In het misschien wel hipste stadsdeel van Amsterdam, namelijk Noord, maakt Chateau Amsterdam moderne wijnen van druiven uit heel Europa onder hippe namen. De Buik bezocht het Chateau voor de tweede keer (lees hier onze eerste ervaring) en was verrast over de kwaliteit van het eten en de diversiteit van de wijnen.
Wijnwalhalla

Hoewel het exterieur van Chateau Amsterdam niet bijzonder opvallend is - de grote loods heeft niets met een kasteel te maken – is het interieur des te imposanter. Met een drukbezochte wijnwinkel en een winery vol gasten voor een wijnproeverij bevonden we ons direct in een heus wijnwalhalla. De wijn wordt gemaakt van Europese druivensoorten die lokaal worden geteeld, vervolgens naar Chateau Amsterdam worden vervoerd en daar verwerkt en tot wijn worden gemaakt.
Eenmaal in het restaurant begonnen we de avond met een verfrissend glas Piquette, een frisse bubbel gemaakt van overgebleven druivenschillen in combinatie met mineraalwater, geduld en liefde.
Holy Crab

De menukaart is ingedeeld op zijn Italiaans: antipasti, primi, secondi en dolci. We starten met oesters en softshell krab met friszure venkelsalade en Kalamata-olijven. De krab is erg populair, want die zagen we bij binnenkomst al op veel tafel staan, waarbij het water ons al in de mond liep. En geheel terecht, de krab had een heerlijk dun beslaglaagje en was in zijn geheel in de frituur geweest. Krokant, fris en vol van smaak.
The Most Beautiful Girl

We vervolgen onze reis door Italië met twee verschillende pasta’s: spaghetti vongole en tagliatelle met runder ragú en saffraanboter. We lieten ons verrassen met de bijpassende wijnsuggesties van Chateau Amsterdam.
Bij de spaghetti een riesling genaamd The Most Beautiful Girl (bij de naam alleen al waren we om) en bij de tagliatelle een garnacha, een stevige rode wijn met een subtiele hint van vanille. Wat ons betreft een perfecte combinatie.
Creatief Chateau

De creativiteit van de mannen achter Chateau Amsterdam is niet alleen terug te zien in het restaurant, maar ook in de wijn. Met namen als The Man With The Hat en The Fat Lady Sings is het lastig om niet alle wijnen te willen proeven. Gelukkig vind je op de menukaart per gerecht een wijnsuggestie die je daarbij helpt.
Aangekomen bij de secondi besluiten we weer voor vlees én vis te gaan. Gegrilde pulpo met witte tomatensaus, licht pittige chimichurri en nduja in combinatie met een oranje wijn die er niet alleen waanzinnig bij smaakt door zijn ziltigheid, maar ook nog eens mooi kleurt bij het gerecht. De tagliata di manzo van bavette werd geserveerd met snippers parmezaan en een goed glas Lucky Lucy, een syrah waarbij de druiven zijn gefermenteerd volgens een traditionele methode met acht maanden rijping op Frans eikenhout.
Van druif tot wijn

We sloten de avond af met enkel een kop koffie. Voor de populaire tiramisu was helaas geen plek meer, maar daar hadden we eigenlijk direct al spijt van. Een goed excuus om weer een bezoek te brengen aan de plek waar je kunt genieten van goed Italiaans eten, uitstekende Europese wijn en nog beter gezelschap.
Tip van de Buik: plan voorafgaand aan je diner een wine tasting en leer alles over het proces van druif tot wijn.