Na een druk voorjaar is het wat rustiger met (grote) openingen in mei. We houden ook onze adem in, want er komen een paar restaurants en bars aan waar wij bij de Buik enorm naar uitkijken. Maar liefst zes nieuwe restaurants in Amsterdam voor deze zomer: van Franse vlammen bij Veneur tot high-end eenvoud bij Eeuwen en buurtbistro’s als Boon & De Koot.
Veneur

De nieuwe zaak van het team van De Juwelier* met de chefs Yoran Jacobi en Moriaan Koeleman aan het fornuis en hun oude maatje Bas Hazen verantwoordelijk voor het restaurantmanagement. De zaak staat op punt van opening. We mochten even een sneak peek nemen.
Er gaat gekookt worden op open vuur. Er zijn twee plekken waar je heerlijk aan de bar kunt eten. De eerste direct bij binnenkomst en dat is tegelijk ook de dranken- en cocktailbar en verderop in het restaurant zijn er ook nog plekken direct aan de keuken.
Wat ons opviel is dat het restaurant direct bij binnenkomst sfeer ademt. Door de mooie bar, houten lambrisering en glas in lood in de ramen en plafond. De keuken wordt er een van ambachtelijk op Franse leest maar absoluut niet saai. We kunnen niet wachten om de canapé van rode garnaal met bloedworst of het dronken konijn te gaan proeven. Vanaf 15 mei geopend van donderdag tot maandag.
Eeuwen

We wisten niet wat we moesten verwachten van de restaurants van het luxe Rosewood Hotel Amsterdam. Eerst was er sprake van een Indiase topchef, maar dat werd het niet helemaal. Eeuwen, het restaurant van Rosewood, is vorige week geopend en heeft met David Ordóñez een chef aan het fornuis met een indrukwekkend cv.
Van El Bulli, tot Heston Blumenthal’s Diner, het ruige Faviken en Sergio Herman, daar heeft hij allemaal gewerkt. Niet even een stage’tje gelopen, nee echt langere tijd in de keuken gewerkt. Dat is best bijzonder. Zijn kookstijl is simpel en draait om smaak en smaak alleen.
David gaat voor het hele product en in het seizoen, dus voor de beste smaak. Niks nieuws denk je. Hierin gaat hij een stapje verder dan andere chefs. Hij kiest alleen maar producten die op de top van hun kunnen in het seizoen zijn.
Is het dat niet, dan gaat het direct van de kaart. Dus hier wisselt de kaart haast wekelijks en misschien soms wel dagelijks. In zo’n hotel, dat gaat wat kosten denk je. Ook dat valt reuze mee, je eet natuurlijk geen 3 gangen voor minder dan 40 euro, maar a-la-carte rond de 20/25 voorgerecht en 30/40 hoofdgerecht.
Ben van plan te gaan, kom dan een uurtje eerder. Het hotel heeft een waanzinnige moderne kunst collectie en je moet ook het even hun signature cocktail ‘kopstoot’ in de bar Advocatuur proeven al of niet met een bite uit de Indiase tandoori-oven.
Kaagman & Kortekaas

Eerlijk, soms komt het voor dat de tijdelijk setting de oude overklast. Met Kafe Kanard troffen de mannen doel. Leuke locatie, fijne setting en perfect menukaart. Niet voor niets was het bijna avond aan avond volle bak bij Giel en Bram.
Het nieuwe Kaagman & Kortekaas krijgt aan de centrale open keuken zo’n 18 plekken waar je direct op de activiteiten van het keukenteam kijkt. Daaromheen komen tafels op verschillende niveau’s waarbij altijd wordt gezorgd dat je wel iets van de actie n de keuken kunt zien.
Ook komt er een prachtige geklimatiseerde wijnkelder, die je als gast kunt bezoeken en waar straks ook events worden gehouden. Zo tweede helft van juni hopen de mannen de deuren weer te openen in het centrum.
Toet

Op Toet, de naam is een knipoog naar het oude Toetanchamon en klinkt gelijk als familie van Troef, moeten we nog even wachten. Maar het zit de mannen van Troef niet mee. Er waren paar tegenslagen in de verbouwing en daar bovenop kwam ook nog het gebruikelijk energieprobleem.
Want vandaag de dag krachtstroom krijgen is nog niet zo eenvoudig. Het goede nieuws is dat de mannen sinds afgelopen maand eindelijk vol door kunnen met de verbouwing en verwachten in juli te kunnen proefdraaien om daarna in augustus echt te openen. Voorlopig vier dagen rond het weekend en alleen diner. Wij, als fans van Troef, kunnen niet wachten en houden jullie op de hoogte.
Boon & De Koot

De tweede zaak van Zoldering in het Zeeheldendistrict is er eentje om snel te bezoeken. Een echte buurt bistro met een leuke kaart, misschien net een tikje simpeler dan bij Zoldering, en natuurlijk een geweldig wijnassortiment zoals we van ze kennen.
In de keuken staat met Tommie Bos ex Coulisse en BAK, een jonge chef die van wanten weet. Het restaurant heeft met de verschillende kleine nisjes en gezellige banken een fijne gezellige sfeer.
Je kiest ervoor om je te verlekkeren aan de grote wijnkast of een doorkijkje naar de keuken te hebben. In mei zijn ze voorlopig vier dagen open om volgende maand er ook maandag bij te pakken. Onze tip: ga op zondag voor een lekker lange en leuke lunch.
Schout-bij-nacht

Ook voor de Buik was deze aankondiging een tijdje lang een raadsel. Wat gaan ze doen? Even binnenlopen en na een gesprekje met eigenaar Benjamin Kats werd het wat meer duidelijk.
Schout-bij-Nacht wordt een leuke nieuwe restobar, opgedeeld in een bargedeelte en een restaurant deel, met achter het fornuis een duo met ervaring bij De Parel en Petit Peche, dus kook technisch zit het wel goed. Met de wijnkaart kun je alle kanten op van natuur tot een dikke Bourgogne. Eind mei hopen ze te gaan proefdraaien om daarna open te gaan.
Westerstraat 76