Peter Lute’s laatste project Green Gastrobar was deze zomer stilletjes al geopend, maar dan alleen voor lunch. Inmiddels is het team ingespeeld en is Green vanaf nu ook open in de avonden. De Buik mocht een zaterdagavond ervaren op de 26e etage van The Valley, kijkend op de duurste voetbalvelden van Nederland en had een gesprekje met de boss himself.
Peter Lute's missie
Anders dan vele andere chefs zoekt Peter Lute altijd het avontuur op. Dat begon natuurlijk al met de oude Kruitfabriek in Ouderkerk (eigenlijk Amstelveen), dat hij met Restaurant Lute omturnde tot een ongelofelijk mooie dinerlocatie, met later zijn eigen Lute Suites nextdoor.
Na een jaar of 14 ging het roer bij Lute weer een beetje om en werd Restaurant Lute omgedoopt in De Kruidfabriek by Lute waar groente en zelfgekweekte kruiden een belangrijke rol speelden. Tussendoor had hij nog een eventlocatie in Muiden en verzorgde hij de catering rondom de Ziggo Dome en dat doet hij nog steeds met On 5th voor de Johan Cruijff Arena.
Kortom: beetje een drukke man. Inmiddels is dat alles gevangen in een Lute Group. Daarbinnen opende vorig jaar in samenwerking met Co van der Horst en het Italiaanse meubelbedrijf Molteni in het iconische The Valley aan de Zuidas Lute’s Green Gastrobar. Tegelijk startte hij ook Kraggenburg, een ongelofelijk ambitieus project in de NoordOost Polder, maar daarover komen we later dit jaar nog terug.
Green

‘Hoe groen is green’ was natuurlijk de eerste vraag van de Buik. Op de menukaart wordt het direct duidelijk, die is groen van kleur hahaha. Nee, even serieus: het Green Table menu kent zeven gangen die allemaal vegetarisch zijn. Natuurlijk kun je ook vis of vlees eten, maar dat moet je apart erbij bestellen. Heel fijn flexitarisch dus, jammer dat je dit niet veel vaker ziet in restaurants.
Na ontvangst worden we op een leuk tafeltje aan het raam op de 26e etage geplaatst. Kijkend naar een zich langzaam vormende file op de A10 en met vol zicht de groene (kunst)velden van AFC. Zo’n beetje de duurste sportvelden van Nederland. De ‘groene’ sfeer zit er alvast lekker in en het wordt alleen maar beter.
Stijlvol design
Over design en inrichting is hier niets te klagen. Je loopt het pand binnen bij Molteni & Co en gaat direct door de woonwinkel naar de lift richting de 26e etage. Green zit letterlijk in de design showroom van Molteni met het restaurant op de 26e en op de 27e nog een vide met een eventruimte ook voor private dining. Het moderne interieur past als een perfecte jas bij de locatie maar ook bij de moderne en inventieve gerechten op van Green.
Vol zicht op groen

Met het glaasje bubbels volgden tegelijk de amuses waarbij de paddenstoelencrème met boerenkool, dashi en een klein beetje kombu wel gelijk het fijne niveau aantikt. Het eerste echte gerecht is de Kraggenburgse biet met geitenkaas, lavas en ingemaakte ui. Een gerechtje met veel van eigen teelt, maar daarover later meer.
Bekende smaken, waar hier de lavas toch zorgt voor een fijne extra spanning in het gerecht. Vlees komt als bijgerecht. In dit geval wat plakjes MRIJ (van Maas-Rijn-IJsselkoeien); entrecote met dungesneden radijs en een paddenstoelen bouillon. Eigenlijk meer een heel lekker apart gerecht dan dat het bij de biet paste.
Saté van knolselderij

De knaller van de avond was de knolselderij. In dunne plakjes gesneden, perfect gegaard en gepresenteerd als een saté met pindacrunch en een schuim van vadouvan op parelgort. Veel beter hebben we knolselderij in ons leven nog niet gegeten. Echt een gerecht om voor terug te komen.
Tussendoor kwam nog een bijgerecht van hert en truffelaardappelmousseline met een kwartelei dooier en kaasschuim van Reypenaer, geserveerd met een heerlijke witte Pernand-Vergelesses uit de Bourgogne.
Bij de desserts viel de gestoofde ananas met zoute karamel en yuzucurd enorm in de smaak. Zo konden we tonnetje rond de lift weer inrollen om weer via de winkel door de conciërge te worden uitgelaten op weg naar onze fietsen voor een digestief fietstochtje richting Oost.
Eigen teelt

We moeten het nog even over ‘eigen teelt’ hebben. Het bedrijf van Peter Lute in de Noord-Oost Polder is in opbouw. Maar hij is met hulp van zijn (boer)buren al wel aan de slag gegaan met het kweken van groenten. Deze rode biet, als eerste experiment eigenlijk te groot, komt van zijn eigen grond. De bedoeling is dat op termijn veel meer groenten en kruiden voor de restaurants van de Lute Group van eigen teelt komen.
Om te onthouden

Green is er eentje om te onthouden. Denk overigens maar niet dat er op zaterdagavond niets te beleven is op de Zuidas. Green zat onze zaterdag helemaal propvol. Wij van de Buik vinden de flexitarische optie een uitkomst als je met een gezelschap van zowel vlees- en viseters als vegetariërs gaat eten.
Nu misschien nog iets meer aansluiting van het vlees en vis bij de groentegerechten. Maar overall is dit een hele fijne eetplek (ook voor lunch), met een geweldig uitzicht, die je eigenlijk niet verwacht op de Zuidas.