Over het horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Met veel openingen, maar helaas toch ook wat sluitingen, in onze altijd dynamische stad.
Check ook vooral onze agenda (die vind je hier met 11 verrassende tips), want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer, zoals in Amsterdam
8 x horecanieuws

Lolita, bij de Albert Cuyp, heeft een renovatie ondergaan en straalt nu helemaal de klassieke Franse sfeer uit. Bisous is weer terug van het zomer-uitstapje op het terras van Daalder en heeft met Thomas Kooijman (ex SAAM en Bar Alt) bovendien een nieuwe chef.
Quinten Schaffer, de oude chef van Maris Piper is de nieuwe chef van Blik (lees verderop) terwijl Berend Boertje de oude chef van Klein Breda de nieuwe chef van Maris Piper is geworden.
Ook Copain heeft een nieuwe chef na vertrek van Jesse Cameron is nu Ivan Arauz Beusink (ex Rijks*) de nieuwe chef van het restaurant. Ron Blaauw heeft zijn Gastrobar By the C in Bloemendaal omgedoopt tot de populaire Indonesia variant. De chef Coen van den Hurk (ex L'Europe), ooit een van de oprichters van By the C, is daar vertrokken.
Chef Nigel Eccles heeft Daalder* verlaten voor het Haarlemse sterrenrestaurant Ratatouille. Elizabeth Auerbach stopt per direct met haar recensies en app Elizabeth on Food. Pavel, de ex-barista van 4850, verhuist zijn Four by Four koffie van de Albert Cuyp Markt naar een pand in de Potgieterstraat in West.
7x helaas gesloten

Bar Gui is echt gestopt, helaas was 30 augustus de laatste dag om van Guillaume’s geweldige gerechten te genieten. Maar hij gaat zijn extreme kooktalent nu tonen bij Paindemie.
Ook Restaurant Breda is definitief dicht en staat ter overname, stiekem weten we al wat er komt, maar dat vertellen we later. Le Forel is omgekat tot een nieuwe vestiging van Linguini’s (beide uit dezelfde familie van Tijn Verstappen). Chez Nina is per 1 september definitief gesloten, ze zijn het vertrek van Nina Olsson eigenlijk nooit te boven gekomen. Bar Brandstof sluit de deuren voor 2 jaar vanwege de werkzaamheden aan de Rozengracht.
Pepe Nero, de Italiaanse huiskamer van Ajax en veel artiesten, is per 1 september verkocht aan de buren van Dough Studio die er na een stevige verbouwing enoteca plannen hebben inclusief gerechten met een Italiaanse twist.
Oprichter Frank Heijn stopt na 30 jaar met Frank’s Smoke House, twee ondernemers uit Ouderkerk nemen het bedrijf over.
18 x net open

Jesse Franzen (ex Marie, Ron’s Gastrobar* en Aan de Poel**) heeft in het oude Restaurant Oud-Zuid zijn Restaurant Franzen geopend en serveert een luxe Franse keuken met veel aandacht voor dry-aged vlees.
Het pand van Le Perron aan de Middenweg huisvest sinds kort de tweede vestiging van de Deense koffieketen Hagen. Char.d van Dean en Slava (ex Momo, Izakaya, Duchess en Mr. Porter) is net geopend met een interessante nieuwe stijl van koken waarbij alles, van groente tot vlees en vis, uit een wonder BBQ-rook-houtskooloven komt in het oude pand van Klein-Breda.
Layers de nieuwe zaak van croissantkoning Alex Scour is open bij de Albert Cuyp. Cavern is een nieuwe zaak in het oude DOK 48 op IJburg met door de week lunch en brunch en rond het weekend ook open voor diner en cocktails.
Blik, het nieuwe restaurant van Tijn Verstappen samen met topchef Jacob Jan Boerma is een van de openingen waar we op zaten te wachten. In het oude Lion Noir verrees de visie van beide mannen op de moderne manier van fine dining met een à-la-carte menu in een zeer sfeervolle donkere zaak en een terras in de mooiste tuin van Amsterdam. Lees hier ons verhaal van de proefavond.
Aan het Leidseplein opende op de eerste etage van de Heineken Hoek de Bistro met een betaalbaar tweegangenmenu (€32,50). Club Birdies, de grootste indoor golfbaan van de Benelux, is geopend in de oude Fietsfabriek in de Schinkelbuurt met een (wijn)bar en restaurant met open vuur.
Barossa is open bij NDSM aan het water. De keuken is in handen van Christiaan Motte (ex Nazka en Moche). Dus hier zeker de ceviche bestellen. Taal Coffee is open aan het JJ Cremerplein. Scarpetta is een take-away voor klassieke pastagerechten in een weckpot aan de Haarlemmerdijk.
Peps, een Spaanse tapasbar is open aan de Bilderdijkstraat. Ryo verbindt de keukens van China en Japan aan het NDSM-plein. Bij Cham So Good staat een Koreaanse echtpaar in de keuken, zij bereiden de Koreaanse klassiekers. MLT Bakery Coffee is open aan de Pieter Langendijkstraat.
Café Noord City, een gezellig buurtcafé, opende in Noord aan het Buikslotermeerplein. De Indonesische keuken, met veel aandacht voor de regionale verschillen en een menu-optie, vind je bij Saté House Senayan in de Negen Straatjes. Firebird is de nieuwe Rooftopbar op de 21e etage van het WTC.
19 x binnenkort open

