Op een brakke dag wilden Sofie Oosterhoff en Julia Alting Siberg samen een simpel, betaalbaar broodje nuttigen, maar eigenlijk wisten ze zo snel niet waar dat kon in de buurt. Verder dan een paar bekende zaken en de klassieke slager kwamen ze niet, dus besloten ze het zelf te doen. Het resultaat: bij The Sandwich Bar op de Nassaukade, waar volgens de eigenaren iedere Amsterdammer ‘gewoon’ een broodje kan eten.
Back-to-basics bij The Sandwichbar

Na elkaar ontmoet te hebben op de hotelschool met beiden de wens voor een eigen zaak, bundelden zij hun krachten en begonnen te brainstormen. Werd het een lunchzaak? Ontbijt, lunch en diner? Maar terwijl de ideeën elkaar afwisselden, kwam het moment. Bij Oosterling in de Utrechtsestraat aten zij een ‘back-to-basic’ broodje en toen hadden ze het…Een broodjeszaak! Waar de buurt terecht kan voor lekkere, simpele en betaalbare broodjes in een fijne sfeer.
Persoonlijke service

Sofie en Julia vinden het belangrijk mensen te leren kennen; “In Amsterdam is alles zo snel, wie kent je naam nou nog? Daar doen wij dus ons best voor!” Daarom gaan ze ook zo ver mogelijk om service te leveren, zoals broodjes die aan de bar besteld zijn, toch aan tafel te serveren. Dat kan alleen als het niet te druk is, want anders sta je zo te schreeuwen. En daar houden we niet van”, aldus Sofie.
Wat ze wel belangrijk vinden is de branding; hoe kunnen mensen je zaak herkennen? Daarom serveren ze hun broodjes in eigen vetvrij papier. “Maar het eten is rechttoe rechtaan hoor!”
Croissant met filet americain en kaas

Op het menu staan verschillende opties: specials (rijk belegde broodjes), basic broodjes en belegde croissants. “Toen we Ron Blaauw een keer hoorden vertellen over één van zijn favoriete broodjes, een croissant belegd met filet americain en kaas, hebben we dat idee meteen opgeslagen. Nu hebben we verschillende belegde croissants naast de specials.”
Hun versie van de gevulde croissant is inderdaad royaal belegd, met naast filet en kaas ook mayo, ui en een eitje. Dat lijkt ons zeker de oplossing voor brakke dagen.
Broodje Mokum
De specials zijn onder andere het klassieke broodje Mokum, met ossenworst, oude kaas, ui en sla. Die ossenworst komt van slagerij Louman vlakbij, maar de oude kaas is Rotterdams. “Die vinden we gewoon het lekkerst”.
Daarnaast is het broodje beenham een eigen favoriet. “Omdat het toch wel heel tof is dat je met twee ingrediënten (beenham en mosterdsaus) iets heel compleets kan maken.” Op de back-to-basics lijst kun je kiezen tussen een puntje en een pistolet, klassiek belegd. En dus voor een schappelijke prijs.
Wat kunnen we erover zeggen? Het zijn inderdaad ‘gewone’ broodjes. Maar met een leuke gekozen selectie beleg van verschillende producenten uit Amsterdam en daarbuiten. En naast de broodjes is er ook zoetigheid van Rum Baba, huisgemaakte limonade en koffie van het nabije Bocca. In eigen gestylede cups natuurlijk.