De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: april 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken en trends in Amsterdam! Van openingsnieuws tot pop-ups en culinaire highlights. Blijf up-to-date met De Buik.

1 Apr 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: april 2025)

Dit is de vierde editie in 2025 van onze maandelijkse rubriek op de Buik met al het actuele horeca ontwikkelingen van Amsterdam. Lees onze maandelijkse update over nieuwe openingen en aankomende ontwikkelingen in Amsterdam, deze keer voor de maand april.

Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Met veel nieuws over de aankomende opening van The Rosewood met een hele bijzondere bar en een restaurant met een veelbelovende chef.

Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel culinairs in tijdelijke vorm als in Amsterdam, denk aan chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer.

5 x Een beetje nieuw(s)

Novi is al een tijdje niet open. Op de deur prijkt ‘door omstandigheden vandaag helaas gesloten’. Maar wij weten dat er een zakelijk geschil is tussen de eigenaren. We hopen dat deze ‘huiskamer van Oost’ snel weer open gaat.  

Nog een Oost berichtje: het legendarische Café Ruk en Pluk heeft een nieuwe eigenaar, Gelukkig blijven de opblaaspiemels aan het plafond, maar er gaat pinnen worden toegestaan. Veilig dat wel, maar er verdwijnt toch een beetje romantiek. Compartir de wijnbar in de Spaarndammerstraat heeft afgelopen weekend definitief de deuren gesloten. 

Dan een beetje goed nieuws: Het Bosch bestaat maar liefst 45 jaar en dat vieren ze de hele maand april. Dus check de socials. De hele maand april heeft chef Nicolas Aquaa van 11 tot 21 uur, een pop-up Jollof Club, op het Bijlmerplein 563 (voorheen Basilico).

23 x net open

1 april heropent het geheel vernieuwende Maxwell, een van de eerste zaken van 3WO, aan het Beukenplein in Oost. Roest Amsterdam op Oostenburg is door de eigenaren achter De Willem nieuw leven in geblazen. Lees hier ons verhaal. 

Hagen bij het Leidseplein is de eerste specialty koffiezaak van een Britse keten, die de Scandinavische koffiecultuur ook naar Amsterdam wil brengen. Café Restaurant Sandberg is het nieuwe all-day cafe & restaurant van Het Stedelijk Museum door de eigenaren van Metro. Wagaya Onigiri opende met de Japanse rijstsnack onigiri in het metrostation Wibautstraat. 

Bar Contra is een nieuwe jazz-bistro In de oude Academische Club van de UvA aan de Oudezijds Achterburgwal is nu open. We gaan snel even een hapje nemen. Café Café is de nieuwe naam van het oude Amstelhoeck bij de Stopera met een fijne keuken en een geweldig terras aan de Amstel. Lees hier ons verhaal. 

Op de laatste dag van maart opent Toscanini’s chef en eigenaar Leonardo Piacenti zijn eigen Leonardo’s Raviolibar in Eerste van der Helststraat. Bij Rosèl in de Spuistraat ontmoeten de broodculturen van Spanje en Frankrijk elkaar. Franggo, met Portugese kip op het menu, heeft alweer een derde zaak geopend nu op het Javaplein in Oost. 

In het oude Disco Dolly opende met Tuftuf een nieuwe 25+ after dinner club voor dansen en cocktails. Kwaliteit’s koffie en fijne patisserie bij Shot Coffee aan de Marathonweg in Zuid van een groepje influencers. Best Bread Boba (BBB) serveert de enige Japanse kubus shokupan aan de van Baerlestraat in Zuid. Michiu is heropend na een grondige verbouwing aan de Maasstraat. 

In het oude pand van Bar Pif aan de Tweede Tuindwarsstraat opende Dinette met een all-day kaart van dezelfde eigenaren als Helling-7, Verlan en Café Panache. Na twee eerdere bagelzaken opende Bagelboy een derde vestiging aan de Weteringschans. Broodje Gerard opende de deuren aan de Gerard Doustraat met koffie, broodjes, podcasts en magazines. 

Aan de Dappermarkt is met Dapper een leuk en betaalbaar (ook de wijnen) all-day concept geopend. Ook Sapper is open, een Italiaanse dinnerclub alleen via DM op Insta te reserveren is. Bar Chapter 1896 is open aan de Nieuwe Doelenstraat. Shot met niet alleen koffie maar ook lifestyle is open aan de Marathonweg.

