Hoe is het nu met: Daniel van 4850

4850 in Amsterdam is een plek waar al Daniel Scheins interesses samenkomen: koffie, wijn en goed eten. Je kunt er nu ook gerechtjes en koffie afhalen.

23 Feb 2021 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Restaurant toevoegen aan favorieten

4850

Camperstraat 48-50, Amsterdam Maaltijd: LunchOntbijt Stadsdeel: Amsterdam Oost Keuken: NordicAziatischFrans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Hoe is het nu met: Daniel van 4850

Voor Daniel Schein is 4850 een plekje waar al zijn interesses samen komen. Zoals zijn liefde voor koffie, kennis van wijn maar ook zijn interesse in de filosofie van de Scandinavische keuken. 4850 Is dan ook een koffiebar, wijnbar en restaurant in één. In het restaurant kun je normaal gesproken terecht voor een fine dining zevengangenmenu of gewoon voor een relaxte ochtend, middag of avond met lekkers van de kaart. Nu draait het helemaal om afhalen. Hoe is het nu met het team, met Daniel en waar zijn ze de afgelopen maanden mee bezig geweest?

​4850 om af te halen


Sinds het begin van de pandemie is 4850 al met heel veel verschillende dingen bezig geweest. Twee dagen na de eerste horecasluiting waren ze dan ook direct al begonnen met afhaalgerechtjes. “Wij besloten om een mooie lunch te verzorgen via takeaway. Hiermee hopen we iets nieuws toe te voegen aan de afhaalmogelijkheden in Amsterdam”, legt Daniel uit. Voordat de horecasluiting officieel werd doorgevoerd zagen Daniel en zijn team de bui al een beetje hangen. Daniel: “We zijn toen al een heel plan gaan maken met dingen die we hopelijk nog wel zouden kunnen doen en nu proberen we er elke dag het beste van te maken.”

​Afhaalboutiek voor Hollandse sandwiches


Daniel komt zelf uit Zweden en neemt deze afkomst dan ook graag mee de keuken in. Maar al snel viel het hem op dat Nederlanders het liefst gewoon een boterham eten tijdens de lunch. “We hebben nu sandwiches op onze afhaalkaart staan en dat loopt nu onwijs goed. Naast de sandwiches kunnen mensen ook onze cinnamon buns afhalen en hebben we verschillende soorten koffiebonen die mensen kunnen meenemen voor thuis.”

De broodjes zijn, uiteindelijk toch anders dan de Nederlandse boterham, rond en flink gevuld. Simpel gezegd: het zijn plaatjes en bijna zonde om op te eten. Maar als je trek hebt in een stevige lunch zijn er broodjes met mortadella, forel of varkensschnitzel en er is ook een groot aanbod aan vegetarische broodjes. Denk aan een broodje met pompoen en gebrande koolsla of een heerlijk broodje met kimchi, Jersey kaas en zeewier mayonaise.

​Uitgestelde koffie voor de zorg


Een van de dingen waar 4850 al snel mee begon was het serveren van uitgestelde koffies voor de zorg. Dit is een simpel maar onwijs tof en inlevend concept waarmee het restaurant de zorg een hart onder de riem wilde steken. “Je kunt bij ons, wanneer je zelf een takeaway koffie komt ophalen, een extra koffie afrekenen. Die koffie zetten we apart en geven we – gratis, als waardering – mee aan een zorgmedewerker, wanneer zij een kop koffie komen halen,” vertelt Daniel. Voor iedereen die graag nog zo’n uitgestelde koffie voor de zorg wil kopen, dit is nog altijd mogelijk bij 4850.

Daniel vertelt ook hoe fijn het is om, ondanks de voorlopige sluiting van zijn zaak, mensen over de vloer te krijgen. “We zijn al blij dat we iets te doen hebben en dat we onze gasten nog af en toe kunnen zien.”

​Scandinavische filosofie met een vleugje Aziatische bereidingen


Daniel komt dus zelf uit Zweden, waar de food cultuur een beetje anders – en misschien net wat groener – is dan hier. “De Scandinavische filosofie in de keuken staat voor onder meer lokaal geproduceerd en seizoensgebonden. Dat is de basis ervan. Dat is erg belangrijk voor ons en we zien het ook steeds vaker rondom de wereld”, vertelt Daniel. Maar naast de Scandinavische manier van koken gebruiken ze bij 4850 vooral Aziatische producten en ingrediënten. “Onze chef gebruikt veel Aziatische technieken in de keuken, dus bij ons ontmoeten Zweden en Azië elkaar.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Daniel Schein van 4850: de koffiekenner onder de wijnliefhebbers

Bij 4850 drink je Scandinavische koffies, champagne en bijzondere wijnen. Daniel Schein en zijn team barista’s en sommeliers zorgen voor een geslaagde middag of avond.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.