Vinnies heeft inmiddels drie zaken in onze stad waar ze al sinds 2012 heerlijke lunchgerechten, koffies en sappen serveren. Deze zomer verrasten ze liefhebbers met het nieuws om voortaan ook diner te gaan serveren op hun locatie op de Scheldestraat op donderdag- en vrijdagavonden. Wij kwamen er tot onze schrik achter dat we nog niet eerder over deze toffe zaken schreven. Tijd om eens goed kennis te maken dus. Mede-eigenaar Vincent de Cloet duikt met ons in het verhaal van Vinnies.

Vinnies startte als koffiezaak en ontbijt- en lunchroom. Vincent volgde een rechtenstudie en werkte daarnaast in de horeca. “Ik was erg geïnteresseerd in fine dining en werkte in zaken in het hogere segment.” Ook na zijn studie kwam hij weer in de horeca terecht en merkte een gemis aan plaatsen waar je gezond kon lunchen. “Ik zocht iets spannenders dan een broodje gezond of carpaccio”, aldus Vincent. In 2012 waren avocadotoast en verse sapjes nog zeldzaam. Met zijn compagnon Jules Ex, die afgestudeerd was aan de Hoge Hotelschool en veel ervaring had opgedaan in het buitenland, startte Vincent de eerste Vinnies aan de Haarlemmerstraat.
Duurzaam en lokaal

Met succes. De kennis en ervaring van het duo kwamen goed van pas en de manier van werken onderscheidde Vinnies van andere zaken. “Onze focus ligt al sinds het begin op duurzame producten, goede leveranciers en lokale samenwerkingen”, vertelt Vincent. Zo komt het brood van Bakkerij Mama in Zwanenburg en vlees en zuivel van boerderij Lindenhoff. Wijnleverancier Yvo Pieksman heeft volgens Vincent de beste biologische wijnen van regio Amsterdam en het Amsterdamse merk Bocca verzorgt de koffie.
Romige cappuccino

Vincent is ook erg enthousiast over de melkcoöperatie waarmee hij samenwerkt voor onder andere de cappuccino’s. “Moma heet het. Het is een coöperatie tussen Amsterdamse boeren ten noorden van het centrum. Ze produceren melk die veel minder is bewerkt, waardoor het een hoger vetpercentage behoudt en daardoor romiger smaakt.” Ook kun je bij Vinnies terecht voor huisgemaakte sapjes en lokale frisdranken.
‘Vroeger speelden vis en vlees de hoofdrol, maar dat hoeft helemaal niet meer’ Vincent de Cloet
Maar een goede leverancier is pas het begin, vinden ze bij Vinnies terecht. De heren vinden het belangrijk dat er alleen producten uit het seizoen worden gebruikt. “Dus geen blauwe bessen en aardbeien in de winter.” De gerechten variëren van vlees- en visgerechten tot veel vegan en vegetarische creaties. “We vinden het juist heel tof om spannende dingen te proberen met groenten.”
Toch fine-dining

Corona bracht Jules en Vincent op nieuwe ideeën. “We misten fine dining, dus bedachten we dat bij Vinnies toch wel te gaan doen.” Op donderdag- en vrijdagavond kun je sinds deze zomer bij Vinnies dineren. Dat gebeurt via een menu van de chef, dat gebaseerd is op wat Wim Bijma, de groentenleverancier te bieden heeft. “Wim teelt zijn groenten 100% biologisch. Elke week laat hij zien wat hij de week erop gaat oogsten en daaromheen verzinnen we een menu.”
Zelf in de keuken

De groenten hebben dus de hoofdrol in de menu’s van Vinnies, en dat triggert het duo, dat tijdens deze avonden zelf in de keuken staat, om nóg creatievere gerechten op tafel te zetten. “Vorige week hadden we bijvoorbeeld groenlof. Een vergeten groenten die een soort combi is van andijvie en witlof. Lastig om iets mee te bedenken, omdat het vrij bitter is.” Het werd een heerlijk visgerecht met vis uit het seizoen: een linzensalade met groenlof, groentebouillon en tongfilet!
Geen shortcuts
Overdag kun je dus nog steeds binnenlopen voor het lezen van een krantje met een bak koffie of lunchgerecht, zoals we van Vinnies gewend zijn. En op donderdag en vrijdag kun je ‘s avonds op hoog niveau dineren met dezelfde filosofie als overdag: geen shortcuts, veel liefde en aandacht. “Vroeger speelden vis en vlees de hoofdrol, maar dat hoeft helemaal niet meer”, vindt Vincent. “Het is lekker, leuk en vooral belangrijk om dat eens om te gaan draaien.”