Vanaf 31 mei - 2 juni gaat het grootste culinaire festival van Amsterdam, BITE of Amsterdam, van start. Het Amstelpark wordt die dagen een culinaire hotspot waar zo’n vijftig topchefs en sommeliers masterclasses, workshops en demonstraties verzorgen.
De Buik had je al getipt welke chefs je echt moet proeven. Nu zijn de locaties van de verschillende podia, stands en stalletjes bekend en stellen we een paar routes op voor passend bij jouw ‘eet’ interesse. Maar voel je natuurlijk vrij om het allemaal zelf persoonlijker in te vullen. Hierbij zijn onze handige routes voor op BITE.
BITE x de Buik route voor de culinaire fijnproever (***)

Ga je voor de allerfijnste culinaire ervaring en kijk je niet op van een sterretje meer dan zijn dit jouw tips.
Bij binnenkomst wandel je rustig langs de culinaire markt. Daar ga je na je route vast nog even buurten. Eigenlijk loop je direct in de volgende bocht tegen SAAM restaurant aan. Die wordt door menig chef getipt voor bekroning met een Michelinster dit najaar. Probeer hier echt het auberginegerecht. Een topper in het restaurant.
In dit blokje van mag je ook de laatste twee stands niet overslaan. In de eerste kookt chef Raoul Meuwese van Bridges zijn klassiek Franse signature en in de laatste stand presenteert de ‘culinaire godfather' van de Nederlandse gastronomie Robert Kranenborg zijn (Rue de) groente ravioli’s combineert met de champagnebieren van Vuurzee.
Daarna even doorlopen langs het Moët paviljoen op naar Lars Amsterdam. Daar kookt Lars Scharp letterlijk de sterren van de hemel. Met ernaast een van de meest interessante Amsterdamse nieuwkomers Restaurant R21 van Orlando David. Met een achtergrond bij Sergio Herman zorgt hij voor spetterende creativiteit op je bord.
BITE x de Buik rondje langs de keukens van Azië

Ben je meer van de Aziatische Cuisine dan is dit je rondje.
Bij binnenkomst loop je bijna tegen het Thaise paviljoen aan. Hier ontdek je de verschillende keukens van de Thaise regio’s en dat zijn er nogal wat en behoorlijk verschillend ook.
Iets verderop naast Saam vind je de stand waar ze een van de must-eat's uit de Vietnamese keuken hebben gemasterd. Bahn Mi Deli serveert hun smakelijk krokante versie van de Frans-Vietnamese klassieker.
Loop verderop ook zeker even het Bidfood Paviljoen binnen om de gyoza’s en Japanse bites van Otemba te proeven om daarna door te lopen naar het mooie paviljoen van The Harbour Club voor de onovertroffen sushi collectie.
Wil jij liever zelf (leren) koken, ga dan naar curry in a hurry, de kookschool van Eatertainment. Die vind je rechts naast het Moët paviljoen.
BITE x de Buik route voor streetfood

Voor de streetfoodlovers heeft BITE ook veel te bieden.
Direct tegenover de Culinaire Markt staan de foodtrucks hier kom je alvast een beetje in de juiste sfeer.
Om daarna een rondje BBQ en Burgers te gaan doen met een eerste stop direct na Moët bij de rookspecialisten van Black Smoke.
KID is een andere must-go. Misschien wel de beste kipburgers te vinden in het blok op weg naar de Chef’s Table net tegenover de Artisan Market.
Even een drankje?

Met zoveel eten mogen de juiste dranken niet ontbreken. Dus voor hen hebben we deze route.
De bierliefhebbers kunnen toeslaan bij Gulpener tegenover het paviljoen van Moët waar je eigenlijk moet starten met een passend glas bubbels.
Gin en cocktaillovers combineren een bezoek aan Marberg Icelandic Gin met eentje aan Fevertree. Ga je voor iets aparts dan is Crodino zeker een bestemming.
Eigenlijk kun je als wijnliefhebber, op weg naar misschien een sessie aan de Chef’s Table, niet voorbij de Tamis wijnbar lopen zonder even een kleine proeverij in te lassen of een glas zomerse rosé van Minuty te proeven.
Om eventueel daarna (dranktechnisch) de dag af te sluiten met een fijne whisky bij The Famous Grouse. Cheers.
Hoe krijg je toegang tot BITE?

Je boekt online een ticket voor toegang voor het festival. Bij je ticket zit inbegrepen: de proeverijen, kooklessen en demonstraties. En natuurlijk toegang tot de culinaire Markt, de terrassen en paviljoens met live muziek en dj’s.
Je kunt een ticket per dag boeken, maar je kunt ook voor een aantrekkelijke prijs een passe-partout voor alle drie de dagen kopen (€57,50 + € 2,50 reserveringskosten) voor 2 personen.
De Chef’s Table moet je apart boeken en de prijs daarvan is afhankelijk van de chef en start vanaf iets meer dan 70 euro. Kijk snel welke chef je belangstelling heeft want er zijn maar 30 plaatsen per chef aan de tafel en de sommige zijn al volgeboekt.
Check hier de tickets op hun website.