WC-bar een pop-up no nonsens wijnbar gaat vanaf oktober open in het pand van FYR aan de Czaar Peterstraat. Café Bica is onderdeel van de Bam Boa familie en opent dit najaar in het oude pand van Kees aan de Weesperzijde. Chop Chop opent 10 september in het oude pand van Silom Thai aan de Voetboogstraat. Bini Bakery, een Japanse kombini stijl bakkerij, gaat ergens dit najaar open.
MOYŌ bevindt zich letterlijk ín Paindemie waar beneden burgers en cocktails de toon zetten, draait het boven om exclusiviteit waar chef Guillaume de Beer een menu gaat draaien met voornamelijk toro en wagyu.
Vita Lente, zo gaat de nieuwe zaak van Simon Witmaar de – andere – ex-eigenaar van Coulisse heten in West, met een Mediterrane invloed, beetje gastrobar gevoel met veel aandacht voor sherry en vermout en misschien zelfs wel koffie en lunch vanaf 11 uur.
The Miners, een van oorsprong Tsjechische koffieketen, opent de eerste Nederlandse zaak bij De Hallen. Vanaf 12 september is Roef in het oude Novi open.
Toet, de tweede van Troef, is aan het proefdraaien en de reserveringen staan open. No Nonsense aan de Geldersekade staat nog steeds voor opening ergens in oktober. De mannen achter Oma Ietje en Miss Scarlett hebben de crowdfunding voor hun nieuwe project Café Pigalle in Zuid-Oost succesvol afgerond. De sfeervolle brasserie komt in het nieuwe gebouw The Ensemble in Zuid-Oost.
Het oude Golden Tulip hotel aan het Oosterpark gaat bijna open als Hotel V Oosterpark by Conscious met een nieuw restaurant en bar Orchid House. De mannen achter Vooges aan ’t IJ openen Bar Staal met terras (natuurlijk) aan de Staalkade.
Het bedrijf achter Heemelrijck en Nostra Gigi gaat aan het Marie Heinekenplein samen met chef Victor Glas het Spaans georiënteerde restaurant Mesa Mesa openen. Reserveren kan vanaf 12 september.
Eindelijk is er een nieuwe bestemming voor het mooie pand van Le Garage gevonden, Familierestaurant Hendrik, met een hoofdrol voor pannenkoeken, opent daar dit najaar.
Mooie Boules gaat zijn grootste vestiging met maar liefst 1.200 vierkante meters aan de Danzigerkade in de Houthavens openen, net naast Theater Amsterdam.
Your Daily heeft beide vestigingen van CanCanteen overgenomen, Cruquius is al open en de Houthavens volgt snel.
De mannen van Binnenvisser zijn druk met de verbouwing van de Lunchroom naar Wilhelmina Café in West, naar voorbeeld van een café als de Twee Prinsen. Ook bij Wolf in de Utrechtsestraat gaat het nu snel. Deze derde vestiging opent ergens in oktober.