Op 22 augustus zijn chef-kok Bobby Rust en gastvrouw Tamara Kikkert samen een pop-up restaurant gestart, genaamd Rust. Dit restaurant zal tien weken lang op Michelinsterniveau voor ons koken. Wat kunnen we verwachten van het restaurant en wat zijn de toekomstplannen voor Tamara en Bobby? Wij vroegen het aan Tamara.

Bobby is de chef-kok van het pop-up restaurant Rust. Jarenlang heeft hij gewerkt in restaurants, zoals Oud Sluis, de Librije in Zwolle en restaurant Bridges in Amsterdam. We kunnen er dus met een gerust hart vanuit gaan dat het eten bij Rust van een goede kwaliteit zal zijn. Ook Tamara heeft veel ervaring in de horeca, tien jaar om precies te zijn. In de eerste jaren van haar horecacarrière heeft Tamara gewerkt bij l’Entrecôte et les Dames als manager. Daarna is zij gaan werken bij BAUT. Bobby en Tamara vormen bij Rust een team, waarbij ze het hele restaurant met z’n tweeën runnen.
Het ontstaan van Rust
Een pop-up restaurant is niks nieuws voor Bobby, eerder dit jaar opende hij al een pop-up restaurant genaamd: Vespucci. Dit was een groot succes en daarom wilde Bobby niets liever dan nog een pop-up restaurant starten. Bobby en Tamara zijn door J.B. Hospitality Solutions, een wervings- en selectiebureau voor de hospitality in Amsterdam, in contact gekomen met elkaar. Tamara vertelt “Ik was op dat moment op zoek naar een nieuwe baan en de compagnon van mijn recruiter was al met Bobby in gesprek - et voilà”. Bobby en Tamara zijn met elkaar in gesprek gekomen en zo ontstond het begin van Rust. De achternaam van Bobby is Rust, om deze reden hebben zij onder andere besloten het pop-up restaurant zo te noemen, daarnaast vonden Tamara en Bobby 'Rust' een strakke eenvoudige naam zonder teveel poespas.
Huiskamergevoel
Rust is gelegen in Restaurant Czaar. Het bijzondere is, dat Rust gewoon geopend is tijdens de openingstijden van restaurant Czaar. Tamara vertelt: “Dat is namelijk ook de gedachte achter de pop-up; twee culinaire werelden die onder ‘normale’ omstandigheden nooit onder één dak zouden bestaan. De gasten van Rust kunnen verwachten dat ze in een ongedwongen sfeer van een bistro op Michelinsterniveau kunnen eten. Rust heeft maar twintig zitplaatsen, doordat het dus zo klein en knus is zorgt het voor een echt huiskamergevoel.
Wat staat er op het menu?

Rust serveert een vier-, vijf- of zesgangenmenu wat helemaal door Bobby zelf is samengesteld. Tamara zegt: “Zijn stijl laat zich het best omschrijven als puur, eigentijds met vertrouwde producten, klassiek bereid met ongewone technieken en toevoegingen die van een smaaksensatie worden voorzien.” Het voorgerecht is een vegetarisch gerecht, waarbij gebruik gemaakt wordt van paarse wortel, koolrabi en pastinaak. Een gerecht van opperdoezen, miso, gerookte paling en Vichyssoise wordt geserveerd als tussengerecht en als hoofdgerecht wordt een gebakken kippenvleugel met pulpo, crème van mais en een saus van tandoori voorgeschoteld.
Positieve reacties
Rust is nu al een aantal weken onderweg en tot nu toe een groot succes. “Niemand gaat weg zonder een hand, knuffel of zoen te hebben gegeven.” Dit geeft natuurlijk aan dat alle gasten erg tevreden zijn met de culinaire gerechten van Bobby en de gastvrijheid van Tamara. Al deze goede reacties geven Bobby en Tamara veel voldoening. Tamara zegt: “Daar doen we het voor.”
Toekomstplannen
Rust sluit helaas zijn deuren alweer op 26 oktober. Maar als het aan Bobby en Tamara ligt zal dit zeker niet hun laatste zaak zijn. Beiden hebben ambities om ooit een eigen restaurant te openen. Die ambities zijn zelfs zo sterk dat ze allebei al met meerdere mensen in gesprek zijn hierover. Als deze wens werkelijkheid wordt zouden ze het toch wel iets anders doen dan Rust. Tamara zegt: “De kracht van een pop-up is juist dat je een concept bedenkt en uitwerkt voor een bepaalde tijd, dat is dan de drive. Toch is de stijl van koken van Bobby nu niet anders dan hij in zijn eigen restaurant zou serveren, absoluut niet!”
Restaurant Czaar en pop-up Rust bevinden zich op de Czaar Peterstraat 281 in Amsterdam Oost.