De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

18 Aug 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

De zomer is nog niet voorbij maar de eerste ‘grote’ restaurantopeningen kondigen zich aan. Los van deze vier die bij De Buik extra aandacht krijgen, gebeurt er natuurlijk nog veel meer op het gebied van nieuwe restaurants in Amsterdam. Maar daarover begin volgende maand meer. Nu kijken we uit naar Franzen dat op het punt van openen staat. Bij Blik zijn eind augustus de eerste proef sessies ingepland. Iets later volgt Toet, waar inmiddels vanaf medio september gereserveerd kan worden en last but not least de nieuwe restobar van Simon Witmaar, ex Coulisse*, in West.

​Toet 

Op Toet, de naam is een knipoog naar het oude Toetanchamon en klinkt gelijk als familie van Troef, is zo goed als af. Het heeft de mannen van Troef niet meegezeten, maar het afbouwen is begonnen, zo zagen we laatst. Maar begin september gaat Toet proefdraaien met in de keuken de intern opgeleide Franse chef Elloit Batard. De gerechten worden rijk en Mediterraans, zeg maar Italië ontmoet Frankrijk. En je kunt dezelfde sfeer, service en gastvrijheid verwachten waarmee Troef bekend werd. Reserveren kan vanaf 24 september. 

​Blik 

Nog zo’n eentje waar we als De Buik erg blij van gaan worden. Blik, in het oude maar geheel verbouwde Lion Noir, belooft wat mooi’s te worden. Met die bizarre tuin aan de achterzijde, de keuken van en door sterrenchef Jacob Jan Boerma*** en een geweldige eetbar. Denk aan Frans maar dan helemaal van deze tijd, plus veel cocktails en een wijnkaart om van te smullen. Eind augustus start het proefeten en De Buik is van de partij. Binnenkort meer.

​Franzen 

Jesse Franzen heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, een geweldig cv. Van Ron Gastrobar*, tot Aan de Poel**, Lars* en recentelijk nog als chefkok bij Marie in L’Europe. Hij had altijd al plannen om een eigen restaurant te starten maar toen Restaurant Oud-Zuid vrijkwam zag hij zijn kans. Vanaf medio augustus is Restaurant Franzen geopend. Met een rijke Franse keuken (misschien een toefje Troef?), mooie wijnen en straks een enorme rijpkast voor dry-aged vlees. Zijn specialiteit.

​Vita Lente 

Na Tim van de Molen met Nikotin is nu ook de andere eigenaar Simon Witmaar onder de pannen. Momenteel werkt hij aan de verbouwing van zijn restobar Vita Lente in West. Zeg maar een zaak naar voorbeeld van de vele eetzaakjes in San Sebastiaan. Hier gaat het eigenlijk om de drank, met veel wijnen per glas maar ook mooie sherry en ambachtelijk vermout. De gerechten zijn per racion of portie te bestellen. De keuken wordt pittig, vet en hartig en het goede nieuws is dat Simon van plan is de zaak al vanaf 11 uur te openen voor een betaalbare espresso en een paar simpele lunchgerechten. Geplande opening vanaf begin oktober.

J.P. Heijstraat 94-H (West)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Uit ons magazine: keukenprinses Julia Nona brengt Sicilië naar Den Haag

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de Siciliaanse eigenaresse en chef van Nona in Den Haag.

45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!