Robert Kranenborg is misschien wel de meest bekende kok van de generatie voor Jonnie Boer en Sergio Herman. Hij haalde bekendheid door het restaurant van Het Amstel Hotel naar twee Michelinsterren te koken, had verschillende TV-programma’s waaronder Masterchef en was veelvuldig te gast bij De Wereld Draait Door. Culinair is hij nog steeds een mentor veel chefs, opende hij zijn eigen hamburgerketen Thrill Grill en was actief in de Robert Kranenborg Academie waar hij mensen met een leerbeperking trainde voor de horeca. Vorig jaar startte hij met een nieuw project, Rue de Ravioli; een ravioli avontuur in samenwerking met chefkok Leonardo Pacenti van Toscanini. Gestart als een pop-up en zo’n succes dat er behoefte kwam aan een vaste locatie. Die werd gevonden in het Pontsteigergebouw aan de Houthavens. De Buik sprak met Robert Kranenborg over zijn nieuwe liefde ravioli.
Pontsteigergebouw aan 't IJ

Loop even binnen bij de locatie van Rue de Ravioli op de begane grond van het Pontsteigergebouw. Dan zie je waarom er een continue lach op de gezichten van het team van Kranenborg aanwezig is. Het gebouw alleen al is zonder meer indrukwekkend en heeft ook nog eens een groots uitzicht, op ‘t IJ en het dok waar cruiseschepen worden opgeknapt.
Rue de Ravioli: en beetje van beide, Frans én Italiaans

Robert Kranenborg (rechts)
‘Het is allemaal gekomen door een uitnodiging van Leonardo van Toscanini om eens zijn ravioli’s te komen proeven’, vertelt Kranenborg. ‘Ik heb ze geproefd en die waren natuurlijk stuk voor stuk allemaal even lekker. Ik vroeg hem wat moet je hiermee, neem aan dat je geen bevestiging nodig hebt om te horen dat ze top zijn. Nee, nee was zijn antwoord maar zou je eens willen nadenken over een concept van een soort pastabar waar je de verschillende ravioli’s kunt proeven. Daar ben ik samen met Vincent Wijers, een conceptdenker en mijn zakenpartner, over gaan nadenken.’ Kranenborg werd erg enthousiast over de mogelijkheden met ravioli. ‘Ik kan mijn hele repertoire loslaten op de vulling. Maar daarbij ga ik niet doen alsof ik opeens een Italiaanse chef ben geworden. Ik blijf natuurlijk een chef met een Franse achtergrond. Vandaar dat we een naam bedacht hebben die een beetje van beide heeft; Rue de Ravioli, ‘Rue’ natuurlijk Frans naar mijn inbreng met de vulling en ‘Ravioli’ voor het Italiaanse pasta product van Leonardo.’
Ravioli in flights

Kranenborg kon een plekje krijgen aan het Hugo de Grootplein naast Two Chefs Bar, waar in oktober 2021 even een 10-jarig jubileum popup van Brandt en Levie heeft gezeten, voor de ravioli pop-up. ‘Zo zijn we onze samenwerking gestart. We kregen leuke support van Two Chefs en hebben het pandje gehuurd voor 3 maanden en zo konden we zien of het werkte’, stelt Kranenborg. Ze ontwikkelden het idee om ravioli in flights te serveren. Met elke keer een andere ravioli. Mooi gepresenteerd op een klein bordje met een sausje en een kleine garnituur. ‘Dat liep vanaf het begin, ook in de take-away periode, erg goed. Met dat succes in gedachten wilden we eigenlijk een soort vaste flagshipstore hebben. Waar we het idee verder kunnen uitbouwen. Dat vonden we in het Pontsteigergebouw.’
Kaaskopjes en Mac & Cheese Croquet van Robert Kranenborg

Momenteel verfijnt Rue de Ravioli de kijk op de presentatie van de ravioli. ‘Wij serveren ravioli nu al in flights van 4 x een verschillende bijzondere ravioli. Vanuit die gedachte denken we verder in de ‘flight’ richting. Met een vliegtuig trolley voor serveren en afruimen en denken erover na om ook een soort oud luchthaven vluchten meldingsbord te gaan gebruiken waar je de tijd en omschrijving ziet van wanneer de volgende flight komt.’
Naast de ravioli serveert Kranenborg (hij kookt de ravioli vaak echt zelf in het restaurant) ook zijn eigen Kaaskopjes en de Mac & Cheese Croquet, ook een echte aanrader. Rue de Ravioli is open van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18.30, heeft Rue de Ravioli ook voor (diepvries) take-away met een klein delicatessen hoekje met wijnen en eigen oliën van Meeuwig.