voor mij nog een absolute no go. Vliegtuigvoedsel. Fabriekshap. Viel voor mij in dezelfde categorie als macaroni-ham-kaas uit blik.
Toch maar een poging wagen
Daarom was ik enorm verrast toen ik een keer een kant-en-klare maaltijd bij de Marqt en Stach haalde. Die zijn waanzinnig! Sterker nog: ik denk dat ik tegenwoordig vaker iets bij hen haal dan dat ik zelf kook. Vergeet kant-en-klaar: het is alsof er elke avond voor je wordt gekookt! (je moet het alleen zelf nog even opwarmen).
Hoe dan?
Marqt heeft een grote eigen keuken in Amsterdam waar de meeste gerechten worden bereid. Jochem en zijn collega’s koken daar alleen maar met producten die ook in de supermarkt zelf verkocht worden. Alle maaltijden, salades en soepen zijn daardoor stuk voor stuk vers, erg smaakvol en van hoge kwaliteit. Sterker nog: hier kan ik niet tegenop koken, zowel qua prijs als tijd. Want zelfs met het maken van een simpele pasta ben je langer bezig dan dat je iets uit de winkel meeneemt. Terwijl je niets inlevert op smaak of kwaliteit.
Ruime keuze
Voor €6 tot €8 heb je de keuze uit een ruime hoeveelheid gerechten. Denk aan gele pompoen met cashewcurry en rijst, of massala met paneer en bloemkool. Als ik zin heb in vlees dan ga ik meestal voor de Surinaamse roti, of de lemongrass chicken met rijst. Blijf je liever wat dichter bij huis, dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een pasta aglio olio gaan, of een - uiteraard verse - pizza. In het seizoen kun je vaak kiezen uit bijpassende gerechten, zoals stamppot met rode biet en zoete aardappel.
Chef het zelf

Als je met zijn tweeën eet dan kun je ook kiezen voor de ‘Chef het zelf’ bakjes. Je kunt dan zelf een aantal dingen combineren. Vooral de rendang is finger-licking-good! Deze heeft me laatst echt verrast en vind ik beter dan dat je het ergens afhaalt. De rendang gaat erg goed samen met de nasi kuning en als groente kun je er nog wat shiitake paddestoelen en atjar (zure augurk) bij nemen. Toegegeven: 100% kant-en-klaar is dat dan niet meer, maar over die paar minuten in de keuken staan doe ik ook niet zo moeilijk.
De (vegetarische) salades heb ik nooit geprobeerd, maar zien er wel erg goed uit en zijn zeker voldoende voor één persoon. De keuze is niet enorm, maar het aanbod spreekt wel aan: parelcouscous met tabouleh en granaatappel, of een salade met bulgur, tuinkruiden en geroosterde groenten. Soepliefhebbers komen hier ook zeker aan hun trekken. Denk aan een rode linzensoep, maïssoep, chowder of een broccoli kokossoep. Ook deze zijn natuurlijk allemaal super vers.
Toetje?
Als je jezelf nog op een toetje wilt trakteren, neem dan een stuk vers bananenbrood of chocola mee. Tip: de repen van de Chocolade Makers zijn niet goedkoop, maar wel zo’n beetje de lekkerste die je in Amsterdam kunt krijgen! Een klein stukje per avond is gezond, toch?
Een kijkje in de keuken
Met ondertussen alweer 10 winkels in Amsterdam is Marqt stevig aan de weg aan het timmeren, en zal er altijd wel eentje in de buurt (of onderweg naar huis) zijn. En als je na dit stuk benieuwd bent naar hoe ze koken, dan kun je elke doordeweekse dag tussen 10 en 12 uur letterlijk een kijkje in de keuken van Marqt komen nemen op de Van Slingelandtstraat 37 in Amsterdam (om de hoek bij de Westergasfabriek).
Tip: mocht je even geen Marqt in de buurt hebben, dan is Stach - met elf locaties in Amsterdam - een prima vervanger.