‘Wat ga je eigenlijk met Forno doen?’, vroeg Martijn Grevelink (bekend van Quartier Putain) naar eigen zeggen een beetje brutaal aan de eigenaar. Deze Italiaanse zaak in de buurt van het Vondelpark bestaat al sinds 2007, maar wisselde een aantal maanden geleden van eigenaar. Martijn runt de zaak samen met Erik Kolkman (waarmee Martijn samen Quartier Putain runt) en de Italiaans-Amerikaanse Anthony Hesnor die zeven jaar bij Forno werkzaam was. Corona zette de prachtige steenoven even op een iets lager vuurtje, maar nu de zaak weer up en running is, vonden we dat een goed moment om eens met de heren achter Forno te gaan praten.
Buurtbewoners weten Forno al een tijdje te vinden. Veel van de vaste gasten komen uit de buurt, maar ook in de rest van de stad is deze zaak, met haar heerlijke steenoven pizza’s en eigen Forno-borrelplank (met charcuterie en ingelegde groenten) een fenomeen.
Italiaanse roots

Anthony en Martijn werkten al eerder bij Forno. Martijn: “Ik heb altijd contact gehouden met de vorige eigenaar. Op een moment stelde hij voor dat ik een andere zaak van hem zou kopen, maar daar had ik niet zo veel mee. Toen heb ik hem brutaal gevraagd: wat doe je eigenlijk met Forno? Mag ik daar niet iets mee doen?”
'Wij weten wat de Amsterdammer wil' Martijn Grevelink
De mannen vertellen dat naast de geliefde pizza's ook andere gerechten in de pizzaoven worden gebakken. “De geroosterde kip is een nieuwe favoriet op het terras, maar vergeet ook de lasagne en melanzane niet, die ook in de pizzaoven worden bereid”, zegt Martijn enthousiast. De voorgerechten zijn trouwens, zoals in Italië ook het geval is, lekker om te delen. Dat idee komt van Anthony, die uit Amerika afkomstig is, maar wiens ouders Italiaanse roots hebben. Hij runt de keuken en is dus verantwoordelijk voor de goede gerechten. Martijn en Erik runnen het restaurant en zorgen voor de gastvrijheid.
Voor de Amsterdammer
Martijn is ervan overtuigd dat ze voor ieder wat wils hebben, maar als specialiteit noemt hij toch echt “de Espresso Martini”. Deze maken ze met de espresso’s zoals ze die ook maken in de koffiebar aan de Wallen: Quartier Putain. Ook maken ze hun eigen apperativo’s en Spritz, maar tegelijk kun je er ook terecht voor 'gewoon' een biertje of wijntje. “We doen altijd wat de gast wil”, zegt Martijn, die al ruim tien jaar in de stad woont. Lachend: “Een echte Amsterdammer word je niet zomaar, maar we noemen ons wel zo. We weten wat de Amsterdammer wil.”
Anderhalve meter terras
Net voor het coronavirus in Nederland toesloeg, hadden ze bij Forno de take-away counter op orde. Een geluk bij een ongeluk, want daardoor stonden zij er goed voor toen ze het restaurant verplicht moesten sluiten. “Vooral aan gezelligheid hebben we dus moeten inleveren”, zegt Martijn. Met de anderhalve meter horeca gaat het nu goed, al kan Martijn ook niet wachten tot ze weer volledig open mogen. Van de veertig zitplaatsen, zijn er door de maatregelen nu tijdelijk nog maar zestien over.
Gelukkig is de zomer begonnen en biedt het mooie weer uitkomst. “We hebben een groot terras waar je kunt genieten van de zon en goede gerechten en tegelijk goed afstand kunt bewaren.” Genoeg reden om binnenkort eens te gaan proeven van de melanzane, gebraden kip, steenoven pizza's, borrelplank en natuurlijk de Espresso Martini's.