De zomer is nog niet voorbij maar de eerste ‘grote’ restaurantopeningen kondigen zich aan. Los van deze vier die bij De Buik extra aandacht krijgen, gebeurt er natuurlijk nog veel meer op het gebied van nieuwe restaurants in Amsterdam. Maar daarover begin volgende maand meer. Nu kijken we uit naar Franzen dat op het punt van openen staat. Bij Blik zijn eind augustus de eerste proef sessies ingepland. Iets later volgt Toet, waar inmiddels vanaf medio september gereserveerd kan worden en last but not least de nieuwe restobar van Simon Witmaar, ex Coulisse*, in West.
Toet

Op Toet, de naam is een knipoog naar het oude Toetanchamon en klinkt gelijk als familie van Troef, is zo goed als af. Het heeft de mannen van Troef niet meegezeten, maar het afbouwen is begonnen, zo zagen we laatst. Maar begin september gaat Toet proefdraaien met in de keuken de intern opgeleide Franse chef Elloit Batard. De gerechten worden rijk en Mediterraans, zeg maar Italië ontmoet Frankrijk. En je kunt dezelfde sfeer, service en gastvrijheid verwachten waarmee Troef bekend werd. Reserveren kan vanaf 24 september.
Europaplein 67 (Zuid)
Blik

Nog zo’n eentje waar we als De Buik erg blij van gaan worden. Blik, in het oude maar geheel verbouwde Lion Noir, belooft wat mooi’s te worden. Met die bizarre tuin aan de achterzijde, de keuken van en door sterrenchef Jacob Jan Boerma*** en een geweldige eetbar. Denk aan Frans maar dan helemaal van deze tijd, plus veel cocktails en een wijnkaart om van te smullen. Eind augustus start het proefeten en De Buik is van de partij. Binnenkort meer.
Reguliersdwarsstraat 28 (Centrum)
Franzen

Jesse Franzen heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, een geweldig cv. Van Ron Gastrobar*, tot Aan de Poel**, Lars* en recentelijk nog als chefkok bij Marie in L’Europe. Hij had altijd al plannen om een eigen restaurant te starten maar toen Restaurant Oud-Zuid vrijkwam zag hij zijn kans. Vanaf medio augustus is Restaurant Franzen geopend. Met een rijke Franse keuken (misschien een toefje Troef?), mooie wijnen en straks een enorme rijpkast voor dry-aged vlees. Zijn specialiteit.
Johannes Verhulststraat 64H
Vita Lente

Na Tim van de Molen met Nikotin is nu ook de andere eigenaar Simon Witmaar onder de pannen. Momenteel werkt hij aan de verbouwing van zijn restobar Vita Lente in West. Zeg maar een zaak naar voorbeeld van de vele eetzaakjes in San Sebastiaan. Hier gaat het eigenlijk om de drank, met veel wijnen per glas maar ook mooie sherry en ambachtelijk vermout. De gerechten zijn per racion of portie te bestellen. De keuken wordt pittig, vet en hartig en het goede nieuws is dat Simon van plan is de zaak al vanaf 11 uur te openen voor een betaalbare espresso en een paar simpele lunchgerechten. Geplande opening vanaf begin oktober.
J.P. Heijstraat 94-H (West)