Bar Bitterbal draait inmiddels al ruim vijf maanden op volle toeren. De eigenaren draaien alles uit de kast om het imago van de bitterbal op te frissen, en met succes. Eigenaar Sal Knuvers gaf ons een kijkje in de wereld van de bitterbal.
Bar Bitterbal draait inmiddels al ruim vijf maanden op volle toeren. De eigenaren draaien alles uit de kast om het imago van de bitterbal op te frissen, en met succes. Eigenaar Sal Knuvers gaf ons een kijkje in de wereld van de bitterbal.
“Je neemt altijd stiekem een bitterballetje,” vertelt Sal, en dat is iets wat wij zeker herkennen. In driesterrenrestaurants zal je deze snack niet op het menu terugvinden, en dat terwijl er weinig mensen zijn die er niet van houden. De associatie die men bij een bitterbal heeft, is nou eenmaal niet een die past in de haute cuisine. “Het is een product dat in de verdomhoek zit.” Bij Bar Bitterbal vinden ze dat niet nodig. “Dit is het enige wat wij doen, en we zijn er ook gewoon goed in.”
Het idee is simpel: Je krijgt een bitterbal, je krijgt een saus en een bepaalde pickle, dat is een ‘palet cleanser’. Friet erbij kan ook, maar alleen als bijzaak. De hoofdrol is toch echt weggelegd voor de bitterbal, waarvan er dan ook ruim twintig soorten van op de kaart staan. Pulled pork, truffel, pekingeend, zeewier, je kan het zo gek niet bedenken of het is in een bitterbal te verwerken.
“De bitterbalwereld was best wel ingeslapen. Maar er zijn heel veel jonge bedrijfjes die heel coole bitterballen maken,” aldus Sal. Het selectieproces tussen al deze bedrijfjes is rigoureus. “We zijn altijd op zoek naar betere bitterballen. We zijn nu vijf maanden open en ik vind dat we in die maanden ook al beter zijn geworden.”
Alle ballen op de kaart worden geproefd, natuurlijk. Alleen het beste verschijnt uiteindelijk echt op de kaart. Sal: “Mensen uit het hele land komen naar ons toe, dan moet alles ook echt goed zijn.”
“Mensen zeggen wel eens tegen me dat wat wij hebben gecreëerd, echt voor toeristen is, daar moet ik altijd heel erg om lachen. 80 procent van de gasten is Nederlands.” Het concept van een bitterbal is volgens Sal dan ook niet makkelijk uit te leggen aan buitenlandse gasten. “Het is een ‘meatball’, maar we hebben er ook met allerlei andere vulling…” Het blijkt tot enige verwarring te leiden.”
Met het succes van de afgelopen maanden zou het begrijpelijk zijn als er al nieuwe plannen aan de horizon verschenen zouden zijn. Volgens Sal is niets echter minder waar. “Eerst moet dit veel beter staan. Heel veel horeca is vaak een hype, dan denk je dat de wereld aan je voeten ligt. Maar eerst moeten dit allemaal goed lopen voor we een volgende stap kunnen maken.”
Wel zegt hij: “We zijn al benaderd om in een andere stad te openen, maar daar heb ik nee tegen gezegd.” Alleen aandacht ligt de komende tijd in Amsterdam.
Dit blijkt maar weer als hij vertelt over het uiterlijk van een bitterbal, ook dat mag er niet slordig uit zien. Met zo veel aandacht voor detail, niet alleen voor het eten waarvoor je binnenstapt, maar ook het interieur wat er gelijk voor zorgt dat je je hier op je gemak voelt wanneer je dat doet, is het niet gek dat de sfeer bij Bar Bitterbal er goed in zit. Wij kunnen onszelf hier wel tot in de late uurtjes zien borrelen. “Het begint met gezelligheid. De bitterbal is voor Nederland de ultieme borrelsnack.”
In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.
Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.
Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.
Geniet van de volgende voordelen: