Chateau Amsterdam: vrijzinnige wijnbestemming met Italiaanse keuken

De nieuwe urban winery die wijn maakt van wijngaarden uit heel Europa is nu gecombineerd met een restaurant met toegankelijke Italiaanse gerechten. Dit is een ware wijn-food bestemming in Amsterdam Noord.

10 Okt 2022 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Chateau Amsterdam

Johan van Hasselstweg 51, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam Noord Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Chateau Amsterdam: vrijzinnige wijnbestemming met Italiaanse keuken

Een eigen Chateau en dan jaarlijks met druiven van de beste wijngaarden een eigen wijn produceren, dat was de droom van Tom Veugen en Remy Harrewijn. Op naar Frankrijk zou je zeggen. Toch niet, want dit Chateau ligt gewoon in Amsterdam-Noord. En de beste wijngaarden liggen niet in de achtertuin, maar verspreid over heel Europa. Het wijnconcept sloeg aan en dus werd het tijd op Chateau Amsterdam te verhuizen naar een groter ‘wijnkasteel’ en nu met een eigen restaurant en daar kwam de Buik natuurlijk even proeven.

Wijn als facilitator


De proeverijen op de oude locatie waren een succes, maar na een paar glazen gingen mensen ergens anders eten of borrelen. Dat knaagde. Dus is met het betrekken van het nieuwe Chateau ook die andere droom gerealiseerd: een groot restaurant. Met behulp van bevriende architecten, kunstenaars en andere creatieven is een oude vleesverwerkingsfabriek omgetoverd tot een vrijzinnige wijn- en foodbestemming. Je voelt direct, hier wordt weliswaar wijn gemaakt, maar gelukkig nemen ze zichzelf ook niet te serieus. “Als wijn het onderwerp van het gesprek wordt, gaat het snel tussen de mensen in staan. Wijn moet vooral leuk zijn en bijdragen aan een fijne avond met goed gezelschap”, aldus Tom Veugen een van de initiatiefnemers van Chateau Amsterdam. 

Frankrijk met Spanje kruisen


Om het toch heel even over die wijn te hebben. Allerlei druiven worden ingekocht en direct na de oogst naar deze urban winery gebracht om er daar verrassende wijnen van te maken. Want als je niet begrensd wordt door een IPG of Appellation kan feitelijk alles, zolang het maar swingt. Een goed voorbeeld daarvan is Piquette. Een licht prikkelende bubbel die eigenlijk verboden is in Europa. Druivenschillen die overblijven van de wijnproductie worden hierbij namelijk aangelengd met water en opnieuw vergist. Een proces waar vroeger veel mee gesjoemeld werd. Feitelijk is het een heel circulair en lekker product, dus een prima fit met rebelse wijnmakers van Chateau. 

Alle wijnen zijn per glas te bestellen, dus er valt genoeg te proeven. Zo drinken we onder andere de Inspector Palm. Een friszure kruising van Sloveense Furmint en Spaanse Moscatel druiven die ook heel geschikt zijn voor een zonnige dag aan het IJ even verderop. Gevolgd door de Miss GSM van Franse (Syrah en Malbec) en Spaanse (Garnacha) druiven met veel kersen en vanille. Normaliter een staat de ‘M’ voor Mourvedre, maar hier voor Malbec. Met een Argentijnse wijnmaker Juan Ropero kan dat allemaal prima bij Chateau Amsterdam. 

Osteria met internationale vibe


Het restaurant wordt bestierd door chef Joey Baal (ex-Toscanini) en gastheer Cyriel Konter ( ex-Bacalar). Er is gekozen voor toegankelijke Italiaanse gerechten waarbij de wijnen en de drank een belangrijke rol spelen. Zeg maar ‘een soort osteria met een internationale vibe’. Zo eten we onder andere gegrilde radicchio met stracciatella kaas. Bitter, licht gebrand en fris. We proefden ook de inktvis met polenta, waarbij de polenta hier is knapperig en smaakvol is en niet muffig. We hebben ons laten vertellen dat we de volgende keer spaghetti met mosselen en ‘nduja moeten proberen. Wij kregen nu een hartverwarmende pappardelle met ragù van rund en saffraan boter. Als afsluiter van de avond was er een ‘Baci de Pantelleria’ oftewel ‘de klassieke kus’ van het Siciliaanse eiland Pantelleria. Twee knapperige wafeltjes met gember, gevuld met ricotta en pistache. Zoet. Hartig. Doe ons er nog maar eentje! 

Een warme mix van stijlen


Druivenrassen uit Spanje, Slovenië en Frankrijk die worden gekruist, een Internationaal Italiaanse keuken, Stormtroopers, een bevlogen Vlaamse eigenaar, Sake’s op het menu, een Argentijnse wijnmaker, verboden wijnen, Chateau Amsterdam is een warme mix van stijlen en invloeden die samen een swingend geheel vormen. Je voelt de gedeelde liefde voor dit bijzondere project. Amsterdam is een fijne wijnbestemming rijker.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bolenius zit nu eindelijk op de plek waar het hoort

Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.

Café Conrad, een gezellig buurtcafé om de hoek bij het Vondelpark

Café Conrad: gezellig buurtcafé naast het Vondelpark met terras, lokaal eten, spelletjesavonden en een warme huiskamersfeer.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.