Naar eigen zeggen heeft Mo Schuttel eigenlijk altijd wel in de horeca gewerkt. Na een studie Journalistiek en een zoektocht naar een baan in de media, kwam ze erachter dat ze toch liever de horeca trouw bleef. Maar dan wel met de ambitie om haar eigen restaurant te openen. Al na twee jaar is dat gelukt, begin 2019 gaan de deuren van de Watergang open.
Culinaire roeping

Tijdens Mo’s studie werkte de ras-Amsterdamse bij Caffè Toscanini, een baan die haar goed beviel. “Ik kwam erachter dat ik het vooral heel leuk vond om met de mensen bezig te zijn.” Mo rondde haar master journalistiek af en gaat logischerwijs opzoek naar een baan binnen dat vakgebied. “Er is nog best wel die druk om iets te doen met datgene wat je studeert. Maar telkens als ik ging solliciteren merkte ik dat ik daar helemaal geen zin in had.”
Ze besluit de switch te maken naar horeca. Onder één voorwaarde: ze wil ooit haar eigen restaurant openen. “Daar ben ik toen naartoe gaan werken en nu is het er al, na twee jaar. Best snel.” Dat is natuurlijk alleen maar leuk. De opening van restaurant Watergang, zoals het gaat heten, is nu in zicht. Half januari, daar gokken ze op. Misschien 16 januari, als het meezit, maar dat durft ze nog niet te zeggen.
Enige focus

Nog even doorwerken dus. Hoewel het authentieke Amsterdamse pand van zichzelf al veel sfeer heeft zijn er voor het intrekken van de Watergang nog wel wat plannen. Er moet nog een bar komen en momenteel zijn ze aan het verven. Best zwaar, maar het gaat om het resultaat. “De gezelligheid zit al in het gebouw zelf, daar hoeven we niet veel voor te doen. Het is een kleine ruimte, met hoge plafonds.” Voordat Mo en haar team hier met de Watergang introkken, zat er La Cacerola. Mo geeft er haar eigen draai aan. “La Cacerola maakte gebruik van weinig licht met veel kaarsen en maakten het zo gezellig. Wij willen meer licht. We gaan het wat frisser maken.”
Mo vertelt ook dat ze van plan is altijd aanwezig te zijn in het restaurant als eigenaar en zo een goede sfeer te creëren. “Het vrij klein, veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Eigenaren hebben daar vaak geen tijd voor als ze meerdere zaken hebben. De Watergang wordt mijn enige focus.” Het is de bedoeling dat je er straks relaxt kan eten. Je kan zo lang tafelen als je wil. Lekker bourgondisch.
Hartje Amsterdam

Dat bourgondische komt ook terug in het menu. Chef en mede-eigenaar Tim van Grootheest heeft een voorkeur voor de Franse keuken. De twee hebben elkaar leren kennen bij restaurant Xampanyeria Centra. Zelf had Mo altijd meer met de Italiaanse keuken, ze heeft tenslotte lang bij Toscanini gelopen, maar daar is ze toch wat van teruggekomen na een studiereis naar Parijs. Ze vat nu het menu samen als “Europees.”. Wat meer ‘boers’ vettig eten in de winter en fris in de zomer.
De Watergang is overigens een andere benaming voor een wetering en het is daarmee natuurlijk een verwijzing naar de buurt en straat waarin het restaurant ligt: de Weteringschans en de Weteringstraat. “Het was één van de eerste namen waar we mee kwamen, maar we hadden nog een hoop opties. Het was even zoeken. Uiteindelijk werd het toch de Watergang.” Lekker dineren in het hart van Amsterdam dus. Wij staan al te trappelen.
Omslagfoto: Jurre Rompa