Een eigen Chateau en dan jaarlijks met druiven van de beste wijngaarden een eigen wijn produceren, dat was de droom van Tom Veugen en Remy Harrewijn. Op naar Frankrijk zou je zeggen. Toch niet, want dit Chateau ligt gewoon in Amsterdam-Noord. En de beste wijngaarden liggen niet in de achtertuin, maar verspreid over heel Europa. Het wijnconcept sloeg aan en dus werd het tijd op Chateau Amsterdam te verhuizen naar een groter ‘wijnkasteel’ en nu met een eigen restaurant en daar kwam de Buik natuurlijk even proeven.
Wijn als facilitator

De proeverijen op de oude locatie waren een succes, maar na een paar glazen gingen mensen ergens anders eten of borrelen. Dat knaagde. Dus is met het betrekken van het nieuwe Chateau ook die andere droom gerealiseerd: een groot restaurant. Met behulp van bevriende architecten, kunstenaars en andere creatieven is een oude vleesverwerkingsfabriek omgetoverd tot een vrijzinnige wijn- en foodbestemming. Je voelt direct, hier wordt weliswaar wijn gemaakt, maar gelukkig nemen ze zichzelf ook niet te serieus. “Als wijn het onderwerp van het gesprek wordt, gaat het snel tussen de mensen in staan. Wijn moet vooral leuk zijn en bijdragen aan een fijne avond met goed gezelschap”, aldus Tom Veugen een van de initiatiefnemers van Chateau Amsterdam.
Frankrijk met Spanje kruisen

Om het toch heel even over die wijn te hebben. Allerlei druiven worden ingekocht en direct na de oogst naar deze urban winery gebracht om er daar verrassende wijnen van te maken. Want als je niet begrensd wordt door een IPG of Appellation kan feitelijk alles, zolang het maar swingt. Een goed voorbeeld daarvan is Piquette. Een licht prikkelende bubbel die eigenlijk verboden is in Europa. Druivenschillen die overblijven van de wijnproductie worden hierbij namelijk aangelengd met water en opnieuw vergist. Een proces waar vroeger veel mee gesjoemeld werd. Feitelijk is het een heel circulair en lekker product, dus een prima fit met rebelse wijnmakers van Chateau.
Alle wijnen zijn per glas te bestellen, dus er valt genoeg te proeven. Zo drinken we onder andere de Inspector Palm. Een friszure kruising van Sloveense Furmint en Spaanse Moscatel druiven die ook heel geschikt zijn voor een zonnige dag aan het IJ even verderop. Gevolgd door de Miss GSM van Franse (Syrah en Malbec) en Spaanse (Garnacha) druiven met veel kersen en vanille. Normaliter een staat de ‘M’ voor Mourvedre, maar hier voor Malbec. Met een Argentijnse wijnmaker Juan Ropero kan dat allemaal prima bij Chateau Amsterdam.
Osteria met internationale vibe

Het restaurant wordt bestierd door chef Joey Baal (ex-Toscanini) en gastheer Cyriel Konter ( ex-Bacalar). Er is gekozen voor toegankelijke Italiaanse gerechten waarbij de wijnen en de drank een belangrijke rol spelen. Zeg maar ‘een soort osteria met een internationale vibe’. Zo eten we onder andere gegrilde radicchio met stracciatella kaas. Bitter, licht gebrand en fris. We proefden ook de inktvis met polenta, waarbij de polenta hier is knapperig en smaakvol is en niet muffig. We hebben ons laten vertellen dat we de volgende keer spaghetti met mosselen en ‘nduja moeten proberen. Wij kregen nu een hartverwarmende pappardelle met ragù van rund en saffraan boter. Als afsluiter van de avond was er een ‘Baci de Pantelleria’ oftewel ‘de klassieke kus’ van het Siciliaanse eiland Pantelleria. Twee knapperige wafeltjes met gember, gevuld met ricotta en pistache. Zoet. Hartig. Doe ons er nog maar eentje!
Een warme mix van stijlen

Druivenrassen uit Spanje, Slovenië en Frankrijk die worden gekruist, een Internationaal Italiaanse keuken, Stormtroopers, een bevlogen Vlaamse eigenaar, Sake’s op het menu, een Argentijnse wijnmaker, verboden wijnen, Chateau Amsterdam is een warme mix van stijlen en invloeden die samen een swingend geheel vormen. Je voelt de gedeelde liefde voor dit bijzondere project. Amsterdam is een fijne wijnbestemming rijker.