Taco's met Rendang? Bij het nieuwe Toko Dimas eet je Indonesisch maar dan anders

Voor de dertigjarige Dimas Sastrohardjo komt er met Toko Dimas een langgekoesterde droom uit om een eigen plek te hebben waar hij de buurt kan verblijden met zijn comfort food.

16 Apr 2019 Yasmine Esser

blogger Na jarenlang gewerkt te hebben bij online lifestyle magazines is Yasmine nu Stadscoördinator voor Amsterdam bij de Buik. Een droombaan, want ze is altijd wel te porren voor een etentje, het liefst met een glas wijn erbij.

Taco's met Rendang? Bij het nieuwe Toko Dimas eet je Indonesisch maar dan anders

Na jaren gewerkt te hebben in keukens als Pointé (Bali), Le Garage, Vinkeles (Dylan Hotel) en Neva wilde chef Dimas Sastrohardjo de stap wagen om een eigen keuken te runnen met het eten waar hij mee is opgegroeid. Daarom opende onlangs Toko Dimas, een pop-up in Bar Basquiat. Alles draait er om de Indonesische keuken. 

Pop-up in Bar Basquiat


Voor de dertigjarige Dimas Sastrohardjo komt er met Toko Dimas een langgekoesterde droom uit om een eigen plek te hebben waar hij de buurt kan verblijden met zijn comfort food. Dimas heeft een Nederlandse moeder en Indonesische vader. En hij toog op zijn 21e al naar Java om de ware smaken te herontdekken en de familierecepten mee te nemen.

Eind 2018 kwam hij in contact met Bar Basquiat. Na een aantal maanden van voorbereidingen, van logo's schetsen, menu-aanpassingen en vele proeverijen heeft Toko Dimas begin maart officieel zijn deuren geopend. Ín Bar Basquiat dus, maar daar zul je als bezoeker niet echt wat van merken.

"Toko Dimas is de keuken binnen het reeds bestaande Bar Basquiat," legt Azina Saeidi van Toko Dimas uit. "De ambitie van beide partijen is tijdens de voorbereidingen duidelijk uitgesproken: we streven naar een duurzame samenwerking. Een samenwerking waarin zowel het personeel als ook onze gasten geen onderscheid maken, maar Bar Basquiat x Toko Dimas als een totaalconcept ervaren."

Verrassend Indonesisch


Wat dat inhoudt? Het menu van Toko Dimas is samengesteld uit Indische gerechten met een vernieuwende twist. Denk hierbij aan de klassiekers Gado Gado en Sateh Ayam aangevuld met snacks zoals Aziatische Nachos en Taco Rendang. Met de opgedane werkervaring in de verschillende keukens brengt Dimas een eigen twist in de verschillende gerechten zonder dat de authenticiteit verloren gaat. Azina: "De bestseller blijft de Indo liefde op stokjes: Sateh Ayam."

De bewoners van de Indische buurt lijken blij te zijn met de komst van Toko Dimas. "Als graadmeter voor succes neemt chef Dimas de reacties van zijn gasten. Aangezien de keuken gedeeltelijk open is en hij letterlijk het gezicht van Toko Dimas is, komen veel gasten hun waardering persoonlijk uitspreken. Dat doet ons zo goed. Naast de leiding in de keuken, is chef Dimas ook regelmatig zelf in het restaurant om gasten te ontvangen."

Meer restaurants

Ja, Bar Basquiat is gevestigd op de Javastraat in Amsterdam Oost, uitgerekend in de Indische buurt. Voor Dimas maakt de locatie - de Indische buurt - de opening van zijn eerste restaurant extra bijzonder.

Eerste restaurant, hè. Zijn er ambities voor meer zaken? Azina: "Op dit moment ligt onze focus op Toko Dimas, al zou het fantastisch om dit in de toekomst verder te kunnen groeien."

Foto Dimas: Joel Frijhoff 
Foto Soto Ayam: Bar Basquiat

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Eigenaren Thais restaurant Bird openen tweede zaak: Silom Thai Brasserie

De eigenaren van het Thaise restaurant Bird openen een tweede zaak: Silom Thai Brasserie. We belden de eigenaren op om te vragen hoe het gaat.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Schout-bij-Nacht is een schot in de roos

Op het knusse terras van Schout-bij-Nacht aan de Westerstraat ontdek je een combinatie van smaken gepaard met het bruisende leven van de Jordaan.