Afgelopen maand vond het oogstfeest 2024 plaats bij Château Amsterdam in Noord. De Buik was erbij! Tijdens het oogstfeest werden de nieuwe gebottelde wijnen geproefd. En tegelijk nieuwe wijnen gepresenteerd. Chateau Amsterdam presenteerde de eerste mousserende wijn.
Feestbubbels

Op het oogstfeest, een traditioneel wijnfeest, staan de nieuwe jaargangen van de wijnen centraal vergezeld van lekker eten. De avond bij Chateau Amsterdam begon met een lichte piquette, een ‘verboden’ wijn gemaakt van de overgebleven druivenpulp.
Daarna startte een introductie tot het oogstfeest van oprichter Remy Harrewijn. Hij presenteerde de eerste mousserende wijn van Chateau: de Fete des Bulles een mousserende Blanc de Blancs van chardonnay uit de Pfalz. De wijn, in een oplage van slechts 1.000 flessen en gemaakt volgens de Champagne-methode, staat symbolisch voor de vriendschap tussen Jan Versteegh en Geraldine Kemper.
Het is een easy going mousserende wijn met mooie ronde volle smaken en een fijne bubbel.
Van Lucky Lucy tot de keuze van de burgemeester

Zoals ook bij alle oogstfeesten namen we plaats aan lange tafels, waar vier gangen werden geserveerd, elk gecombineerd met de nieuwe wijnen van 2024. Tussen elk gerecht door gaf Janna Rijpma (Wijnvrouw van het Jaar 2024) een korte introductie over de bijpassende wijn.
Het diner startte met een lichte pétillant naturel van moscatel bij grote, zoete gepofte bieten. Daarna volgde een funky riesling (‘Most Beautiful Girl’) bij heerlijke gestoomde koolvis met beurre blanc; en een wat zwaardere, “kick-in-the-face” syrah (‘Lucky Lucy’) die, zoals Janna aangaf, eerst even moest ademen om wat "puberale" kenmerken kwijt te raken en daarna inderdaad heerlijk op smaak kwam. Deze syrah werd gecombineerd met perfect gegaarde kalfswang.
Het dessert bestond uit chocolademousse met een kern van gezouten karamel, gepaard met een heerlijke Garnacha (‘Mayor’s Choice’).