Freddy Fryday heeft een nieuwe locatie, in de Lijnbaanssteeg. Ludwigs Deli, een traiteur en luxe broodjeszaak, va de mannen achter is open aan de Beethovenstraat. Nog een Deli maar nu in Noord: The Deli is open aan het Purmerplein.

10 x binnenkort open

Boon & De Koot, het tweede restaurant van Zoldering, gaat nu echt in de eerste week van april open, zo stellen de mannen. Nam Kee opent binnenkort in de oude FEBO aan het Gelderlandplein. Restaurant Elkaar wordt in april nog Bar Bertus. Chef Luc Kusters verhuist Bolenius naar de westkant van de stad. Bolenius Rembrandtpark gaat medio april open.

Numero Zero, nieuwe Italiaanse restaurant aan de Hogeweg, laat niet lang meer op zich wachten. Rayleigh & Ramsay komt terug in Oost, de derde vestiging opent in april in het oude Caffe Milo. Bar de Blauwe Keizer opent 2 april aan de Rijnstraat. Bon Burger, bekend van optredens bij Bottleshop, opent medio april aan de Jacob van Lennepkade. Bar TWLF gaat begin april open aan de Stadhouderskade 12. Cafe Cito stoomt ook door en opent de zoveelste vestiging aan de Rijnstraat.

14 x later open

Blik wordt de nieuwe zaak van Tijn Verstappen, Manuel Broekman, Tim Ouburg en topchef Jacob Jan Boerma in Lion Noir aan de Reguliersdwarsstraat. In mei gaat het nieuwe Veneur van de chef van De Juwelier met twee andere jonge collega’s open. Net zoals naar verwachting Toet de nummer 2 van Troef. 

De eigenaar van Mitts is bezig met de crowdfunding voor zijn tweede zaak met bakkerij Papillon, Net zoals bierbrouwer Walhalla, de nieuwe brouwerij en brewpub op Buiksloterham in Noord gaat rond de zomer open. Restobar No Nonsense aan de Geldersekade gaat met nieuwe eigenaren een nieuwe route varen. De eigenaren van Chun hebben het plan een eigen ramenzaak te openen aan de Rozengracht. Brug 34 aan de Utrechtsestraat verdwijnt en wordt Nate

Café Bica is onderdeel van de Bam Boa familie en opent april/mei in het oude pand van Kees aan de Weesperzijde. OOO of Out of Office Coffee betrekt de kiosk aan de Haarlemmerweg 313 met specialty koffie en brioche toast. Next level cinnamon roll’s komt met Cinnamood naar Amsterdam. Scout bij Nacht is een nieuwe restobar dat gaat openen aan de Westerstraat.

 Luzzi Pastificio, een pastabar gaat open naast Fred de Leeuw in de Utrechtsestraat. Coffeemama, met koffie en Caribisch lekker, gaat voor de zomer open op IJburg. Omri, een Mediterraanse restobar, heeft plannen terpenen aan het Krugerplein.

The Rosewood wordt geweldig

De opening van het Maritiem Hotel in Noord is vertraagd dus we moeten nog even wachten op die vier nieuwe restaurants. Maar we mochten al een kijkje nemen in de bar en restaurant van het nieuwe Amsterdamse icon hotel ‘The Rosewood’. Sterker nog, we mochten in een hele intieme setting kennismaken met de chef en een deel van zijn keuken proeven. Daarover later deze maand meer. 

Wat we wel kunnen verklappen is dat de bar er geweldig uitziet en een Amsterdamse karakter krijgt. Ze gaan eigen bier maken en zelfgestookte jenever. Daar moet je dus zeker een kopstootje nemen. De bar, die direct toegankelijk is vanaf de Prinsengracht, heeft twee tandoori-ovens

De barbites worden ter plekke in de oven voor je bereid. Erg benieuwd naar. Het restaurant is er ook eentje. Chef David heeft een cv waar je alleen van kunt dromen. Van Sergio Herman’s Oud Sluis tot Arzak en Faviken. Bij hem staat het product centraal, meestal is dat een dooddoener maar hier gebeurt het echt.

David haalt alles overhoop om de juiste leveranciers te vinden en laat het product bij de bereiding in zijn waarde. Open 1 mei en wij zullen weer als eerst aanschuiven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Layers Bakery & Deli

Layers in De Pijp: croissants in alle soorten, van klassiek tot amandel en hartig. Van topchef Alexandre Scour. Open dagelijks 9-22 uur.

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!