Restaurant As heeft haar deuren gesloten, maar in dit geval is dit niet alleen maar treurig nieuws, het restaurant is herrezen, als de nieuwe Stadsbakkerij As. Sander Overeinder vertelt over deze ervaring en over de Godfather van het brood bij Bakkerij As: Efraim Bolado van der Meij.
Waar het vandaan komt

In 2007 is Restaurant As begonnen in het Beatrixpark. Hier ving het avontuur voor Sander aan: ‘’Ik had Efraim Bolado van der Meij aangetrokken. Hij hield zich bezig met alles wat met deeg te maken had: van brood en patisserie tot aan pasta. Restaurant As was in principe een tijdelijk project dat drie en een halfjaar tot vijf jaar zou duren maar na vijf jaar merkten we dat we wel langer konden blijven.’’
Na deze jaren is Sander ook gaan investeren in een bakkerij die binnenin het complex van Restaurant As werd gerealiseerd. Efraim had dit als idee en besloot om zich in te lezen over deegwaren en om zo de eigen producten te kunnen verbeteren. Wat een mooi resultaat opleverde, Sander vertelt: ‘’Andere restaurants waren enthousiast over de kwaliteit van het brood dat wij maakten en begonnen ook brood bij ons af te nemen. Dit deden we naast runnen van het restaurant zelf. Het werd steeds groter en groter. Inmiddels is het uitgegroeid tot leveringen aan bijna veertig restaurants en sinds het corona tijdperk ook twaalf winkels die het weer doorverkopen aan hun klanten.’’
De metamorfose

Het restaurant is gesloten en nu is er dus de bakkerij. De bakkerij bevindt zich op een nieuwe locatie, in Oost in de Czaar Peterbuurt. Zo starten Sander en Efraim echt een nieuw avontuur. Sander vertelt hier enthousiast over: ‘’We hebben maandag (1 februari) voor het eerst gedraaid en dit ging hartstikke goed. De buurt is ook heel erg blij dat er een bakker in Oost is gekomen die werkt op basis van desem en handwerk. Afgelopen zaterdag (6 februari) merkten we dat het wel echt serieus was. Het was die dag meteen onwijs druk. Dat is wonderbaarlijk hoe dat gaat. Je doet de deuren open, je zet wat op de sociale media neer en dat gaat rond.’’
The Godfather

Efraim Bolado van der Meij (bakker Eef)
Sander zegt dat het succes van de stadsbakkerij ook grotendeels te danken is aan de volgens hem ‘Godfather’ van Stadsbakkerij As: Efraim Bolado van der Meij (door veel Amsterdammers liefkozend 'bakker Eef' genoemd). De liefde en passie van Efraim voor deegwaren is terug te zien en proeven in het brood. Hij waarborgt de kwaliteit van de broden en zorgt voor een glimlach bij alle klanten. Sander licht toe: ‘’Het is zijn kindje, hij helpt mee aan heel het bereidingsproces en is er vanaf de start bij geweest. De bakkers beginnen tussen vier en vijf uur, wanneer het deeg gevoed moet worden en vervolgens wordt gekneed en gaat rijzen.’’ Dit proces duurt tussen de vierentwintig en zesendertig uur.
De bakkerij, aan de Conradstraat 471, is nu een week open en dit leidt tot enthousiaste reacties terug bij klanten en critici.