VRR in het voormalig Rosa & Rita is een bakkerij en een volwaardig restaurant

VRR in het voormalige Rosa & Rita in Oost is geopend, wij zochten uit wie er nu precies achter zitten en wat er allemaal op het menu staat. Tipje van de sluier: ga hier langs!

15 Jul 2021 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

VRR in het voormalig Rosa & Rita is een bakkerij en een volwaardig restaurant

De pizza’s zijn verdwenen, gelukkig is de industriële charme is gebleven. Voorheen Rosa & Rita (VRR) serveert nu in de avond en straks tijdens de lunch de lokale plattelandskeuken van chef Sander Overeinder samen met Teun op ‘t Root. Terwijl het overdag blijft fungeren als de stadsbakkerij (en winkel) As.

Wie zijn nou VRR?

Het is een vreemde samenstelling, die van de mannen achter VRR. Allereerst is dat de oude eigenaar van Rosa en Rita: Bjorn ter Kuile die graag betrokken wilde blijven, maar dan wel op de achtergrond. Vervolgens is daar de ex-chef van As: Sander Overeinder, die er al zijn stadsbakkerij As was begonnen. Tenslotte is er Niels Wouters samen met de drie andere eigenaren van Hotel de Goudfazant. Allen zagen ze de potentie van deze bijzondere locatie, die dateert van begin 1900 en ooit het schaft- en wasgebouw van Stork was. De locatie bevindt zich aan de rand van de nieuwe stadswijk in aanbouw: Oostenburgereiland. Dus je moet even door de hekken, steigers en bouwkranen heen kijken. Het is een geweldig historische 19e eeuws industrieel pand, straks inclusief een terras, helemaal top.

Europa, As en VRR


Ook wat eten betreft is het de moeite waard. ‘Het team bestaat uit Teun op ‘t Root (keuken) en Dimi Mathijs (bediening) beiden afkomstig van Restaurant Europa’, vertelt Niels. ‘Sander bemoeit zich natuurlijk ook met de keuken, maar houdt zich met name bezig met het zoeken en inkopen van mooie producten bij kleine boeren en leveranciers in de buurt.’ 

Het pand binnenlopend zie je links de volledig open keuken en rechts de bar en ruim opgezet ook open eetlokaal. Reserveren kan heel beperkt, spontane inloop heeft de voorkeur van de chef. De grote hoge ruimte, met een inloopwijnkast rechts van de fantastische bar, ademt sfeer. Rechts kijk je direct de bakkerij in, waar je overdag het heerlijk desembrood en producten van leveranciers van VRR kunt kopen.

Kies gewoon veel


Het eten lijkt simpel maar is heel geraffineerd. Sharing is hier het uitgangspunt met een hoofdrol voor Nederlandse, en liefst lokale ingrediënten. Overeinder is al jaren een aanhanger van de Modern Dutch Cuisine. De kaart is even zoeken. Die start met wat ongewone bites als super verse Hollandse (ongepelde) garnalen met tomatenmayonaise of tuinbonen (in de schil) met schapenkaas. Daarna een tiental warme gerechten zoals een oogverblindende groene cassoulet met heerlijke dressing tot de grove gebakken worst met jus, toast en heel pittige mosterd. Voor bedragen die nergens uit de bocht vliegen. Het is wel even overleggen geblazen met je tafelgenoten en advies hier is: kies gewoon veel. Alle gerechten lijken simpel maar zijn zeker bijzonder door hun combinatie of bereiding. Je moet er even doorheen kunnen kijken.

De kaart zal regelmatig wisselen al naar gelang het seizoen. En ook voor de meer natuurlijke wijnliefhebber is het smullen hier. Niet in de laatste plaats met door de heel redelijke prijzen van de wijnen, een ruime keuze per glas vanaf €5 en per fles is er nog veel meer. Start hier in ieder geval met een glas wijn - oeps zo mag je dat niet noemen - van Piquette van Chateau Amsterdam. Het is dus een bubbel, met het alcoholpercentage van bier, gemaakt van druivenschillen die na de oogst overblijven. Heerlijk als apero!

Binnenkort is VRR ook op zondag open en de lunch is er ook aan het aankomen.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Hotel de Goudfazant: een nederzetting houdt stand tegen de overheersing

Hotel de Goudfazant is helemaal geen hotel maar een restaurant, waar Amsterdam Noord zomaar in Brabantse nachten kan verzanden.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.