Het was (oogst) feest bij Chateau Amsterdam

Afgelopen maand vond het Oogstfeest plaats bij Chateau Amsterdam, met nieuwe jaargangen, verrassende wijnen en heerlijke gerechten.

12 Nov 2024 De redacteuren Amsterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Amsterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Chateau Amsterdam

Johan van Hasselstweg 51, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam Noord Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Het was (oogst) feest bij Chateau Amsterdam

Afgelopen maand vond het oogstfeest 2024 plaats bij Château Amsterdam in Noord. De Buik was erbij! Tijdens het oogstfeest werden de nieuwe gebottelde wijnen geproefd. En tegelijk nieuwe wijnen gepresenteerd. Chateau Amsterdam presenteerde de eerste mousserende wijn.

Feestbubbels


Op het oogstfeest, een traditioneel wijnfeest, staan de nieuwe jaargangen van de wijnen centraal vergezeld van lekker eten. De avond bij Chateau Amsterdam begon met een lichte piquette, een ‘verboden’ wijn gemaakt van de overgebleven druivenpulp. 

Daarna startte een introductie tot het oogstfeest van oprichter Remy Harrewijn. Hij presenteerde de eerste mousserende wijn van Chateau: de Fete des Bulles een mousserende Blanc de Blancs van chardonnay uit de Pfalz. De wijn, in een oplage van slechts 1.000 flessen en gemaakt volgens de Champagne-methode, staat symbolisch voor de vriendschap tussen Jan Versteegh en Geraldine Kemper. 

Het is een easy going mousserende wijn met mooie ronde volle smaken en een fijne bubbel.

Van Lucky Lucy tot de keuze van de burgemeester


Zoals ook bij alle oogstfeesten namen we plaats aan lange tafels, waar vier gangen werden geserveerd, elk gecombineerd met de nieuwe wijnen van 2024. Tussen elk gerecht door gaf Janna Rijpma (Wijnvrouw van het Jaar 2024) een korte introductie over de bijpassende wijn.

Het diner startte met een lichte pétillant naturel van moscatel bij grote, zoete gepofte bieten. Daarna volgde een funky riesling (‘Most Beautiful Girl’) bij heerlijke gestoomde koolvis met beurre blanc; en een wat zwaardere, “kick-in-the-face” syrah (‘Lucky Lucy’) die, zoals Janna aangaf, eerst even moest ademen om wat "puberale" kenmerken kwijt te raken en daarna inderdaad heerlijk op smaak kwam. Deze syrah werd gecombineerd met perfect gegaarde kalfswang. 

Het dessert bestond uit chocolademousse met een kern van gezouten karamel, gepaard met een heerlijke Garnacha (‘Mayor’s Choice’).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.